L 134 Forslag til lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven og pensionsbeskatningsloven m.v.

(Bedre vilkår for investering i unoterede aktier, værn mod gentagne forhøjelser og nedsættelser af aktiekapitalen i pensionsinstitutter, udvidelse af adgangen til at anvende reglerne om ophørspension m.v. og overgangsregel for adgang til hensættelsesfradrag).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Lovforslag som fremsat

Fremsat: 30-03-2005

Lovforslag som fremsat

20042_l134_som_fremsat (html)

L 134 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven og pensionsbeskatningsloven m.v. (Bedre vilkår for investering i unoterede aktier, værn mod gentagne forhøjelser og nedsættelser af aktiekapitalen i pensionsinstitutter, udvidelse af adgangen til at anvende reglerne om ophørspension m.v. og overgangsregel for adgang til hensættelsesfradrag).

Fremsat den 30. marts 2005 af skatteministeren (Kristian Jensen)

Forslag

til

Lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven og
pensionsbeskatningsloven m.v.

(Bedre vilkår for investering i unoterede aktier, værn mod gentagne forhøjelser og nedsættelser af aktiekapitalen i pensionsinstitutter, udvidelse af adgangen til at anvende reglerne om ophørspension m.v. og overgangsregel for adgang til hensættelsesfradrag)

 

§ 1

I lov om beskatning af visse pensionskapitaler m.v. (pensionsafkastbeskatningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 1031 af 19. oktober 2004, som bl.a. ændret ved § 1 i lov nr. 1388 af 20. december 2004, foretages følgende ændringer:

1. I § 5 a indsættes som stk. 3:

» Stk. 3. Ved opgørelsen af beskatningsgrundlaget for indkomstårene 2005-2008 kan skattepligtige efter § 1, stk. 1, fradrage et beløb, der svarer til 5 pct. af anskaffelsessummen for aktier i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads omfattet af kapitel 11a i lov om værdipapirhandel m.v., når det pågældende selskab ikke tidligere har været noteret eller optaget til handel på et EU-retligt eller nationalt reguleret marked, og den skattepligtige direkte ejer aktierne i selskabet ved indkomstårets udløb. 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse på aktier i selskaber optaget til handel på den alternative markedsplads, som den skattepligtige efter § 1, stk. 1, ejer indirekte, forudsat at den direkte ejer ikke er skattepligtig efter § 1, stk. 1. Fradraget efter 2. pkt. tilkommer den skattepligtige efter § 1, stk. 1, som er den nærmeste indirekte ejer af aktien. Er den direkte ejer af aktierne ejet af flere ejere, skal en til ejerandelen svarende del af aktierne betragtes som ejet af hver af de indirekte ejere. Ejerandelen efter 4. pkt. er ejerandelen opgjort ved udløbet af den direkte ejers indkomstår. Det årlige fradrag efter 1. pkt. kan ikke overstige 0,05 pct. af vedkommende skattepligtiges samlede pensionsformue ved indkomstårets udløb. 1.-6. pkt. finder ikke anvendelse, hvis den skattepligtige efter stk. 2 kan fradrage et beløb, der svarer til 5 pct. af anskaffelsessummen af medlemsbeviser i innovationsforeninger, jf. lov om innovationsforeninger, når innovationsforeningen har anbragt midler i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads omfattet af kapitel 11a i lov om værdipapirhandel m.v.«

2. I § 7, stk. 1, § 15, stk. 1, og § 16, stk. 1 , indsættes efter »med tillæg af betalt acontoskat, jf. § 20, stk. 1,« : »og af kapitalnedsættelser i indkomståret«.

3. I § 13 indsættes som stk. 7:

» Stk. 7. Ved opgørelse af gevinst og tab på unoterede aktier eller anparter, som en skattepligtig omfattet af § 1, stk. 2, har anbragt i en af de i § 1, stk. 2, nr. 1-2, nævnte opsparingsordninger, skal der til brug for lagerbeskatningen efter stk. 3 ved indkomstårets begyndelse respektive indkomstårets udløb anvendes det største beløb af enten anskaffelsessummen eller selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart ifølge seneste aflagte årsregnskab pr. 1. november i indkomståret, når aktierne eller anparterne ikke handles på et nationalt eller EU-retligt reguleret marked. Er aktierne eller anparterne i selskabet tillagt forskellige rettigheder, skal der korrigeres herfor ved opgørelsen af selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart efter 1. pkt., såfremt de forskellige rettigheder har betydning for disses værdi. Den enkelte kontohaver skal årligt, og senest den 30. november i det enkelte indkomstår, give pengeinstituttet oplysning om værdierne opgjort efter 1.-2. pkt. til brug for beskatningen efter denne lov. Giver kontohaveren ikke pengeinstituttet oplysning om værdierne efter 1.-2. pkt. rettidigt, anvender pengeinstituttet anskaffelsessummen ved opgørelse af lagerbeskatningen efter stk. 3.«

4. Efter § 29 indsættes:

» § 29 A. Hvis en kontohaver ikke giver pengeinstituttet oplysning om værdierne efter § 13, stk. 7, rettidigt, skal pengeinstituttet i forbindelse med indgivelsen af opgørelsen efter § 21 orientere den centrale told- og skatteforvaltning om, at oplysning om de nævnte værdier ikke er modtaget. Den centrale told- og skatteforvaltning sender herefter en meddelelse til kontohaveren om, at denne ikke har indsendt oplysning om værdierne efter § 13, stk. 7, til pengeinstituttet rettidigt og orienterer pengeinstituttet herom. Kontohaveren skal senest 1 måned efter meddelelsen i 2. pkt. give pengeinstituttet oplysning om værdierne efter § 13, stk. 7.«

5. I § 30, nr. 8, indsættes efter »efter § 23« : »eller afgift efter § 38 i pensionsbeskatningsloven«.

§ 2

I lov om beskatningen af pensionsordninger m.v. (pensionsbeskatningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 816 af 30. september 2003, som ændret senest ved § 2 i lov nr. 1388 af 20. december 2004, foretages følgende ændringer:

1. I § 15 A, stk. 2, 1. pkt., indsættes efter »mindst 10 år« : »inden for de seneste 15 år«.

2. I § 15 A, stk. 2, indsættes efter 1. pkt.:

»Det er ikke et krav, at perioden efter 1. pkt. skal udgøre en sammenhængende periode på mindst 10 år.«

3. § 15 B, stk. 1, affattes således:

» § 15 B. Et beløb svarende til den indkomst, der hidrører fra den skattepligtiges sportsudøvelse, kan indskydes på en rateforsikring i pensionsøjemed, jf. § 8, eller en rateopsparing i pensionsøjemed, jf. § 11 A, hvorfra rateudbetalingen kan påbegyndes tidligere end 5 år efter, at policen eller kontoen er oprettet, og før udløbet af det indkomstår, hvor den skattepligtige fylder 40 år. For sådanne rateudbetalinger finder § 20 anvendelse.«

4. § 15 B, stk. 2, 2. pkt., affattes således:

»Påtegningen skal slettes i det indkomstår, hvor den forsikrede eller kontohaveren fylder 41 år.«

5. I § 15 B, stk. 6, ændres »før det fyldte 40. år,« til: »i overensstemmelse med stk. 1,« og »før kontohaverens fyldte 40. år,« ændres til: »i overensstemmelse med stk. 1,«.

6. Efter § 17 indsættes i kapitel 1 :

» § 17 A. Vælger en kontohaver med en rateopsparing i pensionsøjemed eller en opsparing i pensionsøjemed at udtage unoterede aktier eller anparter, der ikke handles på et nationalt eller EU-retligt reguleret marked, fra det særskilte depot og erhverve disse for frie midler, skal den enkelte kontohaver give pengeinstituttet oplysning om værdien af aktierne eller anparterne til brug for en eventuel beskatning efter denne lov.«

7. I § 30, stk. 1, indsættes efter 4. pkt.:

»1. pkt. finder tilsvarende anvendelse på overførsler fra en konto i Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som ikke er omfattede af § 41, stk. 1, nr. 8, jf. § 7 a i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond.«

8. I § 30, stk. 8, indsættes efter »inden 1 måned« : », jf. dog § 30 B«.

9. Efter § 30 A indsættes:

» § 30 B. Opnår en kontohaver med en rateopsparing i pensionsøjemed eller en opsparing i pensionsøjemed at eje 25 pct. eller mere af aktie- eller anpartskapitalen i et unoteret aktie- eller anpartsselskab, hvis aktier eller anparter ikke handles på et nationalt eller EU-retligt reguleret marked, skal kontohaveren inden 3 måneder efter det tidspunkt, hvor ejerandelen har overskredet procentgrænsen, nedbringe ejerandelen til under 25 pct., eller erhverve samtlige af de pågældende aktier eller anparter i det særskilte depot for frie midler. Ved opgørelsen af kontohaverens ejerandel finder aktieavancebeskatningslovens § 11, stk. 2-4, tilsvarende anvendelse. Såfremt kontohaveren ikke inden udløbet af fristen nedbringer ejerandelen til under 25 pct., eller erhverver de pågældende aktier eller anparter for frie midler, skal kontohaveren straks give meddelelse til pengeinstituttet om overskridelsen. Reglerne i § 30, stk. 1, finder herefter tilsvarende anvendelse for det beløb i ordningen, der kan henføres til de kapitalandele, der er placeret i det unoterede selskab, og som kunne være udbetalt ved ophævelse af ordningen.

Stk. 2. Såfremt kontohaveren ikke inden udløbet af fristen som nævnt i pensionsafkastbeskatningslovens § 29 A giver oplysninger om værdierne som nævnt i pensionsafkastbeskatningslovens § 13, stk. 7, finder reglerne i § 30, stk. 1, herefter tilsvarende anvendelse for det beløb i ordningen, der kan henføres til de kapitalandele, der er placeret i det unoterede selskab, og som kunne være udbetalt ved ophævelse af ordningen.

Stk. 3. Falder værdien af en rateopsparing i pensionsøjemed eller en opsparing i pensionsøjemed, bortset fra den del af opsparingen, der er anbragt i et unoteret aktie- eller anpartsselskab, jf. stk. 1, til under 350.000 kr. ved indkomstårets udløb, skal kontohaveren inden 3 måneder efter indkomstårets udløb enten afstå de unoterede aktier og anparter eller erhverve de pågældende aktier og anparter for frie midler. Såfremt kontohaveren ikke inden udløbet af fristen afstår de unoterede aktier og anparter eller erhverver de pågældende aktier og anparter for frie midler, skal kontohaveren straks give meddelelse til pengeinstituttet herom. Reglerne i § 30, stk. 1, finder herefter tilsvarende anvendelse for det beløb i ordningen, der kan henføres til de kapitalandele, der er placeret i det unoterede selskab, og som kunne være udbetalt ved ophævelse af ordningen.«

10. I § 55 ændres »den pensionsberettigede eller den« til: »den pensionsberettigede, den«, og efter »de pågældende udbetalinger« indsættes: », den pågældende direktør eller den eller dem, der efter direktørens død er berettiget til udbetalinger af eller fra ordningen«.

§ 3

I lov nr. 457 af 9. juni 2004 om ændring af pensionsbeskatningsloven og andre skattelove (Mere smidige regler for pensionsopsparere, hensættelsesfradrag for kreditinstitutter, gældsinstrumenter og afkortning af kredittid ved ophævelse af visse pensionsordninger), foretages følgende ændring:

1. I § 8 indsættes som stk. 15:

» Stk. 15. Datterselskaber af pengeinstitutter, realkreditinstitutter omfattet af lov om finansiel virksomhed, Kreditforeningen af Kommuner i Danmark eller Danmarks Skibskreditfond, der efter kursgevinstlovens § 25, stk. 7, som affattet ved denne lovs § 2, nr. 2, vælger at anvende reglerne i kursgevinstlovens § 25, stk. 6 for indkomståret 2004, kan undlade at opfylde betingelsen i kursgevinstloven § 25, stk. 9, nr. 4, som affattet ved denne lovs § 2, nr. 2, for indkomståret 2004. Reglen i 1. pkt. finder alene anvendelse for selskaber, der ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst for 2003 har foretaget fradrag for de regnskabsmæssige nedskrivninger på udlån og hensættelser på garantier m.v. efter Ligningsrådets anvisninger om henholdsvis pengeinstitutters m.fl. og realkreditinstitutters hensættelser til imødegåelse af tab på udestående fordringer m.v. For de selskaber, der er omfattet af 1. pkt., anses meddelelse om anvendelse af reglerne i kursgevinstlovens 25, stk. 6, for indkomståret 2004 for indgivet rettidigt, såfremt meddelelsen indsendes til told- og skatteforvaltningen senest den 30. juni 2005.«

§ 4

Stk. 1. Loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende, jf. dog stk. 2-6.

Stk. 2. Skatteministeren fastsætter ikrafttrædelsestidspunktet for § 1, nr. 1.

Stk. 3. § 1, nr. 2, har virkning for kapitalnedsættelser, der foretages den 30. marts 2005 eller senere.

Stk. 4. § 1, nr. 3 og 4, og § 2, nr. 6 og 8-9, har virkning for kapitalandele i unoterede selskaber, der placeres i særskilte depoter den 1. oktober 2005 eller senere.

Stk. 5. § 2, nr. 1-2, har virkning for hel eller delvis afståelse af erhvervsvirksomhed, der finder sted i indkomståret 2005 eller senere.

Stk. 6. § 2, nr. 3-5, har virkning fra og med indkomståret 2004.

Bemærkninger til lovforslaget

Almindelige bemærkninger

1. Indledning

Lovforslaget indeholder følgende elementer:

€ Bedre adgang til risikovillig kapital.

a) Der indføres et midlertidigt skattefradrag for institutionelle investorer, der investerer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads.

b) Der indføres de nødvendige ændringer som følge af, at det bliver muligt at anvende rate- og kapitalpensionsmidler til køb af unoterede aktier eller anparter.

€ Indførelse af værn mod spekulation i nedslagsregel i pensionsafkastbeskatningsloven ved gentagne forhøjelser og nedsættelser af aktiekapitalen i pensionsinstitutter.

€ Udvidelse af adgangen til at anvende reglerne om ophørspension.

€ Forenkling vedrørende ophør af pensionsordninger i form af indførelse af modregningsadgang.

€ Teknisk ændring af reglerne om sportsudøveres skattebegunstigede opsparinger.

€ Teknisk ændring af reglerne om flytteret af LD-midler.

€ Præcisering af en regel i pensionsbeskatningsloven om indkomstskattepligt.

€ Indførelse af en særlig overgangsregel for de datterselskaber af penge- og realkreditinstitutter som hidtil har foretaget fradrag for de regnskabsmæssige hensættelser til imødegåelse af tab på udlån og garantier ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

2. Bedre adgang til risikovillig kapital

Som det fremgår af regeringens handlingsplan for risikovillig kapital (Januar 2005), er adgangen til risikovillig kapital vigtig for såvel nye som eksisterende virksomheder. Virksomhederne har brug for kapital, når produktionen skal udvides, når der skal satses innovativt på nye produkter og ydelser, og når der skal gennemføres generationsskifte og virksomhedsopkøb. Og iværksættere har behov for risikovillig kapital for at omsætte nye idéer til nye virksomheder. Kort sagt er adgangen til risikovillig kapital en forudsætning for den udvikling og fornyelse i erhvervslivet, der er vigtig for fremtidens vækst og arbejdspladser.

Derfor er det målet, at Danmark i 2010 skal have et af Europas bedst fungerende markeder for risikovillig kapital. Det er afgørende for, at Danmark kan blive et førende vækst-, viden- og iværksættersamfund.

I de seneste år er der taget en række initiativer for at bringe Danmark i front inden for forskning, innovation og iværksætteri. Regeringen har foretaget en markant satsning på forskning og innovation bl.a. ved etablering af Fonden for Højteknologisk Udvikling. Samtidig er der taget en række initiativer for at styrke rammevilkårene for start og drift af nye virksomheder. For at få omsat de nye forskningsresultater og forretningsidéer til kommercielle succeser - og dermed arbejdspladser og vækst - er det imidlertid afgørende, at der er et velfungerende marked for risikovillig kapital. I handlingsplanen for risikovillig kapital har regeringen præsenteret 10 konkrete initiativer, der skal styrke adgangen til risikovillig kapital. Målet er at bringe Danmark på niveau med lande som Storbritannien og Sverige, som i dag har nogle af de mest velfungerende markeder for unoterede aktier i Europa. To af disse initiativer gennemføres ved nærværende lovforslag.

For at styrke kapitalmarkedet markant foreslås det for det første at indføre et midlertidigt skattefradrag for institutionelle investorers investeringer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads.

For det andet foreslås nogle ændringer på Skatteministeriets område som følge af, at det efter regler fastsat af Finanstilsynet bliver muligt at anvende rate- og kapitalpensionsmidler til køb af unoterede aktier og anparter. Det sker for at understøtte et tættere samspil mellem virksomheder og private investorer, der vil kunne bane vejen for flere kommercielle succeser.

a. Midlertidigt skattefradrag for institutionelle investorer, der investerer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads.

For at sikre institutionelle investorers interesse for investeringer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads i opstartsfasen foreslås det, at der i en periode på 4 år (2005-2008) indføres mulighed for at fratrække 5 pct. af anskaffelsessummen for investeringer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads i beskatningsgrundlaget efter pensionsafkastbeskatningsloven. Efter ønske fra branchen indrømmes der tillige fradrag for investeringer foretaget indirekte.

