L 18 Forslag til lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Garantifond.

(Garantidækning under anmeldt betalingsstandsning og i den transnationale situation).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 23-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l18_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (23. februar 2005)

 

 

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om Lønmodtagernes Garantifond (Garantidækning under anmeldt betalingsstandsning og i den transnationale situation)

(Lovforslag nr. L 18).

Forslagets formål er at gennemføre Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/74/EF af 23. september 2002 om ændring af Rådets direktiv 80/987/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om beskyttelse af arbejdstagerne i tilfælde af arbejdsgiverens insolvens.

Det foreslås, at Lønmodtagernes Garantifond under en anmeldt betalingsstandsning fremover skal kunne dække forfalden løn m.v. med op til 55.000 kr. i op til 3 måneder inden for en periode af 18 måneder. Lønmodtagernes garantifond skal endvidere dække lønkrav i den transnationale situation. Den transnationale situation er karakteriseret ved, at en lønmodtager ansat i fx Danmark og som udøver sin beskæftigelse dér eller hovedsageligt dér, mens arbejdsgiveren er etableret i fx Tyskland, vil kunne få dækket sit løntilgodehavende af Lønmodtagernes Garantifond.

Konsekvensen af fondens udvidede dækningsforpligtelse vil være, at bidraget til finansieringen af Lønmodtagernes Garantifond forventes at medføre en udgift på ca. 40. kr. pr lønmodtager årligt, en årlig løbende udgift på 6 mio. kr. til administration samt en engangsudgift på 10 mio. kr. En bidragsforhøjelse er p.t. ikke vurderet at være nødvendig.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 7. oktober 2005 og har virkning for tilfælde, hvor fristdagen eller det tidspunkt, der efter fondens bestemmelser træder i stedet for fristdagen, er indtrådt efter dette tidspunkt.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg anbefale lovforslaget til Tingets velvillige behandling.