Fradraget er dog maksimeret til et beløb, der svarer til 0,05 pct. af investorens samlede aktiver. Ordningen svarer i hovedtræk til den ordning, der i dag findes for investeringer i innovationsforeninger, som løber til og med 2005.

b. Ændringer som følge af, at det bliver muligt at anvende rate- og kapitalpensionsmidler til køb af unoterede aktier og anparter.

For at skabe bedre vilkår for investeringer i unoterede aktier og anparter foreslås det, at det skal være muligt at placere rate- og kapitalpensionsmidler i særskilte depoter i pengeinstitutter i unoterede aktier eller anparter, når den enkelte investering i det unoterede selskab udgør mindst 100.000 kr. Det er endvidere en betingelse, at værdien af unoterede aktier og anparter højst udgør 20 pct. af de samlede midler på investeringstidspunktet, når den samlede pensionsformue i samme pengeinstitut er under 25 mio. kr. For pensionsformuer mellem 25 og 50 mio. kr. kan værdien af unoterede aktier og anparter højst udgøre 35 pct. af de samlede midler på investeringstidspunktet, og for pensionsformuer over 50 mio. kr. kan højst 50 pct. af de samlede midler placeres i unoterede aktier og anparter. Initiativet gennemføres primært ved at ændre Finanstilsynets bekendtgørelse om puljepension og andre skattebegunstigede opsparingsformer m.v. (puljebekendtgørelsen).

Efter forslaget kan kunden investere midler i unoterede kapitalandele i aktie- eller anpartsselskaber og lignende selskaber, der er hjemmehørende i et land inden for EU/EØS.

Det er endelig en betingelse, at kunden ikke må eje 25 pct. eller mere af aktie- eller anpartskapitalen i det unoterede selskab. Forslaget skal ikke give mulighed for finansiering af egen virksomhed med skattebegunstigede midler, men forslaget skal skabe bedre vilkår for porteføljeinvesteringer i unoterede aktier og anparter.

Ved afgørelsen af, om kunden ejer 25 pct. eller mere af aktie- eller anpartskapitalen i selskabet, medregnes tillige aktier og anparter, som kunden ejer uden for det særskilte depot, dvs. aktier og anparter, som kunden har erhvervet for frie midler. Herudover finder aktieavancebeskatningslovens § 11, stk. 2-4, tilsvarende anvendelse ved opgørelsen af kundens ejerandel i selskabet, således at nærtståendes aktiebesiddelser i samme selskab tillige medregnes til kundens ejerandel.

Udover en ændring af Finanstilsynets puljebekendtgørelse medfører initiativet ændringer, primært konsekvensændringer på Skatteministeriets område.

To af disse ændringer skyldes, at unoterede aktier og anparter normalt ikke værdiansættes løbende. Dermed foreligger der ikke værdiansættelser af aktierne eller anparterne til brug for beskatningen efter pensionsafkastbeskatningsloven. Da de manglende værdiansættelser tillige gør det vanskeligt for pengeinstitutterne at kunne opgøre beskatningen efter loven og indbetale skatten, foreslås der i stedet en enkel værdiansættelsesregel for sådanne unoterede aktier og anparter. Det foreslås her, at der skal anvendes det største beløb af enten anskaffelsessummen for aktierne eller anparterne eller selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart ifølge seneste aflagte årsregnskab pr. 1. november i indkomståret. Det er i den forbindelse den enkelte kontohaver, der skal give pengeinstituttet oplysning om disse værdier. Hvis kontohaveren ikke indsender oplysninger om værdierne, får kontohaveren en frist på 1 måned til at indsende disse oplysninger. Sker det ikke, skal der ske afgiftsberigtigelse af den del af ordningen, der kan henføres til de unoterede kapitalandele.

Hvis kunden overskrider ejergrænsen på 25 pct. af aktie- eller anpartskapitalen i det unoterede selskab og dermed ikke overholder betingelsen i puljebekendtgørelsen, foreslås det herudover, at aktierne eller anparterne skal tages ud af pensionsdepotet og afgiftsberigtiges med 60 pct.

Kunden får dog efter overskridelsen en frist på 3 måneder til at sælge aktier eller anparter i selskabet og dermed bringe den samlede ejerandel under 25 pct., eller at købe samtlige aktier eller anparter for frie midler, inden der skal ske afgiftsberigtigelse af den del af pensionsordningen, der kan henføres til de unoterede aktier eller anparter.

Der fastsættes endelig en regel om, at hvis værdien af det samlede depot ekskl. den del, der vedrører unoterede kapitalandele, falder til under 350.000 kr. ved indkomstårets udløb, skal kontohaveren inden for 3 måneder enten afstå samtlige unoterede kapitalandele eller erhverve disse for frie midler. Formålet er at sikre, at andelen af unoterede aktier og anparter ikke vokser uforholdsmæssigt meget i udbetalingsforløbet, ligesom det er hensigtsmæssigt, at der altid er likvide aktiver i depotet i udbetalingsforløbet.

3. Indførelse af værn mod spekulation i nedslagsregel i pensionsafkastbeskatningsloven ved gentagne forhøjelser og nedsættelser af aktiekapitalen i pensionsinstitutter.

Beskatningsgrundlaget for pensionsafkastskat udgør summen af gevinster og tab på formueaktiver med enkelte fradrag, herunder særligt renter og udgifter til formueforvaltning. Herudover findes der enkelte bestemmelser om nedsættelser af beskatningsgrundlaget, hvorefter en del af beskatningsgrundlaget friholdes for pensionsafkastskat. Der er tale om overgangsordninger knyttet til opsparing foretaget før 1982, til livrenter uden ret til bonus og til pensionsaftaler med kommuner for disses tjenestemandspensionsforpligtelser.

Det har vist sig, at der sker gentagne nedsættelser og forhøjelser af aktiekapitalen i det enkelte pensionsinstitut for at påvirke beregningen af friholdelsesandelen. Der er tale om et skattehul, som det foreslås at lukke.

4. Udvidelse af adgangen til at anvende reglerne om ophørspension.

Efter reglerne om ophørspension kan selvstændigt erhvervsdrivende, der er fyldt 55 år, anvende et beløb svarende til den skattepligtige fortjeneste ved afståelse af erhvervsvirksomheden (dog maksimalt 2.249.800 kr. (2005)) til at oprette pensionsordninger med løbende udbetalinger eller ratepensionsordninger, når visse betingelser er opfyldt. Herved kan den avancebeskatning, der skal finde sted på grund af virksomhedsophøret, udskydes, så den ikke falder umiddelbart ved virksomhedens ophør, men først på det tidspunkt, hvor personen vælger at påbegynde sine pensionsudbetalinger.

En af betingelserne for at kunne anvende reglerne om ophørspension er, at personen har drevet virksomhed i en sammenhængende periode på mindst 10 år forud for det indkomstår, hvor pensionsordningen oprettes. Det tillades dog i den forbindelse, at der kan ske virksomhedsskift, blot der ikke går mere end 12 måneder fra den ene erhvervsvirksomhed ophører, til den anden erhvervsvirksomhed påbegyndes. Hermed vil en person ikke kunne anvende ordningen, hvis denne kun har drevet den seneste virksomhed i 9 år. Personen kan imidlertid sammenlagt have drevet virksomhed i f.eks. 22 år. Først i 13 år og senere med et par års mellemrum i 9 år.

Der kan argumenteres for, at kravet om, at personen skal have drevet virksomhed i en sammenhængende periode på 10 år €" bortset fra kortvarige afbrydelser €" er for strengt. Formålet med ordningen er at hjælpe de persongrupper, som i flere år ikke har fået sparet op til pension, fordi de har prioriteret investeringer i virksomheden højere. I den forbindelse bør det være uden betydning, at der f.eks. i et par år ikke har været drevet virksomhed, som i eksemplet ovenfor. Det at personen har drevet virksomhed over en længere årrække €" her minimum 10 år €" bør være tilstrækkeligt.

Det foreslås, at betingelsen ændres til, at personen blot inden for de seneste 15 år skal have drevet virksomhed i 10 år. Den pågældende person skal således ikke nødvendigvis have drevet virksomhed i en sammenhængende periode på 10 år, f.eks. kan personen inden for de seneste 15 år have drevet virksomhed i to omgange på henholdsvis 4 og 6 år med op til 5 års afbrydelse.

5. Forenkling vedrørende ophør af pensionsordninger i form af indførelse af modregningsadgang.

Med henblik på administrative lettelser foreslås der i pensionsafkastbeskatningsloven indsat en hjemmel til modregning af negativ pensionsafkastskat, således at pengeinstitutterne - ud over at kunne modregne i positiv pensionsafkastskat - også får mulighed for at modregne i afgiften efter pensionsbeskatningsloven, når en pensionsordning ophæves. Ved en sådan fuld modregningsadgang vil et større antal anmodninger årligt om udbetaling af negativ pensionsafkastskat falde bort.

6. Teknisk ændring af reglerne om sportsudøveres skattebegunstigede opsparinger.

Der foreslås en mindre teknisk ændring af pensionsbeskatningslovens § 15 B om sportsudøveres skattebegunstigede opsparingsordninger, der efter gældende regler kan påbegyndes udbetalt inden det fyldte 40. år. I overensstemmelse med de oprindelige intentioner med § 15 B-ordningen skal ændringen sikre, at der ikke er tvivl om den skattemæssige behandling af udbetalinger fra sådanne ordninger, når udbetalingen påbegyndes netop i det indkomstår, hvor den forsikrede eller kontohaveren fylder 40 år. Det foreslås således, at rateudbetalinger fra en § 15 B-ordning kan påbegyndes inden udgangen af det indkomstår, hvor den skattepligtige fylder 40 år. Som en konsekvens foreslås det, at de almindelige regler finder anvendelse fra og med det indkomstår, hvor den skattepligtige fylder 41 år.

Ændringerne er til gunst for sportsudøverne. Det foreslås derfor, at ændringerne får virkning fra og med indkomståret 2004, idet pensionsbeskatningslovens § 15 B oprindelig blev indført med virkning fra og med indkomståret 2004.

7. Teknisk ændring af reglerne om flytteret af LD-midler.

Ved lov nr. 190 af 24. marts 2004 bliver det fra den 1. juli 2005 muligt for kontohaverne i Lønmodtagernes Dyrtidsfond at flytte deres LD-indestående over i et andet pensionsinstitut. Pensionsbeskatningslovens regler er blevet tilpasset i denne forbindelse, så flytningen vil ske efter de samme regler, som gælder for flytning af andre pensionsordninger. Det betyder, at LD-indestående typisk uden skattemæssige konsekvenser på overflytningstidspunktet kan flyttes til en anden pensionsopsparing.

Flyttes en pensionsopsparing til en ordning, hvor udbetalingerne til sin tid vil være skattefri, anses pensionsopsparingen som ophævet i utide, og ordningen afgiftsbelægges med 60 pct. Det gælder også overførsler af LD-indestående, hvilket dog ikke klart fremgår af den nævnte tilpasning af pensionsbeskatningsloven. Det foreslås at tydeliggøre pensionsbeskatningsloven, hvorefter overflytningen af LD-indestående til en skattefri ordning behandles på samme måde som overflytning af almindelige pensionsordninger til sådanne ordninger.

8. Præcisering af pensionsbeskatningslovens § 55 om indkomstskattepligt.

Der foretages en præcisering af pensionsbeskatningslovens § 55 om indkomstskattepligten efter pensionsbeskatningslovens § 53 A.

9. Særlig overgangsregel for penge- og realkreditinstitutters datterselskabers adgang til hensættelsesfradrag.

Ved lov nr. 457 af 9. juni 2004 blev penge- og realkreditinstitutters adgang til fradrag for de regnskabsmæssige nedskrivninger på udlån og hensættelser på garantier m.v. lovfæstet med virkning fra og med indkomståret 2004. Samtidig blev der indført en adgang for finansieringsselskaber til under visse betingelser at vælge at anvende reglerne om hensættelsesfradrag. Loven har som konsekvens, at datterselskaber af penge- og realkreditinstitutter, der driver virksomhed med finansiering, kun har adgang til hensættelsesfradrag efter valgreglen for finansieringsselskaber. De pågældende datterselskaber var €" bortset fra finansielle leasingselskaber €" før lovfæstelsen og den deraf efterfølgende ophævelse af Ligningsrådets anvisninger om fradrag for hensættelser til imødegåelse af tab på udlån og garantier m.v. omfattet af disse anvisninger.

En af betingelserne for, at finansieringsselskaberne kan anvende reglerne om hensættelsesfradrag, er, at selskabet ved udarbejdelsen af årsregnskabet anvender reglerne i årsregnskabslovens afsnit V. Kravet blev fastsat under hensyntagen til, at regnskabskravet for finansieringsselskaber bør svare til det regnskabskrav som penge- og realkreditinstitutter er undergivet. Datterselskaber af penge- og realkreditinstitutter har til og med regnskabsåret 2004 skullet udarbejde deres årsregnskab efter regnskabsbekendtgørelserne for henholdsvis pengeinstitutter og realkreditinstitutter. Først fra regnskabsåret 2005 er datterselskaberne overgået til regnskabsaflæggelse efter årsregnskabslovens regler. Denne formelle forskel i regnskabsreglerne betyder imidlertid, at penge- og realkreditinstitutternes datterselskaber modsat andre finansieringsselskaber ikke vil kunne anvende reglerne om hensættelsesfradrag for indkomståret 2004.

Der foreslås derfor indsat en overgangsregel, således at datterselskaber af penge- og realkreditinstitutter også for indkomståret 2004 kan anvende reglerne om hensættelsesfradrag, uanset at de ikke opfylder betingelsen om udarbejdelse af årsregnskab efter årsregnskabslovens afsnit V. Overgangsreglen finder kun anvendelse for de datterselskaber, der for indkomståret 2003 har foretaget hensættelsesfradrag ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst efter Ligningsrådets anvisninger.

Økonomiske konsekvenser for stat, amter og kommuner

Lovforslaget skønnes samlet at medføre et varigt provenutab på ca. 20 mio. kr. årligt, hvoraf ca. halvdelen vedrører de kommunale indkomstskatter. For finansåret 2005 skønnes lovforslaget samlet at medføre et umiddelbart provenutab på ca. 130 mio. kr., hvoraf ca. 75 mio. kr. vedrører amter og kommuner.

I det følgende er angivet de provenumæssige konsekvenser af lovforslagets enkelte elementer.

Midlertidigt skattefradrag for institutionelle investorer, der investerer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads

Pensionsbranchen forventer at fordoble deres investeringer i unoterede aktier frem mod 2010. Der er ikke et præcist grundlag for at vurdere, hvor stor en andel af sådanne investeringer, der kan formodes at foregå på en alternativ markedsplads.

For hver 1 mia. kr. risikovillig kapital fra institutionelle investorer, som investeres på alternative markedspladser, medfører det et årligt fradrag på 50 mio. kr. og dermed et provenutab for det offentlige på 7,5 mio. kr. årligt. Hvis det forudsættes, at etableringen af alternative markedspladser medfører en årlig nettotilførsel af kapital fra institutionelle investorer på 1 mia. kr., skønnes provenutabet af fradraget det første år at være ca. 7,5 mio. kr. og gradvist at stige til ca. 30 mio. kr. i 2008.

Anvendelse af rate- og kapitalpensionsmidler til køb af unoterede aktier eller anparter

Ved den foreslåede udvidelse af placeringsmulighederne for midlerne i fradragsberettigede ordninger vil der alene blive tale om egentlige provenutab, hvis muligheden medfører en forøgelse af indskud i kapital- og ratepensionsordninger, som ikke ellers ville være sket. Bliver der alene tale om omplacering af eksisterende pensionsopsparing, har forslaget ingen provenumæssige konsekvenser.

Ved en eventuel forøgelse af indskud består provenutabet på kort sigt af det umiddelbare tab af skatteindtægter ved det øgede indskud i ordningerne. Der er ikke tale om et varigt tab, idet staten kompenseres af stigningen i den latente skat, der udløses, når pensionen siden hen udbetales. Den varige provenuvirkning af et forøget indskud i kapital- og ratepensionsordninger består i, at afkastet heraf bliver beskattet lempeligere end kapitalindkomst, når det i øvrigt lægges til grund, at der betales topskat på såvel indbetalings- som udbetalingstidspunktet.

Der findes ingen tilgængelige oplysninger, der giver grundlag for et velunderbygget skøn for, hvor mange personer der eventuelt vil indskyde yderligere på pensionsordninger som følge af udvidelsen. Persongruppen må dog formodes at være begrænset, når det kræver en ikke ubetydelig opsparing, og mulighederne for at opspare med rent pensionsmæssigt formål på forhånd er til stede, og pensionssystemet er veludbygget.

For hver 500 mio. kr., pensionsopsparingen eventuelt med tiden øges med som følge af denne placeringsmulighed, udgør det varige provenutab ca. 10 mio. kr. årligt, hvis der antages et årligt afkast før skat på 7 pct. og PAL-satsen på 15 pct. i stedet for en skattesats på ca. 45 pct. for frie midler.

Sker en sådan forøgelse af pensionsopsparingen gradvis, vil det umiddelbare provenutab i de første år udgøre ca. 100 mio. kr. Heraf vedrører ca. halvdelen de kommunale skatter. Provenutabet vil i de efterfølgende år falde i takt med, at de ekstra indskud på kapital- og ratepensionsordninger kommer til beskatning.

Værn mod gentagne forhøjelser og nedsættelser af aktiekapitalen i pensionsinstitutter

Forslaget om ændring af beregningen af friholdelsesandelen i overgangsordningerne (som gælder for opsparing før 1982, livrenter uden bonus og afdækkede pensionsordninger til kommunale tjenestemænd), så den skal beregnes på grundlag af reserverne vedrørende ordningerne i forhold til de samlede passiver med tillæg af selskabets kapitalnedsættelser i årets løb, har karakter af en værnsregel, som forhindrer et utilsigtet provenutab på pensionsafkastskatten. Aktuelt skønnes provenutabet som følge af kapitalforhøjelser/nedsættelser at andrage ca. 25 mio. kr. årligt varierende efter afkastforholdene.

På sigt vil provenutabet dog være væsentligt mindre, dels fordi overgangsordningerne udløber over de næste 20 €" 30 år, dels fordi den lavere pensionsafkastskat forøger grundlaget for almindelig indkomstbeskatning m.v. af pensionsudbetalinger. Den varige virkning skønnes således at andrage i størrelsesordenen 3 mio. kr. årligt.

Det utilsigtede provenutab uden ændring af beregningen ville kunne blive af langt større omfang, hvis flere selskaber udnytter den utilsigtede spekulationsmulighed.

Udvidelse af adgangen til at anvende reglerne om ophørspension

En ændring af reglerne, således at man blot skal have drevet erhvervsmæssig virksomhed i 10 år inden for de seneste 15 år, vil betyde en udvidelse af den personkreds, der kan benytte pensionsordningen. For de berørte personer betyder det, at indbetalte beløb kan fradrages straks i stedet for fordelt over 10 år. Nutidsværdien af fradraget bliver dermed højere, og der opnås en mulig skatteudjævning, idet opspareren typisk vil være topskatteyder i opsparingsåret, men ikke nødvendigvis vil være det i udbetalingsperioden.

Der er ikke et præcist grundlag for at vurdere, hvor mange der yderligere vil kunne anvende ordningen som følge af forslaget. Årligt benytter ca. 800 selvstændige, der har drevet virksomhed i en sammenhængende 10-års periode, reglerne med et gennemsnitligt indskud på ca. 800.000 kr.

Den foreslåede udvidelse af ordningen skønnes således at omfatte en meget begrænset ny personkreds. På den baggrund skønnes det varige provenutab ikke at ville overstige 10 mio. kr. årligt. Heraf vedrører ca. halvdelen de kommunale skatter. Det varige tab skyldes som nævnt dels et rentetab ved, at fradragstidspunktet fremrykkes, dels et progressionstab som følge af forskel mellem skattesatser på ind- og udbetalingstidspunktet.

Som følge af fremrykningen af fradrag vurderes det umiddelbare provenutab i det første år at udgøre op imod 45 mio. kr. Heraf andrager den kommunale andel af provenutabet ca. 25 mio. kr. Provenutabet vil i de efterfølgende år falde i takt med, at pensionerne kommer til beskatning.

Forenkling i forbindelse med ophør af pensionsordninger i form af indførelse af modregningsadgang

Forslaget om en udvidelse af modregningsadgangen af negativ PAL-skat i afgiften efter pensionsbeskatningsloven vil indebære et umiddelbart éngangsprovenutab og et varigt provenutab i form af et rentetab.

‰ngangsprovenutabet fremkommer ved lovforslagets ikrafttrædelse, når den løbende månedlige ekstra skattebetaling €" med efterfølgende tilbagebetaling en måned senere €" formodentlig forsvinder. Den varige virkning er rentetabet ved, at tilbagebetalingen af den gennemsnitlige negative PAL-skat i realiteten fremrykkes i omtrent en måned. Provenutabet afhænger af størrelsen af tilbagebetalingsberettiget skat, og således af udsvingene på aktiemarkederne i perioden op til, at pensionsordninger hæves.

De seneste to år er tilbagebetalingerne faldet støt i takt med, at der bliver mindre negativ skat at fremføre fra de kraftige fald i aktiekurserne, som indtrådte i løbet af 2001 og 2002. I hele 2005 vurderes de at udgøre omkring 20 mio. kr. På den baggrund skønnes éngangsprovenutabet at udgøre ca. 2 mio. kr. for 2005 og det varige rentetab ca. 0,1 mio. kr. årligt.

Teknisk ændring af reglerne om sportsudøveres skattebegunstigede opsparinger

Forslaget sikrer, at reglerne for opsparingsordningen bliver i overensstemmelse med den tiltænkte udformning, og medfører derfor ingen egentlige provenumæssige konsekvenser.

Teknisk ændring af reglerne om flytteret af LD-midler

Forslaget sikrer, at reglerne om flytteret af LD-midler bliver i overensstemmelse med den tiltænkte udformning, og medfører derfor ingen egentlige provenumæssige konsekvenser.

Præcisering af pensionsbeskatningslovens § 55 om indkomstskattepligt.

Der er alene tale om en præcisering, hvorfor forslaget ikke medfører provenumæssige konsekvenser.

Særlig overgangsregel for penge- og realkreditinstitutters datterselskabers adgang til hensættelsesfradrag

Forslaget sikrer, at penge- og realkreditinstitutternes datterselskaber som tilsigtet med lov nr. 457 af 9. juni 2004 vil kunne anvende reglerne om hensættelsesfradrag for indkomståret 2004. Dette har ikke selvstændige provenumæssige konsekvenser.

Administrative konsekvenser for stat, kommuner og amtskommuner

Lovforslaget skønnes at medføre engangsudgifter til ToldSkat på 0,2 mio. kr. til systemtilretning.

Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet

Lovforslaget vurderes at medføre økonomiske konsekvenser for erhvervslivet for følgende delforslag:

Forslaget om et midlertidigt skattefradrag for investeringer på Fondsbørsens alternative markedsplads vil gøre det mere attraktivt at investere på markedspladsen for de institutionelle investorer, hvilket kan være gavnligt for virksomheder, som foretager nynoteringer og søger andre kapitaltilførsler på markedspladsen.

Den foreslåede udvidelse af placeringsmulighederne for midlerne i kapital- og ratepensionsordninger kan fremme investeringer i unoterede aktier og anparter og dermed skabe bedre vilkår for ikke-noterede selskaber, der foretager nynoteringer eller søger kapitaltilførsler.

Forslaget om kapitalforhøjelser/-nedsættelser berører livsforsikringsselskaber, der har foretaget skattebetingede kapitalforhøjelser og -nedsættelser, og kun i det omfang fordelen herved ikke er tilfaldet pen­sions­op­spa­rer­ne. Der er ikke holdepunkter for en kvantificering heraf. For branchen som helhed indebærer forslaget en konkurrencemæssig ligestilling.

Udvidelsen af adgangen til en pensionsordning for tidligere selvstændigt erhvervsdrivende kan medvirke til at forstærke incitamenterne til at blive selvstændigt erhvervsdrivende €" samt at blive det igen, såfremt man har været ude i en kortere periode.

Forslaget om en udvidelse af modregningsadgangen af negativ PAL-skat indebærer en beskeden likviditetsgevinst for pengeinstitutterne, som i størrelsesorden modsvarer statens likviditetstab.

Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Forslaget - med undtagelse af forslagets § 1, nr. 2, og § 3 - har været sendt til Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering med henblik på en vurdering af, om forslaget skal forelægges et af Økonomi- og Erhvervsministeriets virksomhedspaneler. Styrelsen vurderer, at forslaget indeholder små løbende administrative lettelser og små løbende administrative byrder for erhvervslivet, men ikke i et omfang der berettiger, at det bliver forelagt et virksomhedspanel. Forslaget bør derfor ikke forelægges et af Økonomi- og Erhvervsministeriets virksomhedspaneler.

Pengeinstitutterne påføres således små løbende administrative byrder ved, at de skal oprette underdepoter i tilknytning til de særskilte depoter og ved, at de skal modtage manuelle indberetninger fra kontohaverne. Der er tale om typer af opgaver, der ikke kan indpasses i pengeinstitutternes sædvanlige administrative procedurer.

Forslagets § 1, nr. 2, og § 3 har endnu ikke været til udtalelse hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering, men vil blive sendt hertil i forbindelse med fremsættelsen. For en nærmere begrundelse for, hvorfor forslagets § 1, nr. 2, ikke har været sendt til udtalelse, kan der henvises til de almindelige bemærkninger nedenfor om høringen.

Administrative konsekvenser for borgerne

Ændringerne som følge af, at det bliver muligt at investere rate- og kapitalpensionsmidler i unoterede aktier eller anparter, medfører visse administrative krav for de enkelte kontohavere, som ønsker at benytte sig af denne mulighed. Kontohaveren, som er den, der er nærmest til at kunne opgøre værdien af de unoterede aktier eller anparter, skal løbende oplyse pengeinstituttet om værdien af aktierne eller anparterne til brug for beskatning efter pensionsafkastbeskatningsloven og pensionsbeskatningsloven.

Miljømæssige konsekvenser

Lovforslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

Forholdet til EU-retten

Det vurderes, at indførelsen af et midlertidigt skattefradrag i pensionsafkastbeskatningsloven for investeringer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads udgør statsstøtte efter EU-retten. Således vil forslaget skulle anmeldes over for EU-Kommissionen, og kan ikke træde i kraft før godkendelse foreligger fra EU-Kommissionen. Som en følge heraf foreslås det, at skatteministeren fastsætter ikrafttrædelsestidspunktet for forslaget. I øvrigt har forslaget ingen EU-retlige aspekter.

Sammenfatning af økonomiske konsekvenser og administrative konsekvenser.

 

Positive konsekvenser

Negative konsekvenser

Økonomiske konsekvenser for stat, amter og kommuner

Ingen.

 

 

Forslaget skønnes at medføre et varigt provenutab på 20 mio. kr. årligt, hvoraf halvdelen vedrører de kommunale skatter.

For finansåret 2005 skønnes provenutabet at udgøre ca. 130 mio. kr.

Administrative konsekvenser for stat, amter og kommuner

Ingen.

Lovforslaget skønnes at medføre engangsudgifter til ToldSkat på 0,2 mio. kr. til systemtilretning.

Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet

Udvidelsen af placeringsmulighederne for midlerne i kapital- og ratepensionsordninger og et midlertidigt skattefradrag for investeringer på en alternativ markedsplads kan skabe bedre vilkår for ikke-noterede selskaber, der foretager nynoteringer eller søger kapitaltilførsler.

 

Udvidelse af adgang til pensionsordning forstærker incitamentet til at blive selvstændigt erhvervsdrivende.

 

Forslaget om en udvidelse af modregningsadgangen af negativ PAL-skat indebærer en likviditetsgevinst for pengeinstitutterne.

Forslaget om kapitalforhøjelser/-nedsættelser berører livsforsikringsselskaber, der har foretaget skattebetingede kapitalbevægelser.

Administrative konsekvenser for erhvervslivet

Forslaget om en udvidelse af modregningsadgangen af negativ PAL-skat medfører små løbende administrative lettelser for erhvervslivet.

Pengeinstitutterne påføres små løbende administrative byrder ved, at de skal oprette underdepoter i tilknytning til de særskilte depoter og ved, at de skal modtage manuelle indberetninger fra kontohaverne.

Administrative konsekvenser for borgerne

Ingen.

Ændringerne som følge af, at det bliver muligt at investere rate- og kapitalpensionsmidler i unoterede aktier eller anparter, medfører visse administrative krav for de enkelte kontohavere, som ønsker at benytte sig af denne mulighed. Kontohaveren, som er den, der er nærmest til at kunne opgøre værdien af de unoterede aktier eller anparter, skal løbende oplyse pengeinstituttet om værdien af aktierne eller anparterne til brug for beskatning efter pensionsafkastbeskatningsloven og pensionsbeskatningsloven.

Miljømæssige konsekvenser

Lovforslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

Forholdet til EU-retten

Det vurderes, at indførelsen af et midlertidigt skattefradrag i pensionsafkastbeskatningsloven for investeringer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads udgør statsstøtte efter EU-retten. Således vil forslaget skulle anmeldes over for EU-Kommissionen, og kan ikke træde i kraft før godkendelse foreligger fra EU-Kommissionen. Derfor fastsætter skatteministeren ikrafttrædelsestidspunktet for denne del af forslaget. I øvrigt har forslaget ingen EU-retlige aspekter.

Høring

Lovforslaget €" med undtagelse af lovforslagets § 1, nr. 2, og § 3 har været til høring hos Advokatrådet, Amtsrådsforeningen i Danmark, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring, Arbejdsmarkedets Tillægspension, Børsmæglerforeningen, Danish Venture Capital and Private Equity Association, Danmarks Nationalbank, Dansk Aktionærforening, Dansk Autoriseret Markedsplads A/S, Dansk Handel & Service, Dansk Industri, Dansk Landbrugsrådgivning, Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening, Den Danske Aktuarforening, Den Danske Finansanalytikerforening, Den Danske Fondsmæglerforening, Den Danske Skatteborgerforening, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Finansministeriet, Finansrådet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Finanstilsynet, Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet, Foreningen af Firmapensionskasser, Foreningen af Interne Revisorer, Foreningen af J.A.K Andelskasser, Foreningen Registrerede Revisorer, Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, Foreningen Danske Revisorer, Forsikring og Pension, Forsikringsmæglerforeningen i Danmark, Forsikringsmæglernes Brancheforening, Forvaltningshøjskolen, Frederiksberg Kommune, Garantifonden for indskydere og investorer, HTS interesseorganisationen, InvesteringsForeningsRådet, Konkurrencestyrelsen, Kommunernes Landsforening, Københavns Fondsbørs, Københavns Kommune, Lokale Pengeinstitutter, Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Realkreditrådet, Regionale Bankers Forening, Revisionskredsen, Sammenslutningen Danske Andelskasser, Skattechefforeningen, Skatterevisorforeningen, Statsministeriet, Told- og Skatteregion Maribo, Told- og Skattestyrelsen, Værdipapircentralen A/S, Økonomi- og Erhvervsministeriet og Økonomistyrelsen.

Lovforslagets § 1, nr. 2, hvor der indføres et værn mod spekulation af nedslagsreglerne i pensionsafkastbeskatningsloven ved gentagne forhøjelser og nedsættelser af aktiekapitalen i pensionsinstitutter, har ikke været i høring før fremsættelsen, da formålet med forslaget ellers ville kunne være forspildt for dele af indeværende indkomstår. Forslaget sendes i høring i forbindelse med fremsættelsen.

I oversigten nedenfor er de modtagne høringssvar gengivet og kommenteret i kort form.

Organisation

Bemærkninger i høringssvar

Kommentar til høringssvar

Advokatrådet

Har ingen bemærkninger.

 

Amtsrådsforeningen i Danmark

Har ingen bemærkninger, men anmoder dog ministeriet redegøre for, hvem der reelt skal bære lovforslagets provenutab.

Virkningerne for 2006 og frem vil indgå i det beregningsmæssige grundlag for økonomiforhandlingerne med amter og kommuner.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE kan ikke støtte ændringen af Finanstilsynets puljebekendtgørelse, hvorefter det bliver muligt at anvende rate- og kapitalpensionsmidler til køb af unoterede aktier eller anparter. Ændringen sigter direkte på at skabe særregler for den rigeste del af befolkningen, da den pågældende person skal have en opsparing på minimum 1 mio. kr.

Sigtet med ordningen er at forbedre rammerne for business angels-investeringer således, at mindre og mellemstore virksomheder kan få bedre adgang til ny og samtidig kompetent kapital. Forslaget er i øvrigt nu ændret således, at ordningen bedre tilgodeser hensynet til kontrol og risikospredning. Det sker ved, at den enkelte investering i det unoterede selskab skal udgøre mindst 100.000 kr., og at værdien af unoterede aktier og anparter ikke må overstige 20 pct. af de samlede midler på investeringstidspunktet, når pensionsformuen er under 25 mio. kr. For pensionsformuer over 25 mio. kr. gælder højere procentsatser.

 

AE vurderer, at det er tvivlsomt, om kravet om, at den pågældende person ikke må eje 25 pct. eller mere af aktie- eller anpartskapitalen i selskabet, i praksis kan forhindre, at man ad denne vej kan finansiere gode venner eller bekendtes virksomhed.

 

Sigtet med ordningen er, at pensionsopspareren ikke må have kontrol over det selskab, som vedkommende investerer i. Afgrænsningen af, hvornår man har kontrol over et selskab sker efter et ejerkriterium, der i forslaget er defineret som mindst 25 pct.s ejerskab, jf. aktieavancebeskatningslovens § 11, stk. 2-4, der er den definition af hovedaktionærer, der sædvanligvis anvendes i skattelovgivningen. Dette indebærer, at ved opgørelsen af pensionsopsparerens ejerandel medregnes aktier og anparter, der samtidig tilhører eller har tilhørt kontohaverens forældre og bedsteforældre samt børn og børnebørn og disses ægtefæller eller dødsboer efter disse personer. Til ejerandelen medregnes derimod ikke aktier og anparter, som ejes af venner og bekendte. Det ville i øvrigt blive særdeles vanskeligt at afgrænse den personkreds, hvis aktiebesiddelser i givet fald skulle medregnes. Formålet med ordningen er at sikre små og mellemstore virksomheder tilførsel af ny og kompetent kapital. Ud fra dette formål er der principielt ikke noget betænkeligt i, at pensionsopsparere får mulighed for at tilføre selskaber ny og kompetent kapital, som pensionsopspareren på forhånd har et vist kendskab til i kraft af personligt kendskab til aktionærer i det pågældende selskab.

 

Det bemærkes, at afhængigt af omfanget af de øgede indbetalinger kan forslaget medføre et betragteligt provenutab for det offentlige over en årrække.

Dette er ikke regeringens vurdering. Der henvises i det hele herom til afsnittet om de økonomiske konsekvenser for stat, amter og kommuner i lovforslagets almindelige bemærkninger.

 

AE kan heller ikke støtte forslaget om indførelse af et midlertidigt skattefradrag for investeringer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads. AE finder det ikke hensigtsmæssigt at indføre et nyt fradrag i skattereglerne.

Bemærkningen giver ikke anledning til ændring af forslaget.

 

Endelig kan AE ikke støtte forslaget om at udvide anvendelsesområdet for ophørspension, som medfører, at flere kan fradrage indbetalte beløb straks i stedet for fordeling over 10 år.

Bemærkningen giver ikke anledning til ændring af forslaget.

Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomsforsikring og Arbejdsmarkedets Tillægspension

Har ingen bemærkninger.

 

Børsmæglerforeningen

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Danish Venture Capital and Private Equity Association

DVCA ser meget positivt på lovforslaget, som indfører et midlertidigt skattefradrag for institutionelle investorer, der investerer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads, og som gør det muligt at anvende rate- og kapitalpensionsmidler til køb af unoterede aktier eller anparter.

 

 

DVCA foreslår, at der kommer til at gælde attraktive skatteregler for private investorers investeringer på den alternative markedsplads. Det foreslås at forenkle reglerne om aktieavancebeskatningen, f.eks. foreslås det, at private investorers frie midler skal beskattes efter lov om visse spil, lotterier og væddemål (15 pct.) i stedet for efter reglerne om aktieavancebeskatning, når de investerer på den alternative markedsplads.

Det antages, at der menes, at afkastet på private investorers frie midler skal beskattes med en sats på 15 pct. Avancer på unoterede aktier beskattes efter nuværende regler som kapitalindkomst (38,3-59,7 pct.), hvis aktierne har været ejet i under 3 år og som aktieindkomst (28-43 pct.), hvis aktierne har været ejet i over 3 år. Forslaget ville derfor medføre et ganske betydeligt provenutab, hvis der er gevinst. Omvendt giver den gældende beskatning fuldt tabsfradrag i anden indkomst i modsætning til lotteriafgiften, hvor der ikke er tabsfradrag.

 

 

Som det fremgår af regeringsgrundlaget, ønsker regeringen at forenkle aktieavancebeskatningen. Deri ligger dog ikke et løfte om at sænke aktieavancebeskatningen. Arbejdet med forenklingen af aktieavancebeskatningsloven pågår stadig.

Danmarks Nationalbank

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Dansk Aktionærforening

Dansk Aktionærforening kan anbefale lovforslaget med en enkelt bemærkning.

 

 

Det anbefales, at formuleringen af lovforslagets § 1, nr. 1, om det midlertidige skattefradrag for investeringer i selskaber optaget til handel på Fondsbørsens alternative markedsplads ændres, således at bestemmelsen bredes ud til alle alternative markedspladser, der måtte blive etableret.

Forslaget er imødekommet. Bestemmelsen er ændret, således at det midlertidige skattefradrag gives for køb af aktier i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads omfattet af det kommende kapitel 11a i lov om værdipapirhandel m.v.

Dansk Autoriseret
Markedsplads A/S

Dansk Autoriseret Markedsplads A/S påpeger, at også andre end Københavns Fondsbørs kan have planer om etablering af en alternativ markedsplads, f.eks. Dansk Autoriseret Markedsplads A/S. Markedspladsen står derfor uforstående over for, at lovforslaget giver mulighed for et midlertidigt skattefradrag for institutionelle investorer, der investerer i selskaber optaget til handel på Københavns Fondsbørs´ alternative markedsplads for unoterede aktier, men altså ikke på andre alternative markedspladser.

Bestemmelsen er ændret, således at det midlertidige skattefradrag gives for køb af aktier i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads omfattet af det kommende kapitel 11a i lov om værdipapirhandel m.v., når det pågældende selskab ikke tidligere har været noteret eller optaget til handel på et EU-retligt eller nationalt reguleret marked. Dermed er bestemmelsen udvidet til at gælde alle de alternative markedspladser, som måtte blive omfattet af lov om værdipapirhandel m.v.

Dansk Handel og Service

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Dansk Industri

DI kan tilslutte sig lovforslagets formål, som er at skabe bedre vilkår for investering i unoterede aktier og derved øge adgangen til risikovillig kapital for nye og eksisterende virksomheder.

 

 

DI er derfor positivt indstillet over for forslaget om et midlertidigt skattefradrag for investeringer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads, forslaget om at udvide anvendelsesområdet for ophørspension, samt forslaget om at gøre det muligt at anvende pensionsmidler til køb af unoterede aktier eller anparter.

 

 

I forhold til forslaget om at gøre det muligt at anvende pensionsmidler til køb af unoterede aktier eller anparter bemærker DI, at værdiansættelsen skal ske således, at der anvendes det største beløb af enten kursværdien ved seneste kapitaludvidelse/transaktion eller selskabets indre værdi. Det er ikke præciseret, hvorvidt denne værdi skal opgøres pr. 31. december, eller om den beregnes ud fra senest aflagte årsrapport. DI henstiller, at seneste årsrapport kan benyttes ved beregning af indre værdi, hvorved sikres, at selskaberne ikke pålægges administrative byrder som følge af ændringer i ejerforholdet.

Bestemmelsen er ændret således, at aktierne m.v. skal ansættes til det største beløb af enten anskaffelsessummen eller selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart ifølge seneste aflagte årsregnskab.

Dansk Landbrugsrådgivning

Dansk Landbrugsrådgivning kan tiltræde udvidelsen af adgangen til at anvende reglerne om ophørspension.

 

 

Dansk Landbrugsrådgivning finder dog, at der er en række andre problemer, som man bør tage højde for i denne forbindelse. I forbindelse med forslaget bør man tage stilling til, om den virksomhed, man skal drive i mindst 10 år inden for de seneste 15 år, tillige skal opfylde kravet i § 15 A, stk. 4, om ikke i overvejende grad at bestå af udlejning af fast ejendom m.m. Dansk Landbrugsrådgivning henviser til en landsskatteretskendelse af 22. oktober 2003, hvor en skatteyder havde drevet virksomhed i over 10 år, men hvor virksomheden i en periode på godt et par år alene havde bestået af en udlejningsejendom. Landsskatteretten fandt, at skatteyderen ikke opfyldte betingelserne for at foretage indskud.

Efter Dansk Landbrugsrådgivnings opfattelse bør dette krav om i overvejende krav at drive »reel virksomhed«, jf. § 15 A, stk. 3, jf. stk. 4, kun vedrøre virksomhedens karakter i de seneste 3 afsluttede regnskabsår, jf. definitionen af reel virksomhed i § 15 A, stk. 4. Dette må medføre, at virksomhedens indkomst samt formue €" som gennemsnit af de seneste 3 år forud for salget €" ikke i overvejende grad hidrører fra finansiel virksomhed eller fra udlejning af fast ejendom. I modsat fald skal man jo foretage en måling af, om virksomheden i overvejende grad kan anses for at drive reel virksomhed i hele 10 års perioden, hvilket ses at kræve en ændring af betingelserne i stk. 3 og 4.

Efter pensionsbeskatningslovens § 15 A, stk. 2, skal den, der opretter en ophørspension i en periode på mindst 10 år forud for det år, ophørspensionen oprettes, have drevet selvstændig erhvervsmæssig virksomhed. Efter § 15 A, stk. 3, må denne erhvervsvirksomhed ikke i overvejende omfang have bestået i finansiel virksomhed eller udlejning af fast ejendom. Det gælder alle de pågældende år.

Som det anføres i den af Landbrugsrådgivningen nævnte landsskatteretskendelse, er betingelsen i stk. 4, om, hvad der menes med »i overvejende omfang«, alene udtryk for en beregningsteknisk regel, hvorefter afgørelsen af, om der er tale om »reel erhvervsvirksomhed« opgøres på baggrund af de seneste 3 regnskabsår, jf. også den nævnte landsskatteretskendelse. Dette er også i overensstemmelse med bl.a. de almindelige bemærkninger til det oprindelige forslag til § 15 A, hvor det anføres, at »der skal være tale om reel erhvervsvirksomhed, dvs. at virksomheden ikke må have været en såkaldt pengetank, dvs. en virksomhed/et selskab, hvis væsentligste aktivitet er passiv pengeanbringelse og/eller udlejning af fast ejendom«, uden at det ses, at dette krav alene er knyttet til de sidste 3 år før salget af virksomheden.

 

 

Pensionsbeskatningslovens § 15 A skal således ikke forstås som skitseret af DLL. En finansiel virksomhed kan således ikke komme ind under anvendelsesområdet for § 15 A, blot ved at man i de seneste 3 år op til oprettelsen af ophørspensionen omlægger virksomhedens aktivitet, så den antager karakter af »reel erhvervsvirksomhed«.

 

 

Med forslaget om, at man skal have drevet virksomhed i mindst 10 af de seneste 15 år, vil der dog fremover være plads til, at virksomheden i op til 5 år af de 15 år i overvejende grad har bestået i finansiel virksomhed eller udlejning af fast ejendom.

 

 

Ved afgørelsen efter § 15 A, stk. 4, af, om der er tale om »reel erhvervsvirksomhed«, anvendes de seneste 3 eksisterende regnskabsår. Ved beregningen for et givet år, hvor der eksempelvis i de foregående to år ikke har været drevet erhvervsvirksomhed, indgår i stedet de to regnskabsår før da i beregningen. Foreligger der ingen regnskabsår før da €" hvilket også er tilfældet når en erhvervsvirksomhed påbegyndes fra første færd €" kan beregningen alene foretages med udgangspunkt i det seneste regnskabsår.

 

 

Dansk Landbrugsrådgivning foreslår i øvrigt en række andre justeringer af pensionsbeskatningslovens § 15 A.

 

Forslagene ligger udenfor rækkevidden af nærværende lovforslag. Skatteministeriet vil dog overveje forslagene med henblik på en evt. senere ændring af pensionsbeskatningslovens § 15 A.

Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Den Danske Aktuarforening

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Den Danske Finansanalytikerforening

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Den Danske Fondsmæglerforening

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Den Danske Skatteborgerforening

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Finansrådet

Generelle bemærkninger vedr. forslag om placering i unoterede aktier m.v.

 

 

Rådet kan generelt støtte intentionerne om, at Danmark bør satse på at blive et førende vækst-, viden- og iværksættersamfund. Rådet er imidlertid stærkt kritisk over for forslaget om, at enkeltpersoner skal gives mulighed for at placere deres pensionsmidler i unoterede kapitalandele.

Formålet med forslaget er at skabe bedre vilkår for investeringer i unotede aktier og anparter. Placering af pensionsmidler i unoterede aktier og anparter sker inden for sådanne begrænsede rammer, at pensionsopsparingens formål tilgodeses. Det foreslås nu i puljebekendtgørelsen, at in vesteringen i det unoterede selskab skal udgøre mindst 100.000 kr., og at højst 20 pct. af de samlede midler kan placeres i unoterede kapitalandele, når pensionsformuen er under 25 mio. kr. For pensionsformuer over 25 mio. kr. kan en større andel placeres i unoterede aktier m.v.

 

Enkeltpersoners investeringer i unoterede aktier er meget risikable og vil være forbundet med en uoverskuelig rådgivningsopgave for pengeinstitutterne. Investorer i unoterede kapitalandele er ikke sikret på samme måde som investorer i børsnoterede aktier, og investeringsrisikoen ses ikke at være forenelig med pensionsopsparingens formål.

Der indsættes en bestemmelse i puljebekendtgørelsen om, at pengeinstitutterne i forbindelse med erhvervelse af unoterede kapitalandele kan få en underskrevet erklæring fra kunden, hvoraf fremgår, at kunden er klar over de risici, der er forbundet med investering i unoterede aktier og anparter. Placering af pensionsmidler i unoterede aktier og anparter sker i øvrigt inden for sådanne begrænsede rammer, at pensionsopsparingens formål fortsat tilgodeses.

 

Forslaget åbner for utilsigtede misbrugs- og spekulationsmuligheder, hvor skattebegunstigede midler vil kunne anvendes som indskud i tvivlsomme, ikke-vækstorienterede selskaber eventuelt med en begrænset ejerkreds.

For at sikre mod spekulation i ordningen indsættes der i puljebekendtgørelsen en betingelse om, at den enkelte investering i det unoterede selskab skal udgøre mindst 100.000 kr. Herved opnås, at ordningen rettes mod en begrænset kreds af pensionsopsparere og selskaber. Herved får skattemyndighederne en reel mulighed for at udøve kontrol med det særskilte depot. Herudover sikres det, at pengeinstitutterne ikke pålægges uforholdsmæssigt mange manuelle indberetninger fra kontohavere i forbindelse med værdiansættelsen af de pågældende aktier og anparter.

 

Den manglende værdiansættelse af kapitalandelene fra centralt hold er betænkelig ud fra hensynet til en korrekt beregning af PAL-skat og afgiftsopkrævning og vil give anledning til betydelige problemer, herunder også administrative.

For at imødegå de administrative problemer er bestemmelsen ændret således, at aktierne m.v. skal ansættes til det største beløb af enten anskaffelsessummen eller selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart ifølge seneste aflagte årsregnskab.

 

Der bør etableres en ny skattebegunstiget kontoform, som er målrettet investering i unoterede papirer, og som risikomæssigt ikke sammenblandes med traditionel pensionsopsparing. Det kunne ske ved at gøre det muligt at overføre midler fra eksisterende pensionsordninger til den pågældende kontoform i en begrænset periode, fx et år. Efterfølgende indskud til kontoen kunne herefter ske af frie midler eventuelt med skattefradrag i det omfang, der er politisk ønske herom. Den tilbageværende del af pensionsordningen bør være omfattet af de almindelige placeringsregler. Grænsen for, hvilke midler der kan placeres i unoterede kapitalandele bør forhøjes fra 1 mio. kr. til 2-3 mio. kr.

Rådets ønske imødekommes i det væsentlige på den måde, at midler, der skal anvendes til køb af unoterede aktier og anparter, udskilles til et underdepot i samme særskilte depot. Udskillelsen sker således inden for det nuværende kendte system med særskilte depoter. Med adskillelsen opnås imidlertid, at det bliver tydeligt, at der er forskellige risici knyttet til de to depottyper. Det bliver hermed også muligt for pengeinstitutterne at få en erklæring fra kunden om, at kunden er klar over, at der er særlige risici ved placering i underdepotet. Endvidere letter udskillelsen til underdepoter skattemyndighedernes udsøgning af emner til kontrol.

 

Forslaget sikrer ikke nødvendigvis, at der er tale om en erfaren investor. Pengeinstituttet vil kunne komme i en situation, hvor det vil kræve en underskrevet erklæring, hvoraf det fremgår, at kunden er klar over investeringens risici, og at investeringen sker mod pengeinstituttets anbefaling.

Som det fremgår ovenfor er puljebekendtgørelsen nu ændret således, at pengeinstituttet kan få en erklæring fra kunden om, at kunden er klar over risiciene ved investeringen.

 

Investering i unoterede papirer indebærer en risiko, som ikke er forenelig med pensionsopsparingens grundlæggende formål om at sikre opspareren et indkomstgrundlag i tilværelsen som pensionist. Der bør som følge heraf gælde en betydelig højere grænse for, hvilke midler der kan placeres i unoterede kapitalandele. En beløbsgrænse på 1 mio. kr. er langt fra tilstrækkelig, og rådet skal derfor anbefale, at beløbsgrænsen hæves til 2-3 mio. kr.

Rådet mener, at midler kan anvendes til at etablere tvivlsomme virksomheder, som ikke vil føre til den ønskede vækst i samfundet. Forslaget åbner for et skattespekulativt tag-selv-bord, hvor der opfindes projekter til formålet frem for sunde, aktivitetsskabende og innovative virksomhedsprojekter.

Ordningens sigte er ikke, at staten skal udpege de virksomheder, der vil være innovative og kunne skabe vækst €" tværtimod. Sigtet er at forbedre rammevilkårene for de mindre virksomheder ved at lette tilførslen af risikovillig kapital. Derfor må adgangen til placering af pensionsmidler i unoterede selskaber være generel og således gælde for alle selskaber. Rådets betænkelighed ved forslaget om, at forslaget åbner for skattespekulativt tag-selv-bord, hvor der opfindes projekter til formålet, imødegås ved, at der nu i puljebekendtgørelsen stilles krav om, at investeringen i det unoterede selskab udgør mindst 100.000 kr., og at højst 20 pct. af de samlede midler kan placeres i unoterede kapitalandele, når pensionsformuen er under 25 mio. kr. For pensionsformuer over 25 mio. kr. kan en større andel af de samlede midler placeres i unoterede aktier og anparter. Desuden kan opsparingen ikke placeres i selskaber, der har til formål at give brugsrettigheder, rabatter eller lignende i selskabet.

 

Misbrugsmulighederne forstærkes af adgangen til at placere midlerne i udenlandske kapitalandele, hvor kontrolmulighederne af ejerandel m.v. stort set er umulig, og ofte vil bero alene på opsparerens oplysninger.

Enig i, at pengeinstitutterne må lægge kontohaverens oplysninger om ejerandele i selskabet til grund.

 

Der er risiko for, at useriøse virksomheder via markedsføring vil forsøge at tiltrække pensionsmidler samt risiko for, at virksomhedsejere forsøger at presse ansatte til at placere dele af deres pensionsopsparing i virksomheden.

Risikoen imødegås ved, at der nu i puljebekendtgørelsen stilles krav om, at investeringen i det unoterede selskab udgør mindst 100.000 kr. Et pres fra virksomhederne over for de ansatte vil i øvrigt også kunne tænkes at forekomme allerede i dag i noterede selskaber.

 

Specifikke bemærkninger vedr. forslag om placering i unoterede aktier m.v.

 

Rådet ønsker oplyst, hvordan pengeinstitutterne skal forholde sig, hvis kunden ikke oplyser kurserne på de unoterede kapitalandele. Situationen kan opstå ved den årlige beregning af PAL-skat, men kan fx også opstå, hvis opspareren har overskredet ejerandelen på maksimalt 25 pct. i mere end 3 måneder, og hvor der derfor skal ske (delvis) ophævelse med afregning af 60 pct.'s afgift. Hvilken kurs skal pengeinstituttet lægge til grund ved beregningen af skatter og afgifter, og hvordan skal pengeinstituttet fremskaffe den? For at undgå efterfølgende kritik fra opspareren for så vidt angår den valgte værdiansættelse, bør det i disse tilfælde ikke påhvile pengeinstituttet men skattemyndighederne at fastsætte kursen.

 

 

 

 

Der indsættes en bestemmelse i PAL om, at hvis kontohaveren ikke giver oplysning om værdierne, skal pengeinstituttet orientere skattemyndighederne herom. Skattemyndighederne giver herefter kontohaveren en frist på 1 måned til at indsende oplysninger om værdierne til pengeinstituttet. Hvis kontohaveren ikke indsender oplysningerne, skal der ske afgiftsberigtigelse af den del af ordningen, der kan henføres til unoterede aktier m.v.

 

Rådet spørger, hvordan pengeinstituttet skal forholde sig, hvis man har flere kunder, der ejer unoterede kapitalandele i det samme selskab, men oplyser forskellige kurser. Pengeinstituttet må umiddelbart lægge den kurs til grund, som opspareren oplyser. Det bør klart fremgå, at der ikke påhviler pengeinstituttet nogen form for kontrol eller ansvar med rigtigheden af kursfastsættelsen.

Enig i, at pengeinstituttet ved opgørelse af PAL-skatten uprøvet må anvende den kurs, som kontohaveren oplyser. Er der tale om, at flere kontohavere anvender forskellige kurser for aktier i samme selskab, er det skattemyndighederne, der skal undersøge forholdet og i givet fald tage initiativ til korrektion af kurserne.

 

Værdiansættelsen af de unoterede kapitalandele giver ligeledes problemer i forhold til bestemmelsen i puljebekendtgørelsens § 10, stk. 6, der begrænser placeringen i værdipapirer udstedt af en enkelt emittent til maksimalt 20 pct. af de samlede midler. Det er ikke muligt at fastslå ordningens samlede værdi og dermed beregne 20 pct.s grænsen i forhold til opsparerens øvrige investeringer for pensionsmidler.

 

Som puljebekendtgørelsen var formuleret i forbindelse med høringen, var de unoterede kapitalandele ikke omfattet af bekendtgørelsens § 10, stk. 6, hvorfor der ikke var noget problem. Forslaget til puljebekendtgørelsen er i øvrigt ændret således, at den enkelte investering i det unoterede selskab skal udgøre mindst 100.000 kr. og, at højst 20 pct. af de samlede midler kan placeres i unoterede kapitalandele for pensionsformuer under 25 mio. kr. For pensionsformuer over 25 mio. kr. kan en større andel placeres i unoterede aktier og anparter. Procentgrænsen skal være opfyldt på investeringstidspunktet. Værdiansættelsesreglerne i lovforslaget er nu ændret, således at aktierne m.v. skal ansættes til det største beløb af enten anskaffelsessummen eller selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart ifølge seneste aflagte årsregnskab. Handel mellem frit depot og pensionsdepotet skal ske til handelsværdien. De værdiansættelsesproblemer, som rådet har peget på, ses herefter at kunne undgås.

 

Rådet ønsker en beskrivelse af, hvordan pengeinstitutterne skal fo rholde sig, hvis opspareren ikke har eller kan fremskaffe frie midler, og der udestår eventuelle krav efter PBL eller PAL. Det er rådets opfattelse, at sådanne krav er et mellemværende mellem opspareren og skattemyndighederne, og pengeinstitutterne ikke har forpligtelser i forbindelse hermed.

 

Der indsættes en bestemmelse i puljebekendtgørelsen om, at midler til køb af unoterede aktier og anparter udskilles til underdepot i samme særskilte depot. Er værdien af de samlede kapital- og ratepensionsmidler i pengeinstituttet ekskl. underdepotet ved indkomstårets udløb faldet til under 350.000 kr., skal kontohaveren efter lovforslagets § 2, nr. 9, inden for 3 måneder enten afhænde samtlige unoterede aktier eller anparter, eller købe disse for frie midler. Hvis dette ikke sker, skal aktiernes og anparternes værdi afgiftsberigtiges med 60 pct. Formålet er at sikre, at andelen af unoterede aktier og anparter ikke vokser uforholdsmæssigt meget i udbetalingsforløbet, ligesom det er hensigtsmæssigt, at der altid er likvide aktiver i ordningen i udbetalingsforløbet. Er der herefter ikke midler til dækning af skatte- og afgiftskravet, skal pengeinstituttet oplyse skattemyndighederne om skatte- og afgiftskravets størrelse, hvorefter skattemyndighederne vil søge at inddrive kravet hos kontohaveren efter de almindelige regler om udpantning for skyldige skatter, jf. kildeskattelovens § 68 og pensionsbeskatningslovens § 38.

 

Pengeinstitutterne har ingen mulighed for at kontrollere, hvorvidt 25 pct.s grænsen er overholdt, og kontrol heraf må derfor alene bero på oplysninger fra opspareren.

Man er enig i, at pengeinstitutterne ikke har mulighed for at kontrollere, om kontohaverne overholder 25 pct.s grænsen, og pengeinstituttet må basere sig på oplysninger fra opspareren.

 

Uklart, om anvendelse af reglen forudsætter, at opspareren har pensionsmidler over 1 mio. kr. placeret i særskilte depoter, eller om bestemmelsen finder anvendelse, hvis den samlede formue i ordningen i puljer og/eller kontanter i samme pengeinstitut overstiger 1 mio. kr.

Forslaget til puljebekendtgørelsen er ændret således, at rate- og kapitalpensioner i særskilte depoter kan placeres i et unoteret selskab forudsat, at investeringen udgør mindst 100.000 kr. Det er endvidere fastsat, at højst 20 pct. af de samlede kapital- og ratepensionsmidler i samme pengeinstitut kan placeres i unoterede aktier og anparter, når pensionsformuen er under 25 mio. kr. For pensionsformuer over 25 mio. kr. gælder højere procentsatser.

 

Der findes ikke nogen entydig definition af, hvilke selskaber der er selskaber med begrænset hæftelse i EU/EØS, og det vil derfor ikke være muligt for pengeinstitutter €" som skal påse overholdelse af bestemmelsen, jf. bekendtgørelsens § 10, stk. 7 €" at føre kontrol med, om der er tale om et selskab tilsvarende et dansk aktie- eller anpartsselskab.

Der henvises nu i puljebekendtgørelsen til kapitalandele i unoterede aktieselskaber og anpartsselskaber eller selskaber optaget på listen i art. 1 i Rådets 1. selskabsdirektiv 68/151/EØF som ændret ved direktiv 2003/58/EF.

 

Opsparing bør ligesom tilfældet er i dag for de noterede aktiers vedkommende ikke kunne anbringes i aktier, tegningsretter eller aktieretter til aktier i et selskab, der har som formål eller som et af sine formål at give brugsrettigheder, rabatter eller lignende rettigheder i selskabet.

Sigtet har hele tiden været, at der skulle gælde samme betingelser for unoterede aktier og anparter som for noterede aktier og anparter vedrørende brugsrettigheder m.m. Puljebekendtgørelsen er derfor nu justeret således, at betingelserne er de samme for unoterede som for noterede aktier og anparter.

 

Puljebekendtgørelsen indeholder i § 10, stk. 6, en bestemmelse, der begrænser placeringen i værdipapirer udstedt af en enkelt emittent til maksimalt 20 pct. af de samlede midler. Rådet mener, at det må bero på en fejltagelse, at der ikke er medtaget en henvisning til kapitalandele noteret på den alternative markedsplads, jf. § 10, stk. 1, nr. 7, i den nye affattelse i puljebekendtgørelsens § 10, stk. 6.

Det er korrekt, og puljebekendtgørelsen er ændret således, at der henvises til kapitalandele noteret på den alternative markedsplads.

 

 

 

 

Finansrådet er positiv over for udvidelsen af anvendelsesområdet for ophørspension. Finansrådet skal dog opfordre til, at man ligeledes overvejer at lempe kravet om, at den selvstændigt erhvervsdrivende skal være fyldt 55 år, eller man som minimum indfører en dispensationsadgang for alderskravet i tilfælde af alvorlig sygdom, der tvinger den pågældende til ophør med selvstændig erhvervsvirksomhed.

Ophørspensionen har ikke til formål at tilskynde erhvervsdrivende til at ophøre med deres virksomhed på et tidspunkt, der ligger væsentligt under den almindelige pensionsalder. Formålet med ophørspensionen er at skaffe en særlig pensionsopsparingsmulighed for personer, der igennem en lang erhvervsaktiv periode har prioriteret investeringer i virksomheden over pensionsopsparing. Jo ældre personen er, jo større vil behovet være for en sådan særlig pensionsordning, og i den forbindelse er en aldersgrænse på 55 år passende.

 

Med hensyn til forslaget om en dispensationsadgang i tilfælde af kritisk sygdom skal det bemærkes, at de nuværende regler i pensionsbeskatningsloven om kritisk sygdom retter sig mod udbetalingssituationer, hvor der som følge af den kritiske sygdom kan siges at være et øget forsørgelseshensyn. Forsørgelseshensynet varetages af muligheden for førtidige udbetalinger, hvilket ikke er tilfældet for Finansrådets forslag, der retter sig mod ekstra indbetalinger. Da forslaget herudover vil have en del administrative problemer, kan forslaget ikke imødekommes.

 

Finansrådet foreslår en præcisering af ordlyden af PBL § 15 B, stk. 6, 8. pkt.

Ordlyden af PBL § 15 B, stk. 6, 8. pkt., ses ikke at give anledning til tvivl, hvorfor der ikke er foreslået ændringer heri. Reglerne i PBL § 18, stk. 3 og 4, samt § 18 A finder fuldt ud anvendelse på indskud, der foretages efter et førtidigt udbetalingsforløb er afsluttet, og dermed på samme måde som for indskud på andre pensionsordninger.

 

Finansrådet noterer sig med tilfredshed, at der stilles forslag om, at det fremover skal være muligt at modregne negativ PAL-skat i afgiften efter PBL, når en pensionsordning ophæves.

 

 

 

 

 

 

Finansrådet finder, at det midlertidige fradrag for investeringer i selskaber optaget på den alternative markedsplads indebærer en konkurrenceforvridende begunstigelse af forsikringsselskaberne i forhold til den øvrige finansielle sektor, og det er Finansrådets opfattelse, at fradraget ikke er afgørende for de institutionelle investorers investeringer på markedspladsen. De private investorers aktive deltagelse er efter Finansrådets opfattelse derimod det afgørende for markedspladsens succes, hvorfor regeringen i stedet burde foreslå en forenkling af aktieavancebeskatningsreglerne for private investorer.

Forslaget skal ses i lyset af, at der i dag eksisterer en markedsbrist for adgangen til risikovillig kapital. Fradraget bliver tidsbegrænset, da formålet udelukkende er at være med til at kick-starte alternative markedspladser for unoterede selskaber, der ikke har muligheder for at blive optaget til notering på f.eks. Københavns Fondsbørs.

Som det fremgår af regeringsgrundlaget, ønsker regeringen at forenkle aktieavancebeskatningen. Arbejdet med forenklingen af aktieavancebeskatningen pågår stadig.

 

Finanssektorens Arbejdsgiverforening

Foreningen har ikke selvstændige bemærkninger til forslaget, men henviser til de bemærkninger, der måtte komme fra brancheorganisationerne.

 

Forbrugerombudsmanden

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Forbrugerrådet

Forbrugerrådet har af ressourcemæssige årsager ikke afgivet høringssvar.

 

Foreningen af Firmapensionskasser

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Foreningen af Interne Revisorer

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Foreningen af J.A.K Andelskasser

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Foreningen Registrerede Revisorer

FRR støtter forbedringerne, der både kan fremme institutionelle investorers investeringer i mindre selskaber og selvstændiges pensionsmuligheder. Især er FRR positiv over for, at 10-års reglen for ophørspension blødes op.

 

Foreningen af Statsautoriserede Revisorer

Vedrørende det midlertidige skattefradrag for investeringer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads, anføres det, at det bør tydeliggøres, at der ikke stilles noget krav til ejerandelens størrelse ifm. indirekte ejerskab.

Bemærkningerne er præciseret.

 

Spørger, om der med bestemmelsens 4. pkt., der omhandler den situation, hvor den direkte ejer ejes af et flertal af selskaber m.v., menes et flertal af PAL-selskaber, eller om der også må være fysiske personer med i ejerkredsen.

Bestemmelsen forudsætter ikke, at den direkte ejer er ejet af et flertal af PAL-pligtige for, at den indirekte ejer kan få fradrag for investeringen i henhold til bestemmelsen. Den direkte ejer kan derfor godt tillige være ejet af fysiske personer. Den indirekte PAL-skattepligtige får dog stadig kun et fradrag svarende til dennes forholdsmæssige ejerandel af den direkte ejer.

 

Vedrørende den foreslåede værdiansættelsesregel i PAL § 13 for unoterede kapitalandele anføres det, at det navnlig ved mindre aktieposter vil være helt tilfældigt, om kunden har kendskab til kursværdien ved seneste kapitaludvidelse eller transaktioner mellem uafhængige parter.

Bestemmelsen er ændret, således at aktierne m.v. skal ansættes til det største beløb af enten anskaffelsessummen eller selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart ifølge seneste aflagte årsregnskab. Dermed undgås de problemer, som anføres af foreningen.

 

Det anføres, at der ikke er fastsat værdiansættelsesregler ved overdragelse fra frie midler til pensionsdepotet, som det er tilfældet ved erhvervelse af de unoterede kapitalandele af kontohaveren for frie midler.

Bestemmelsen i pensionsbeskatningslovens § 17 A er ændret. Ved overdragelse af unoterede aktier eller anparter fra kontohaverens frie midler til pensionsdepotet skal aktierne m.v. værdiansættes til handelsværdien. Tilsvarende gælder den situation, hvor aktierne m.v. overdrages fra pensionsdepotet til kontohaverens frie midler.

 

I forbindelse med den foreslåede bemyndigelse til skatteministeren om at kunne fastsætte nærmere regler om opgørelsen af selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart, foreslås det angående goodwill, at der til brug ved den løbende lagerbeskatning anvendes indre værdi ifølge årsregnskabet i alle tilfælde, da dette er enkelt og gennemskueligt. Ved handel mellem frit depot og pensionsdepot foreslås det, at der bør ske en mere nøjagtig opgørelse i overensstemmelse med retningslinierne i TSS-cirkulære 2000-9.

Værdiansættelsesreglen er ændret, således at aktierne m.v. skal ansættes til det største beløb af enten anskaffelsessummen eller selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart ifølge seneste aflagte årsregnskab. Handel mellem frit depot og pensionsdepotet skal ske til handelsværdien.

 

Det foreslås, at den foreslåede værdiansættelsesregel for unoterede aktier eller anparter i pensionsbeskatningsloven ved udtagning til frie midler flyttes til ABL § 9, stk. 3 og 4.

Bestemmelsen er ændret. Værdiansættelsen af de unoterede sker nu til aktiernes værdi på det tidspunkt, hvor aktierne m.v. erhverves for frie midler. I forhold til aktieavancebeskatningsloven sidestilles en sådan udlodning fra det særskilte depot med en anskaffelse. Som anskaffelsessum anvendes værdien på udlodningstidspunktet. Der vil dermed være overensstemmelse mellem den værdi for aktierne m.v., som lægges til grund i forhold til pensionsbeskatningsloven, og den værdi, som lægges til grund ved en eventuel senere aktieavancebeskatning.

 

Vedrørende den foreslåede regel i PBL § 30 anføres det, at ejerandelen på maksimum 24,99 pct. kan overskrides pga. en anden aktionærs tilbagesalg til udstedende selskab. Uanset årsagen til, at grænsen overskrides bør det være muligt at undgå pønalbeskatning ved, at pensionsopspareren køber samtlige aktier i pensionsdepotet for frie midler inden for 3 måneders fristen. Omsætteligheden for unoterede aktier kan være meget lav, hvorfor der kan opstå situationer, hvor den overskydende aktiepost vanskeligt kan sælges til tredjemand.

Bestemmelsen er ændret, således at kontohaveren ved en overskridelse af ejerandelen nu også kan vælge at erhverve de pågældende aktier eller anparter i det særskilte depot for frie midler, og dermed undgå den foreslåede beskatning efter bestemmelsen.

 

Det foreslås tillige, at det præciseres, at de nye regler også omfatter allerede erhvervede kapitalandele i frit depot, som sælges til pensionsdepotet efter 1. juli 2005.

Ikrafttrædelsesbestemmelsen er ændret i overensstemmelse hermed.

Ikrafttræden foreslås nu i øvrigt fastsat til den 1. oktober 2005.

 

Forslaget om at udvide adgangen til at anvende reglerne om ophørspension hilses velkommen. Forslaget imødekommer et stort behov for at smidiggøre reglerne.

 

Foreningen Danske Revisorer

Har ingen bemærkninger.

 

Forsikring og Pension

F&P tager til efterretning, at man foreslår et midlertidigt skattefradrag for investeringer i selskaber optaget til handel på den alternative markedsplads, som Fondsbørsen er ved at etablere.

 

 

F&P vil gerne benytte lejligheden til igen at påpege, at princippet om skattemæssig transparens, der gør sig gældende ved investeringer i unoterede aktier gennem kommanditselskaber m.v., i særlig grad udgør en væsentlig hindring for pensionsinstitutternes investeringer i unoterede aktier.

Som det fremgår af regeringens handlingsplan for risikovillig kapital forventes der fremsat et lovforslag i folketingsåret 2005/2006 om den nævnte problemstilling.

 

Endelig foreslår F&P yderligere præciseringer i lovforslagets § 2, nr. 3 og 4, vedrørende PBL § 15 B-ordninger.

De foreslåede formuleringer af lovforslagets § 2, nr. 3 og 4, vil ikke blive ændret, da det vurderes, at forslagene er tilstrækkeligt dækkende og præcise.

Forsikringsmæglerforeningen i Danmark

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Forsikringsmæglernes Brancheforening

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Frederiksberg Kommune

Har ingen bemærkninger.

 

Garantifonden for indskydere og investorer

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

HTS

HTS har ingen specielle bemærkninger, men er generelt positivt indstillet over for forslagene, da der dermed åbnes for mulighed for investering i unoterede aktier og anparter, hvilket må forventes at have en gavnlig effekt for erhvervslivet, idet der herved kan blive tilført kapital til virksomhederne, f.eks. til nye investeringer.

 

InvesteringsForeningsRådet

Rådet hilser generelt initiativer til tilvejebringelse af risikovillig kapital velkomne.

 

 

Med hensyn til forslagets § 1, nr. 1, om et midlertidigt skattefradrag for investeringer på Fondsbørsens alternative markedsplads, bemærker Rådet, at de institutionelle investorer tillige vil få fradragsret, hvis de køber de pågældende aktier gennem en erhvervsudviklingsforening. Endvidere læser Rådet forslaget sådan, at de institutionelle investorer ikke mister deres fradragsret for deres indirekte ejerskab af aktier, der er noteret på den alternative markedsplads, såfremt erhvervsudviklingsforeningen også investerer i andre aktiver.

Skatteministeriet er enig i Investeringsforeningsrådets fortolkninger af bestemmelsen.

Kommunernes Landsforening

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Københavns Fondsbørs

Fondsbørsen støtter generelt tiltagene i regeringens handlingsplan for flere risikovillige investeringer.

 

 

Finder dog, at det stadigt er yderst påkrævet med en forenkling af aktieavancebeskatningsloven for private investorers frie midler. Disse regler vurderes at være den største barriere for at udvikle den danske aktiekultur og for at skabe en velfungerende alternativ markedsplads. Fondsbørsen foreslår konkrete forenklinger, der opfylder regeringens skattestop og som i hovedtræk følger embedsmandsrapportens anbefalinger (Redegørelse fra arbejdsgruppen til gennemgang af aktieavancebeskatningsloven, 2000).

Som det fremgår af regeringsgrundlaget, ønsker regeringen at forenkle aktieavancebeskatningen. Regeringen er bekendt med Fondsbørsens model for forenkling af aktieavancebeskatningen, og den indgår i overvejelserne om forenklingen af aktieavancebeskatningen. Arbejdet med forenklingen af aktieavancebeskatningen pågår stadig.

 

Endelig anfører Fondsbørsen, at de nævnte tal i lovforslagets provenumæssige bemærkninger angående forslaget om et midlertidigt skattefradrag for investeringer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads €" som baserer sig på oplysninger fra Fondsbørsen - alene er et tænkt regneeksempel for at illustrere mulige provenumæssige konsekvenser af forslaget. Tallene er ikke nødvendigvis et udtryk for antallet af selskaber og deres markedsværdi ved etableringen af en eventuel alternativ markedsplads.

Det anførte er taget til efterretning.

Københavns Kommune

Det anføres, at tegningskursen ved en kapitaludvidelse, jf. den foreslåede værdiansættelsesregel i bl.a. PAL § 13, ofte ikke kan bruges som et udtryk for kursværdien af den samlede kapital, idet kapitaludvidelsen ofte tegnes til over-/eller underkurs, der bl.a. ofte er afhængig af det enkelte selskabs ønsker om egen-/fremmedfinansiering og dets faktiske muligheder for fremmed finansiering. I forbindelse med en kapitaludvidelse foretages ingen værdiansættelse for den samlede kapital, der vil kunne anvendes af den enkelte pensionsdepotindehaver. Herudover anføres det, at det vil være en tilfældighed, om den enkelte pensionsindehaver har kendskab til handler mellem andre uafhængige parter, herunder hvilken kursværdi, der er handlet til. Det er ikke oplysninger, som den enkelte pensionsdepotindehaver har adgang til.

Bestemmelsen er ændret, således at aktierne m.v. skal ansættes til det største beløb af enten anskaffelsessummen eller selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart ifølge seneste aflagte årsregnskab. Grunden til ændringen er blandt andet, at det ikke har været muligt at lave en ordning, hvor kontohaveren med sikkerhed kan få oplysning om de foretagne handler m.v.

 

Med hensyn til fastsættelsen af selskabets indre værdi, bemærkes det, at det er hensigten at fastsætte denne i overensstemmelse med Ligningsrådets vejledende anvisninger i TS-cirkulære 2000-9, hvorefter der bl.a. skal foretages en beregning af selskabets goodwill efter den vejledende regel i TS-cirkulære 2000-10. Der er her tale om en vejledende beregningsregel for goodwill, og der skal derfor korrigeres for faktiske og afvigende forhold i det enkelte selskab. Det kræver et godt kendskab til selskabets sammensætning af omsætning, kundeunderlag, særlige aftaleforhold m.v., at foretage en vurdering af selskabets goodwill, herunder fastsættelsen af levetiden for denne. Der er tale om værdiansættelser, der kan være særdeles vanskelige at fastsætte og som indeholder betydelige usikkerhedsmomenter.

 

Som nævnt ovenfor er bestemmelsen ændret, således at der blandt andet nu tages udgangspunkt i selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart ifølge seneste aflagte årsregnskab. Hermed medtages alene erhvervet goodwill, og dermed undgås de nævnte problemstillinger.

 

Herudover anføres det, at der i de situationer, hvor aktierne m.v. udtages af depotet og erhverves for frie midler, jf. den foreslåede bestemmelse i PBL § 17 A, vil skattemyndighederne ikke have oplysninger om værdien af aktierne m.v. til brug for en eventuel senere aktieavancebeskatning. Pengeinstituttet har kun pligt til at opbevare materialet i 5 år, og der vil nemt kunne opstå betydelige problemer med på salgstidspunktet at få fastlagt den anskaffelsessum for aktien m.v., der skal anvendes ved den skattemæssige opgørelse.

Bestemmelsen er ændret, således at der nu skal anvendes handelsværdien, når aktierne m.v. udtages af depotet og erhverves for frie midler. Dermed anvendes et kendt regelsæt, jf. aktieavancebeskatningslovens § 9, stk. 4.

 

Er der tale om aktier m.v. i selskaber i et andet EU/EØS land vil det også være meget vanskeligt at få fremskaffet regnskaber m.v. vedr. perioder, der kan ligge mange år tilbage, og en skønsmæssig opgørelse (rekonstruktion) af en anskaffelsessum, der ikke har kunnet dokumenteres, vil blive meget vanskelig.

Se ovenfor.

 

Lokale Pengeinstitutter

Henholder sig til Finansrådets høringssvar.

 

Lønmodtagernes Dyrtidsfond

LD finder det væsentligt, at der i den danske pensionssektor samt i reglerne for pensionsopsparing, herunder beskatningsreglerne, skabes hensigtsmæssige rammer for investering i unoterede aktier eller anparter.

 

LD finder, at udkastet til lovforslag vil bidrage positivt til pensionsbranchens investeringer i unoterede aktier.

 

LD finder det herudover særdeles positivt, at det med lovforslaget er præciseret, at overflytning af LD-indeståender til en skattefri ordning skal behandles på samme måde som overflytning af almindelige pensionsordninger til sådanne skattefri ordninger. Med forslaget er der således taget et meget væsentligt skridt til at imødegå omgåelse af pensionsbeskatningsloven ved flytning af indeståender i LD.

 

Realkreditrådet

Har ingen bemærkninger.

 

Regionale Bankers Forening

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Revisionskredsen

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Sammenslutningen Danske Andelskasser

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Skattechefforeningen

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Skatterevisorforeningen

Har ingen bemærkninger.

 

Værdipapircentralen A/S

Har ikke afgivet bemærkninger.

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser

Til § 1

Til nr. 1

Som led i regeringens handlingsplan vedrørende risikovillig kapital (Januar 2005) foreslås det at gøre det muligt at etablere såkaldte alternative markedspladser i Danmark, jf. økonomi- og erhvervsministerens forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber, lov om erhvervsdrivende virksomheders aflæggelse af årsregnskab m.v. og lov om værdipapirhandel m.v., der forventes fremsat april 2005. I dette forslag indsættes et nyt kapital 11a om virksomhed som alternativ markedsplads. Det forventes, at Københavns Fondsbørs vil etablere en alternativ markedsplads i løbet af 2. halvår 2005.

Efter økonomi- og erhvervsministerens kommende lovforslag forstås ved virksomhed som alternativ markedsplads regelmæssig omsætning af værdipapirer, som ikke er noterede på en fondsbørs eller et tilsvarende reguleret marked (unoterede værdipapirer). Unoterede værdipapirer kan på en udsteders anmodning optages til handel på en sådan alternativ markedsplads, såfremt værdipapirlovens betingelser er opfyldt, de pågældende unoterede værdipapirer er omfattet af den alternative markedsplads' formålsbestemmelse, og den alternative markedsplads skønner, at handel med disse papirer har offentlig interesse.

Alternative markedspladser retter sig især mod unge virksomheder i vækst og små og mellemstore virksomheder, der ønsker at rejse kapital via kapitalmarkedet, men som endnu ikke er parate til egentlig notering henholdsvis handel på et reguleret marked.

Det er af stor betydning for udviklingen af alternative markedspladser, at institutionelle investorer finder det attraktivt at investere på en sådan markedsplads, ligesom institutionelle investorer vil være vigtige for nynoteringer og kapitaltilførsler på markedet.

For at sikre institutionelle investorers interesse for alternative markedspladser i den kritiske opstartsfase foreslås det, at skattepligtige efter pensionsafkastbeskatningslovens § 1, stk. 1, ved opgørelsen af beskatningsgrundlaget for indkomstårene 2005-2008 kan fradrage et beløb svarende til 5 pct. af anskaffelsessummen for aktier i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads omfattet af det kommende kapitel 11a i lov om værdipapirhandel m.v., som den skattepligtige ejer direkte ved indkomstårets udløb.

For at målrette initiativet mod unge virksomheder i vækst og små og mellemstore virksomheder, der ønsker at rejse kapital via kapitalmarkedet, men som endnu ikke er parate til egentlig notering henholdsvis handel på et reguleret marked, foreslås det, at det pågældende selskab ikke tidligere må have været noteret på et marked, der er reguleret EU-retligt (dvs. underlagt EU-direktiverne knyttet til fondsbørser og autoriserede markedspladser) eller nationalt.

Det er den oprindelige anskaffelsessum, opgjort efter de sædvanlige regler, der udgør beregningsgrundlaget, og ikke kursværdien ved indkomstårets udløb.

Fradraget skal ske i beskatningsgrundlaget opgjort efter pensionsafkastbeskatningslovens §§ 2-6 på samme måde som fradrag for renteudgifter og omkostninger til formueforvaltning. Det vil sige før beregning af nedsættelser.

Bestemmelsen finder alene anvendelse for investeringer i aktier i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads. Skulle der f.eks. blive oprettet alternative markedspladser, der optager investeringsforeninger til handel, finder bestemmelsen ikke anvendelse på sådanne investeringsforeningsbeviser.

Herudover foreslås det i bestemmelsen, at skattepligtige efter pensionsafkastbeskatningslovens § 1, stk. 1, kan fradrage et beløb svarende til 5 pct. af anskaffelsessummen for aktier i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads, som den skattepligtige ejer indirekte. Bestemmelsen gælder uanset, hvor meget den skattepligtige måtte eje indirekte i det pågældende selskab. Det er dog en forudsætning, at aktierne ikke ejes direkte af et pensionsinstitut, der er skattepligtig efter pensionsafkastbeskatningslovens § 1, stk. 1, da der ellers ville kunne blive tale om fradrag for den samme aktiebesiddelse hos to selskaber, dels moderselskabet, og dels det selskab, som ejer aktierne direkte.

Da koncernstrukturen kan bestå af selskaber i flere led, foreslås det, at fradraget for det indirekte ejerskab tilkommer den skattepligtige efter lovens § 1, stk. 1, som er den nærmeste indirekte ejer af aktien.

Bestemmelsen kan illustreres ved følgende eksempel :

Moderselskab

¯

Datterselskab

¯

Datterdatterselskab

Moderselskabet ejer 100 pct. af et datterselskab. Såvel moderselskabet som datterselskabet er skattepligtige efter pensionsafkastbeskatningslovens § 1, stk. 1. Datterselskabet ejer 100 pct. af et datterselskab (her datterdatterselskabet), som ikke er skattepligtigt efter pensionsafkastbeskatningsloven. Datterdatterselskabet køber i indkomståret 2005 for 1 mio. kr. aktier i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads. Ved indkomstårets udløb ejer datterdatterselskabet fortsat aktierne.

Efter forslaget tilkommer fradraget for aktiekøbet den nærmeste indirekte ejer af aktierne, som tillige er skattepligtig efter pensionsafkastbeskatningslovens § 1, stk. 1. I eksemplet er det datterselskabet, som herefter kan fradrage 5 pct. af 1 mio. kr. (50.000 kr.) ved opgørelsen af beskatningsgrundlaget efter pensionsafkastbeskatningsloven for 2005, dog maksimalt 0,05 pct. af datterselskabets pensionsformue ved indkomstårets udløb, jf. nedenfor.

Forudsættes det, at datterselskabet heller ikke er skattepligtigt efter pensionsafkastbeskatningsloven, tilkommer det moderselskabet at fradrage 5 pct. af anskaffelsessummen af aktierne. Forudsættes det endvidere, at datterdatterselskabet alene er ejet indirekte af moderselskabet med 60 pct., fordi de resterende 40 pct. er ejet af et udefrakommende selskab m.v., kan moderselskabet alene fratrække 60 pct. af 5 pct. af 1 mio. kr., dvs. 30.000 kr., ved opgørelsen af selskabets beskatningsgrundlag.

Er det udefrakommende selskab tillige skattepligtigt efter pensionsafkastbeskatningslovens § 1, stk. 1, kan dette selskab fradrage 40 pct. af 5 pct. af 1 mio. kr., dvs. 20.000 kr., ved opgørelsen af selskabets beskatningsgrundlag.

Ved afgørelsen af, hvordan ejerandele fordeler sig mellem den direkte ejers ejere, er det ejerandelen ved udløbet af den direkte ejers indkomstår, der lægges til grund.

Er aktierne ejet af et ejendomsdatterselskab omfattet af selskabsskattelovens § 3 A, kan 5 pct. af anskaffelsessummen for aktierne fradrages hos det selskab, der i øvrigt efter reglerne i lovens § 3 A beskattes af ejendomsdatterselskabets indkomst, jf. nærmere selskabsskattelovens § 3 A.

Endelig foreslås det i bestemmelsen, at der alene gives fradrag i det omfang, anskaffelsessummen for aktierne ikke overstiger 1 pct. af den skattepligtiges pensionsformue. Fradraget kan derfor højst udgøre 5 pct. af 1 pct. eller 0,05 pct. af den skattepligtiges pensionsformue ved indkomstårets udløb.

For livsforsikringsselskaber og pensionskasser m.v. udgør pensionsformuen livsforsikringshensættelserne for egen regning henholdsvis pensionshensættelserne for egen regning.

Til nr. 2

Pensionsinstitutter omfattet af pensionsafkastbeskatningslovens § 1, stk. 1, beregner hvert år et skattepligtigt beskatningsgrundlag, hvoraf pensionsafkastskatten beregnes. Beskatningsgrundlaget består af summen af gevinster og tab på formueaktiver med enkelte fradrag, herunder særligt renter og udgifter til formueforvaltning. Herudover findes der enkelte bestemmelser om nedsættelse af beskatningsgrundlaget, hvorefter en del af beskatningsgrundlaget friholdes for pensionsafkastskat. Der er tale om overgangsordninger knyttet til opsparing foretaget før 1982, til livrenter uden ret til bonus og til pensionsaftaler med kommuner for disses tjenestemandspensionsforpligtelser, jf. pensionsafkastbeskatningslovens §§ 7, 15 og 16.

Det har vist sig, at der sker gentagne nedsættelser og forhøjelser af aktiekapitalen i det enkelte pensionsinstitut for at påvirke beregningen af friholdelsesandelen. F.eks. kan et livsforsikringsselskab ved at reducere sine regnskabsmæssige passiver på denne måde udnytte reglerne til at reducere den årlige pensionsafkastskat.

Det foreslås at lukke dette skattehul. Dette gøres ved at justere metoden for beregning af nedsættelsen af beskatningsgrundlaget. Ved beregningen vil der således fremover skulle korrigeres for nedsættelser af aktiekapitalen i løbet af det pågældende indkomstår.

Efter gældende ret beregnes nedsættelsen af beskatningsgrundlaget efter forholdet mellem hensættelserne og passiverne ifølge årsregnskaberne. Nedsætter det pågældende pensionsinstitut aktiekapitalen før denne beregning foretages, således at passiverne i instituttet reduceres, bliver lempelsen i pensionsafkastskatten større.

Efter forslaget beregnes nedsættelsen af beskatningsgrundlaget fortsat med udgangspunkt i forholdet mellem hensættelserne og passiverne, men sådan at passiverne ved denne beregning tillægges nedsættelser af aktiekapitalen i løbet af indkomståret. Herved vil nedsættelsen af beskatningsgrundlaget ikke længere blive pumpet kunstigt op af kapitalnedsættelserne.

I nedenstående eksempel er mekanismen i spekulation i friholdelsen af pensionsafkastskat og forslaget herimod gennemgået. Af forståelseshensyn er der tale om et stærkt forenklet eksempel.

En livsforsikringskoncern har 2 pensionsselskaber, Selskab A, hvor koncernens livrenter uden bonus er placeret og et andet selskab B med koncernens øvrige pensionsordninger. Der er forudsat et afkast på 5 pct. p.a. i begge selskaber.

Under »Gældende regler 1« er pensionsafkastskatten beregnet, når der ikke sker spekulation. Her betales der pensionsafkastskat af hele afkastet, bortset fra den del, der vedrører livrenter uden bonus. Pensionsafkastskatten udgør 31,5 mio. kr.

I »Gældende regler 2« indskydes midlerne fra selskab B i selskab A den 2. januar gennem en forhøjelse af aktiekapitalen i livrenteselskabet. Den 31. december nedsættes aktiekapitalen igen gennem en udbytteudlodning sammen med afkastet heraf til selskab B. Denne udlodning er fritaget for pensionsafkastskat hos B, da A selv er skattepligtigt efter pensionsafkastskatteloven. Herved bliver afkastet af selskab B€™s midler i realiteten pensionsafkastbeskattet i selskab A med den høje friholdelsesandel, og opnår herved en lavere beskatning. I eksemplet udgør besparelsen ved transaktionerne 25 mio. kr. pr. år. Transaktionerne kan gentages år efter år, så længe der eksisterer reserver omfattet af friholdelsesbestemmelserne.

Eksempel på spekulation i kapitalforhøjelser/-nedsættelser i årets løb og forslagets virkning

 

Gældende regler 1.

Gældende regler 2.

Forslag

 

Ingen kapitalændringer

Spekulation med kap. Ændringer

Spekulation med kap. ændringer

 

Selskab A (Livrenter)

Selskab B

 

Selskab A (Livrenter

Selskab B

 

Selskab A (Livrenter

Selskab B

 

Mio. kr.

Livrentepassiver

1.000

-

1.000

-

1.000

-

Samlede passiver ult.

1.200

4.000

1.200

4.000

1.200

4.000

Kapitalforhøjelser/nedsættelser

-

-

4.000

 

4.000

 

Beregningsmæssige passiver

1.200

4.000

1.200

4.000

5.200

4.000

Afkast 5 pct. p.a.

60

200

260

-1)

260

-1)

 

 

 

 

 

 

 

Friholdt andel af afkast, pct.

83,3

0,0

83,3

0,0

19,2

0,0

Beskatningsgrundlag

10,0

200,0

43,3

-

210,0

-

Beskatning, 15 pct.

1,5

30,0

6,5

-

31,5

-

Samlet beskatning

31,5

6,5

31,5

Ændring i samlet beskatning

 

-25,0

25,0

1) Afkast flyttes fra selskab A til selskab B efter behov som datterselskabsudbytte.

Efter forslaget skal kapitalnedsættelserne i årets løb tillægges de samlede passiver ved beregning af friholdelsesprocenten. Herved bliver der overensstemmelse mellem det friholdte afkast og det faktiske afkast vedrørende livrenter.

Til nr. 3

Efter pensionsafkastbeskatningsloven sker der en løbende beskatning af gevinster og tab på aktiver, som ligger til grund for de i lovens § 1, stk. 2, nævnte opsparingsordninger. Denne årlige lagerbeskatning opgøres efter lovens § 13, stk. 3, som forskellen mellem værdien af det pågældende aktiv ved indkomstårets udløb og værdien ved indkomstårets begyndelse. Opgørelsen af lagerbeskatningen foretages af det pengeinstitut, hvori opsparingsordningen er oprettet.

I den foreslåede ændring af Finanstilsynets bekendtgørelse om puljepension og andre skattebegunstigede opsparingsformer m.v. (puljebekendtgørelsen) foreslås det, at det skal være muligt at placere midler i særskilte depoter i pengeinstitutter i unoterede aktier eller anparter.

Unoterede aktier og anparter er kendetegnet ved, at de normalt ikke handles dagligt i et marked, som det er tilfældet for noterede aktier. Dermed foreligger der ikke værdiansættelser af aktierne eller anparterne til brug for den løbende lagerbeskatning efter pensionsafkastbeskatningsloven. Da de manglende værdiansættelser tillige gør det vanskeligt for pengeinstitutterne at kunne opgøre beskatningen efter loven og indbetale skatten, foreslås der i stedet en enkel værdiansættelsesregel for sådanne unoterede aktier eller anparter i disse situationer.

Det foreslås her, at der ved lagerbeskatningen skal anvendes det største beløb af enten anskaffelsessummen for aktierne eller anparterne eller selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart opgjort ifølge seneste aflagte årsregnskab pr. 1. november i indkomståret. Er aktierne eller anparterne anskaffet respektive afstået i løbet af indkomståret, finder de oprindelige anskaffelsessummer og afståelsessummer fortsat anvendelse ved lagerbeskatningen. Er aktierne i selskabet tillagt forskellige rettigheder, skal der korrigeres herfor ved opgørelsen af selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart, såfremt de forskellige rettigheder har betydning for disses værdier.

Det er den enkelte kontohaver, som årligt, og senest den 30. november i det enkelte indkomstår, skal give pengeinstituttet oplysning om disse værdier. Ved blandt andet at tage udgangspunkt i det seneste aflagte årsregnskab pr. 1. november i indkomståret sikres der den fornødne tid til, at den enkelte kontohaver kan opgøre værdien af de unoterede aktier eller anparter i henhold til den foreslåede værdiansættelsesregel til den 30. november, hvortil det enkelte indkomstår løber. Hermed kan det enkelte pengeinstitut tillige nå at indgive den endelige opgørelse over beskatningsgrundlaget, den skattepligtige del heraf, samt skatten for hver af de i lovens § 1, stk. 2, nævnte skattepligtige opsparingsformer inden fristen den 15. december umiddelbart efter indkomstårets udløb, jf. pensionsafkastbeskatningslovens § 21.

Afgiver kontohaveren urigtige eller vildledende oplysninger, eller fortier denne oplysninger til pengeinstituttet i forbindelse med opgørelse af beskatningen efter den ovenfor foreslåede opgørelsesmetode, kan kontohaveren ifalde strafansvar efter pensionsafkastbeskatningslovens § 32.

Der er ikke adgang til at anvende den nævnte opgørelsesmetode i situationer, hvor de unoterede aktier eller anparter handles på et reguleret marked, dvs. enten EU-retligt (underlagt EU-direktiverne knyttet til fondsbørser og autoriserede markedspladser) eller nationalt reguleret marked. Handles aktierne eller anparterne på et reguleret marked, adskiller de sig ikke fra noterede aktier, og der sker dermed en løbende værdiansættelse af aktierne eller anparterne. Til denne kategori aktier hører f.eks. aktier optaget til handel på autoriserede markedspladser (Dansk AMP) og aktier optaget til handel på en alternativ markedsplads, jf. økonomi- og erhvervsministerens kommende forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber, lov om erhvervsdrivende virksomheders aflæggelse af årsregnskab m.v. og lov om værdipapirhandel m.v., der forventes fremsat april 2005.

Da den foreslåede udvidelse af puljebekendtgørelsen tillige omfatter kapitalandele i udenlandske selskabskonstruktioner, der svarer til de danske aktie- eller anpartsselskaber, forudsat at det pågældende selskab har hjemsted inden for EU/EØS, finder den ovenfor nævnte værdiansættelsesregel tillige anvendelse på disse kapitalandele. Bestemmelsen finder omvendt ikke anvendelse på andre aktivtyper, der kan placeres i et særskilt depot, f.eks. investeringsforeningsbeviser.

Til nr. 4

Der foreslås i en ny bestemmelse som § 29 A regler, der regulerer de tilfælde, hvor kontohaveren ikke giver oplysninger om værdierne til brug for opgørelse af pensionsafkastskat, jf. de foreslåede bestemmelser i pensionsafkastbeskatningslovens § 13, stk. 7.

Det foreslås, at i det tilfælde, hvor kontohaveren ikke rettidigt giver oplysninger om værdierne efter pensionsafkastbeskatningslovens § 13, stk. 7, skal pengeinstituttet i forbindelse med opgørelsen efter pensionsafkastbeskatningslovens § 21 orientere den centrale told- og skatteforvaltning herom. Den centrale told- og skatteforvaltning skal herefter rette henvendelse til kontohaveren om, at kontohaveren ikke har indsendt de krævede oplysninger. Den centrale told- og skatteforvaltning giver samtidig kontohaveren en frist på 1 måned til at indsende oplysningerne. Kontohaveren oplyses endvidere om, at konsekvensen af ikke at indsende de nødvendige oplysninger er, at der skal ske afgiftsberigtigelse af den del af ordningens værdi, der vedrører de unoterede aktier og anparter. Den centrale told- og skatteforvaltning orienterer pengeinstituttet om henvendelsen til kontohaveren, således at pengeinstituttet er klar over, hvornår 1-måneders fristen for kontohaveren til at indsende oplysninger udløber, og der skal ske afgiftsberigtigelse, hvis oplysningerne ikke indsendes.

Såfremt kontohaveren fremkommer med de krævede oplysninger om værdierne, vil disse skulle indgå ved opgørelsen af lagerbeskatningen efter pensionsafkastbeskatningslovens § 13, stk. 3, og træde i stedet for de værdier, som er lagt til grund ved lagerbeskatningen, jf. den foreslåede bestemmelse i pensionsafkastbeskatningslovens § 13, stk. 7, sidste punktum.

Der henvises til den foreslåede bestemmelse i pensionsbeskatningslovens § 30 B, stk. 2, om afgiftsberigtigelse af ordningen, jf. lovforslagets § 2, nr. 9.

Til nr. 5

Når en pensionsordning ophæves, skal kunden i en række tilfælde have udbetalt negativ pensionsafkastskat. Et pengeinstitut skal i sådanne situationer indsende en ansøgning til myndighederne om at få beløbet udbetalt. For at kunne spare et større antal ansøgninger årligt foreslås en udvidet adgang for pengeinstitutterne til at kunne modregne. Der er i dag hjemmel til at kunne modregne negativ pensionsafkastskat i skatten fra de kunder, der har positivt afkast efter pensionsafkastbeskatningsloven. Ved lovforslaget foreslås mulighederne for modregning udvidet til også at omfatte afgiften efter pensionsbeskatningsloven, som altid vil være positiv. Ved gennemførelse af forslaget opnås en administrativ lettelse for pengeinstitutterne.

Til § 2

Til nr. 1 og 2

Efter pensionsbeskatningslovens § 15 A kan en nærmere afgrænset personkreds anvende et beløb svarende til den skattepligtige fortjeneste ved afståelse af en erhvervsvirksomhed (dog maksimalt 2.249.800 kr. (2005)) til at oprette pensionsordninger med løbende udbetalinger eller ratepensionsordninger, såkaldt ophørspension.

Ved ophørspension kan den avancebeskatning, der skal finde sted på grund af virksomhedsophøret, udskydes, så den ikke falder umiddelbart ved virksomhedens ophør, men først på det tidspunkt, hvor personen vælger at påbegynde sine pensionsudbetalinger. Dette kan opnås i kraft af, at den tidligere erhvervsdrivende kan fradrage indskuddet på en pensionsopsparing i samme år, som der sker beskatning af fortjenesten fra afståelsen af virksomheden.

Formålet med ophørspensionen er at forbedre mulighederne for, at de berørte personer kan anvende den skattepligtige fortjeneste fra afståelsen af virksomheden til at skaffe sig en efter forholdene mere passende pensionsopsparing. Personerne er karakteriseret ved, at de igennem en længere erhvervsaktiv periode har haft erhvervsvirksomheden som økonomisk centrum for deres livsinteresser. De pågældende har typisk prioriteret investeringer i virksomheden højere end pensionsopsparing i traditionel forstand, og hvis der i det hele taget er foretaget sådan pensionsopsparing, er denne ofte beskeden sammenlignet med de oparbejdede værdier i virksomheden og med personernes hidtidige indtægtsforhold.

For at målrette ordningen mod personer, der i en længere periode har haft virksomheden som økonomisk centrum, og dermed typisk har prioriteret investeringer i virksomheden over pensionsopsparing i traditionel forstand, er en af betingelserne for at kunne anvende reglerne om ophørspension, at personen har drevet virksomhed i en sammenhængende periode på mindst 10 år forud for det indkomstår, hvor ordningen oprettes. Dog tillades det, at der kan ske virksomhedsskift, blot der ikke går mere end 12 måneder fra den ene erhvervsvirksomhed ophører, til den anden erhvervsvirksomhed påbegyndes.

Denne betingelse har imidlertid vist sig at være ufleksibel. En person, der har drevet virksomhed i f.eks. sammenlagt 30 år kan ikke anvende ordningen, hvis den virksomhed, som personen driver op til det tidspunkt, hvor pensionsordningen oprettes, alene har været drevet i 9 år, og der er forløbet 2 år mellem det tidspunkt, hvor den forrige virksomhed blev afstået, og den nye virksomhed blev startet.

Det foreslås derfor at udvide anvendelsesområdet for lovens § 15 A således, at personen alene skal have drevet virksomhed i 10 år inden for de seneste 15 år. Den pågældende person skal ikke nødvendigvis have drevet virksomhed i en sammenhængende periode på 10 år, f.eks. kan personen inden for de seneste 15 år have drevet virksomhed i to omgange på henholdsvis 4 og 6 år med op til 5 års afbrydelse.

Til nr. 3 og 4

Efter den gældende formulering af pensionsbeskatningslovens § 15 B, stk. 1, kan rateudbetalinger fra en § 15 B-ordning påbegyndes før det fyldte 40. år. Det foreslås, at bestemmelsen ændres således, at rateudbetalinger fra en § 15 B-ordning kan påbegyndes før udløbet af det indkomstår, hvor den skattepligtige fylder 40 år. Det foreslås at præcisere, at sådanne udbetalinger skal medregnes til den skattepligtige indkomst, jf. pensionsbeskatningslovens § 20.

Det følger af pensionsbeskatningslovens § 15 B, stk. 2, 1. pkt., at ved oprettelsen af en § 15 B-ordning skal policen eller opsparingskontrakten påføres en oplysning om, at ordningen er omfattet af pensionsbeskatningslovens § 15 B, stk. 1. Påtegningen skal efter gældende regler slettes i det indkomstår, hvor den skattepligtige fylder 40 år.

Som en konsekvens af forslaget til § 2, nr. 3, foreslås det, at påtegningen skal slettes i det indkomstår, hvor den forsikrede eller kontohaveren fylder 41 år. Som følge af den foreslåede ændring vil reglerne i pensionsbeskatningslovens § 8 henholdsvis § 11 A, samt reglerne i § 18, stk. 3 og 4, og reglerne i § 18 A finde anvendelse fra og med det indkomstår, hvor den forsikrede eller kontohaveren fylder 41 år, jf. § 15 B, stk. 2, 3. pkt., og § 15 B, stk. 4.

De foreslåede ændringer er til gunst for sportsudøverne. Det foreslås derfor, at ændringerne får virkning fra og med indkomståret 2004, idet pensionsbeskatningslovens § 15 B oprindelig blev indført med virkning fra og med indkomståret 2004.

Til nr. 5

Forslaget er en konsekvensrettelse som følge af forslagets § 2, nr. 3.

Til nr. 6

I den foreslåede ændring af Finanstilsynets bekendtgørelse om puljepension og andre skattebegunstigede opsparingsformer m.v. foreslås det, at det skal være muligt at placere midler i særskilte depoter i pengeinstitutter i unoterede aktier eller anparter. Vælger en kontohaver på et tidspunkt at købe sådanne aktier eller anparter for sine frie midler, foreslås det, at kontohaveren skal give pengeinstituttet oplysning om værdien af aktierne eller anparterne til brug for en eventuel beskatning efter denne lov. Kontohaveren kan allerede i dag vælge at købe aktiver fra det særskilte depot for sine frie midler. Også her udtages de pågældende aktiver til disses værdi på udtagningstidspunktet. I modsætning til unoterede aktier eller anparter har pengeinstituttet i dag kendskab til værdierne af disse andre aktiver.

Da den foreslåede udvidelse af puljebekendtgørelsen tillige omfatter kapitalandele i udenlandske selskabskonstruktioner, der svarer til de danske aktie- eller anpartsselskaber, forudsat at det pågældende selskab har hjemsted inden for EU/EØS, finder den foreslåede bestemmelse tillige anvendelse på disse kapitalandele.

Opstår der en situation, hvor der i forbindelse med udbetaling af pensionen udelukkende er unoterede aktier eller anparter tilbage i depotet, og ønsker den pågældende kontohaver ikke, at aktierne eller anparterne sælges, eller kan der ikke findes en køber til de pågældende aktier eller anparter, må konsekvensen heraf være, at aktierne eller anparter må købes for frie midler af kontohaveren. Værdien af aktierne eller anparterne skal også i denne situation oplyses til pengeinstituttet. Repræsenterer aktierne eller anparterne en værdi, vil skatte- eller afgiftskravet blive rejst over for kontohaveren, og kravet vil i givet fald kunne inddrives hos kontohaveren efter de almindelige regler om udpantning for skyldige skatter, jf. kildeskattelovens § 68 og pensionsbeskatningslovens § 38. Pengeinstituttet skal i den forbindelse blot oplyse skattemyndighederne om skatte- eller afgiftskravets størrelse på baggrund af bl.a. de oplysninger om værdien af aktierne eller anparterne, som kontohaveren skal oplyse instituttet om.

Når aktien eller anparten udtages af det særskilte depot og købes for frie midler, vil en eventuel efterfølgende avance eller tab på aktien eller anparten skattemæssigt blive behandlet efter aktieavancebeskatningslovens regler. Efter disse regler vil værdien af aktien eller anparten tillige danne grundlag for beskatningen, jf. aktieavancebeskatningslovens § 9, stk. 4.

Til nr. 7

Ved lov nr. 190 af 24. marts 2004 bliver det fra den 1. juli 2005 muligt for kontohaverne i Lønmodtagernes Dyrtidsfond at flytte deres LD-indestående over i et andet pensionsinstitut. Pensionsbeskatningslovens regler er tilpasset i denne forbindelse, så flytningen behandles efter de samme regler, som gælder for flytning af andre pensionsordninger, jf. nærmere pensionsbeskatningslovens § 41.

Efter pensionsbeskatningslovens § 41 kan en pensionsopsparing €" under nærmere angivne betingelser €" uden skattemæssige konsekvenser på overflytningstidspunktet flyttes til en anden pensionsopsparing, hvor udbetalingerne vil være skattepligtige på udbetalingstidspunktet. Dette gælder også flytninger af LD-indestående til sådanne ordninger, jf. § 41, stk. 1, nr. 8.

Hvis en overflytning derimod sker til en ordning, hvor udbetalingerne til sin tid vil være skattefri, jf. pensionsbeskatningslovens afsnit II A, anses pensionsopsparingen som ophævet i utide. Efter pensionsbeskatningslovens § 30 afgiftsbelægges denne ophævelse med 60 pct.

Ganske på linje hermed skal dette også gælde overførsler af LD-indestående fra den 1. juli 2005, som sker til afsnit II A-ordninger. Dette fremgår imidlertid ikke klart af den tilpasning af pensionsbeskatningsloven, der skete i forbindelse med vedtagelsen af lov nr. 190 af 24. marts 2004. Det foreslås at præcisere pensionsbeskatningsloven, jf. den foreslåede ændring af pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 1, så det tydeliggøres, at overflytningen af LD-indestående til en afsnit II A-ordning behandles på samme måde som overflytning af almindelige pensionsordninger til de nævnte ordninger.

Til nr. 8 og 9

I den foreslåede ændring af Finanstilsynets bekendtgørelse om puljepension og andre skattebegunstigede opsparingsformer m.v. (puljebekendtgørelsen) fastsættes det, at det skal være muligt at placere pensionsmidler i pengeinstitutter i unoterede aktier eller anparter. Det er imidlertid en betingelse, at kunden ikke ejer 25 pct. eller mere af aktie- eller anpartskapitalen i det unoterede selskab. Begrundelsen herfor er, at ordningen ikke skal give mulighed for finansiering af egen virksomhed med skattebegunstigede midler. Ordningen skal i stedet skabe bedre vilkår for porteføljeinvesteringer i unoterede aktier eller anparter.

Det er således afgørende, at kontohaverens samlede ejerandel i det unoterede selskab ikke kommer op på 25 pct. eller mere. Ved opgørelsen af, om kontohaveren har en ejerandel i selskabet på 25 pct. eller mere, finder reglerne i aktieavancebeskatningslovens § 11, stk. 2-4, tilsvarende anvendelse. Det betyder, at ved opgørelsen af kontohaverens ejerandel medregnes aktier og anparter, der samtidig tilhører eller har tilhørt kontohaverens ægtefælle, forældre og bedsteforældre samt børn og børnebørn og disses ægtefæller eller dødsboer efter de nævnte personer. Stedbørn og adoptivbørn sidestilles med biologiske børn. Aktier og anparter tilhørende en tidligere ægtefælle og aktier og anparter, som en nuværende ægtefælle har afstået før ægteskabets indgåelse, medregnes dog ikke. Kontohaveren har en ejerandel på 25 pct. eller mere, uanset hvordan den samlede ejerandel i selskabet er sammensat på aktier og anparter i og uden for det særskilte pensionsdepot. Det vil sige, at også aktier og anparter, som kontohaveren ejer uden for det særskilte depot, medregnes ved opgørelsen af, om ejerandelen på 25 pct. er overskredet.

Kommer kontohaverens samlede ejerandel i selskabet imidlertid alligevel op på 25 pct. eller mere, foreslås der i en ny § 30 B en regel om, at kontohaveren i disse tilfælde inden for 3 måneder efter overskridelsen skal afstå aktier eller anparter i selskabet, således at den samlede ejerandel bringes ned under 25 pct., eller erhverve samtlige aktier eller anparter for frie midler. Kravet om nedbringelse eller køb for frie midler gælder uanset, om årsagen til, at kontohaverens samlede ejerandel i det unoterede selskab er kommet op på 25 pct. eller mere, er, at kontohaveren f.eks. har placeret nye kapitalandele i det særskilte depot eller har anskaffet nye kapitalandele for frie midler, eller overskridelsen skyldes en kombination.

Kontohaveren kan frit vælge, hvordan en eventuel nedbringelse af den samlede ejerandel til under 25 pct. i det unoterede selskab skal ske. Kontohaveren kan således vælge at nedbringe ejerandelen ved at nedbringe kapitalandele placeret i det særskilte depot, ved at afhænde kapitalandele anskaffet for frie midler eller ved en kombination.

I det tilfælde, hvor kontohaveren ikke inden for 3 måneder nedbringer den samlede ejerandel til under 25 pct., eller køber samtlige aktier eller anparter for frie midler, skal kontohaveren give meddelelse til pengeinstituttet om, at den samlede ejerandel overskrider 25 pct.s grænsen. Kontohaveren skal give meddelelse til pengeinstituttet straks, når 3-måneders fristen er udløbet.

Det foreslås herudover, at for den del af den samlede pensionsordning, der er anbragt i unoterede aktier og anparter, finder reglerne i pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 1, herefter tilsvarende anvendelse. Efter reglerne i § 30, stk. 1, skal der svares afgift af ordningen ved overdragelse eller anden overførsel til eje eller pant eller andre dispositioner, der gør, at ordningen ikke længere opfylder betingelserne i lovens kapitel 1.

Forslaget indebærer, at der skal svares en afgift på 60 pct. (eller eventuelt en lavere sats for ældre oprettede ordninger) af det beløb i ordningen, der kan henføres til aktie- henholdsvis anpartskapitalen i det unoterede selskab, og som forholdsmæssigt kunne være udbetalt ved ophævelse af ordningen. Efter reglerne i pensionsbeskatningslovens § 38, stk. 1, skal pengeinstituttet tilbageholde afgiften og indbetale den til statskassen inden 1 måned efter, at pengeinstituttet har fået kendskab til afgiftspligten.

Efter den gældende bestemmelse i pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 8, skal den afgiftspligtige, jf. § 38, stk. 1, sørge for, at pensionsinstituttet inden for 1 måned får underretning om den disposition, der efter reglerne i § 30, stk. 1, medfører, at ordningen ikke længere opfylder betingelserne i lovens kapitel 1. Da den foreslåede bestemmelse i § 30 B for så vidt angår fristen er en undtagelse herfra, foreslås dette tilkendegivet i § 30, stk. 8, ved at indsætte »jf. dog § 30 B«, jf. forslaget i nr. 8.

Da den foreslåede udvidelse af puljebekendtgørelsen tillige omfatter kapitalandele i udenlandske selskabskonstruktioner, der svarer til de danske aktie- eller anpartsselskaber, forudsat at det pågældende selskab har hjemsted inden for EU/EØS, finder de ovenfor nævnte bestemmelser tillige anvendelse på sådanne kapitalandele.

Der foreslås i stk. 2 en regel om, at hvis kontohaveren ikke inden udløbet af 1-måneders fristen i den foreslåede bestemmelse i pensionsafkastbeskatningslovens § 29 A, jf. lovforslagets § 1, nr. 4, har afgivet de krævede oplysninger om værdierne til brug for beskatning efter pensionsafkastbeskatningsloven, finder reglerne i § 30, stk. 1, herefter tilsvarende anvendelse for det beløb i ordningen, der kan henføres til de kapitalandele, som er placeret i det unoterede selskab, og som kunne have været udbetalt ved en ophævelse af ordningen.

Det foreslås i stk. 3, at falder værdien af en rateopsparing i pensionsøjemed og en opsparing i pensionsøjemed, bortset fra den del af opsparingen, der er anbragt i et unoteret aktie- eller anpartsselskab, til under 350.000 kr. ved indkomstårets udløb, skal kontohaveren inden 3 måneder efter indkomstårets udløb enten afstå samtlige unoterede aktier og anparter eller erhverve de pågældende aktier og anparter for frie midler.

Hvis kontohaveren ikke inden udløbet af fristen afstår de unoterede aktier og anparter eller erhverver de pågældende aktier og anparter for frie midler, skal kontohaveren straks give meddelelse til pengeinstituttet herom. Herefter finder reglerne i pensionsbeskatningslovens § 30, stk. 1, tilsvarende anvendelse for det beløb i ordningen, der kan henføres til unoterede aktier og anparter, og som kunne være udbetalt ved en ophævelse af ordningen.

Til nr. 10

Ved lov nr. 1388 af 20. december 2004 om ændring af forskellige skattelove (Justering af reglerne om pensionsordninger) ændredes pensionsbeskatningslovens § 53 A, så de gunstige skatteregler for uafdækkede pensionstilsagn for direktører ikke med fordel kan udnyttes i situationer, hvor direktøren reelt stilles som var der tale om en almindelig pensionsordning.

Samtidig blev der foretaget en præcisering af pensionsbeskatningslovens § 55 om indkomstskattepligten efter pensionsbeskatningslovens § 53 A. Denne præcisering tog ikke fuldt hensyn til den foretagne ændring af pensionsbeskatningslovens § 53 A. Det foreslås at præcisere § 55 yderligere, så skattepligten for de pågældende direktører efter § 53 A tydeligt fremgår også af § 55. Dermed fastholdes systematikken i pensionsbeskatningslovens §§ 53 A og 55.

Til § 3

Til nr. 1

Der foreslås indsat en særlig overgangsregel for indkomståret 2004 for datterselskaber af kreditinstitutter m.v., således at disse datterselskaber også for indkomståret 2004 får adgang til at vælge en anvendelse af reglerne om fradrag for de regnskabsmæssige nedskrivninger på udlån og hensættelser på garantier m.v.

Datterselskaber af penge- og realkreditinstitutter var omfattet af Ligningsrådets anvisninger om fradrag for de regnskabsmæssige hensættelser til imødegåelse af tab på udestående fordringer m.v. Anvisningerne blev lovfæstet ved lov nr. 457 af 9. juni 2004, dog med den ændring, at de datterselskaber, der driver virksomhed med finansiering, kun har adgang til hensættelsesfradrag efter valgreglen for finansieringsselskaber. Det vil sige, at det er en betingelse, at datterselskabet anvender reglerne i årsregnskabslovens afsnit V ved regnskabsaflæggelsen. Penge- og realkreditinstitutters datterselskaber er først fra regnskabsåret 2005 overgået til at anvende disse regler, jf. bekendtgørelse nr. 1407 af 14. december 2004 om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. og bekendtgørelse nr. 1393 af 2. december 2004 om ikrafttræden af visse bestemmelser i lov om finansiel virksomhed (Ikrafttræden af reglerne om årsrapport m.v.).

Kravet om regnskabsaflæggelse efter årsregnskabslovens afsnit V er fastsat under hensyntagen til, at finansieringsselskaber bør opfylde de samme regnskabskrav som dem penge- og realkreditinstitutter er undergivet. Da datterselskaber af penge- og realkreditinstitutter for regnskabsåret 2004 og dermed også indkomståret 2004 følger de regnskabskrav, der gælder for penge- og realkreditinstitutter, er det fundet rimeligt gennem en overgangsregel at sikre, at de pågældende datterselskaber også for indkomståret 2004 har mulighed for at anvende reglerne om hensættelsesfradrag.

Overgangsreglen finder kun anvendelse for datterselskaber af penge- og realkreditinstitutter m.m., der ved indkomstopgørelsen for 2003 har foretaget fradrag for de regnskabsmæssige hensættelser efter Ligningsrådets anvisninger.

Hensættelsesfradrag fungerer på den måde, at der er fradrag for årets regnskabsmæssige hensættelser, idet det forudgående årets fradragsberettigede hensættelser samtidig skal indtægtsføres. Uden en overgangsregel for 2004 vil de pågældende datterselskaber ved indkomstopgørelsen for 2004 skulle indtægtsføre de fradragsberettigede hensættelser for indkomståret 2003 uden adgang til fradrag for årets regnskabsmæssige hensættelser. Til gengæld vil der for indkomståret 2005 kunne foretages fradrag for regnskabsmæssige hensættelser, uden indtægtsførelse af det forudgående årets regnskabsmæssige hensættelser, da disse ikke kunne fradrages. Med overgangsreglen sikres, at datterselskaber kan anvende reglerne kontinuerligt.

Finansieringsselskaber, der ønsker at anvende reglerne om hensættelsesfradrag, skal indsende en meddelelse herom til skattemyndighederne senest den 1. december i det indkomstår, hvor reglerne ønskes anvendt første gang. For indkomst 2004 skulle meddelelsen således have været indsendt senest den 1. december 2004. Da de pågældende datterselskaber på nuværende tidspunkt er afskåret fra at opfylde dette lovkrav, foreslås det, at en meddelelse, der indsendes senest den 30. juni 2005, dvs. inden udløbet af selvangivelsesfristen for indkomståret 2004, skal anses for indgivet rettidigt.

Til § 4

Til stk. 1

Det foreslås, at loven skal træde i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende, jf. dog stk. 2-6.

Til stk. 2

Det vurderes, at indførelsen af et midlertidigt skattefradrag i pensionsafkastbeskatningsloven for investeringer i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads udgør statsstøtte efter EU-retten. Således vil forslaget skulle anmeldes overfor EU-Kommissionen, og kan ikke træde i kraft før godkendelse foreligger fra EU-Kommissionen. Som en følge heraf foreslås det, at skatteministeren fastsætter ikrafttrædelsestidspunktet for forslaget.

I § 1, stk. 1, henvises i øvrigt til kapitel 11a i værdipapirhandelsloven. Dette kapitel foreslås indsat i værdipapirhandelsloven ved økonomi- og erhvervsministerens forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber, lov om erhvervsdrivende virksomheders aflæggelse af årsregnskab m.v. og lov om værdipapirhandel m.v., der forventes fremsat april 2005. Når skatteministeren fastsætter ikrafttrædelsestidspunktet for nærværende forslags § 1, stk. 1, tages endvidere højde for det lovtekniske problem, der ville opstå, såfremt økonomi- og erhvervsministerens forslag ikke måtte blive vedtaget.

Til stk. 3

Det foreslås, at justeringen af metoden for beregning af nedsættelsen af pensionsafkastbeskatningsgrundlaget har virkning for kapitalnedsættelser, der foretages på datoen for lovforslagets fremsættelse eller senere, da formålet med forslaget ellers ville kunne være forspildt for dele af indeværende indkomstår. Dette ville være tilfældet, hvis aktiekapitalen i de pågældende pensionsinstitutter før lovforslagets fremsættelse €" med tanke på det kommende lovforslag €" blev nedsat med henblik på kunstigt at forhøje nedsættelsen af pensionsafkastskattegrundlaget.

Til stk. 4

Det foreslås, at ændringerne som følge af, at det bliver muligt at placere rate- og kapitalpensionsmidler i særskilte depoter i pengeinstitutter i unoterede aktier eller anparter skal have virkning for unoterede aktier eller anparter, der placeres i særskilte depoter den 1. oktober 2005 eller senere.

De foreslåede ændringer finder dermed tillige anvendelse på unoterede aktier eller anparter, som en kontohaver har erhvervet for frie midler før den 1. oktober 2005, og som denne afhænder til det særskilte depot den 1. oktober 2005 eller senere.

Til stk. 5

Det foreslås, at udvidelsen af reglerne om ophørspension i pensionsbeskatningslovens § 15 A skal have virkning for hel eller delvis afståelse af erhvervsvirksomhed, der finder sted i indkomståret 2005 eller senere. Ændringen er rent begunstigende.

Til stk. 6

Det foreslås, at ændringerne i pensionsbeskatningslovens § 15 B får virkning fra og med indkomståret 2004. Dermed får ændringerne virkning fra samme tidspunkt som lov nr. 317 af 5. maj 2004, hvorved § 15 B blev indført. Ændringerne er rent begunstigende.

 


Bilag

Lovforslaget sammenholdt med gældende lov

Gældende formulering

 

Lovforslaget

 

 

§ 1

I lov om beskatning af visse pensionskapitaler m.v. (pensionsafkastbeskatningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 1031 af 19. oktober 2004, som bl.a. ændret ved § 1 i lov nr. 1388 af 20. december 2004, foretages følgende ændringer:

 

 

 

 

 

1. I § 5 a indsættes som stk. 3 :

» Stk. 3. Ved opgørelsen af beskatningsgrundlaget for indkomstårene 2005-2008 kan skattepligtige efter § 1, stk. 1, fradrage et beløb, der svarer til 5 pct. af anskaffelsessummen for aktier i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads omfattet af kapitel 11a i lov om værdipapirhandel m.v., når det pågældende selskab ikke tidligere har været noteret eller optaget til handel på et EU-retligt eller nationalt reguleret marked, og den skattepligtige direkte ejer aktierne i selskabet ved indkomstårets udløb. 1. pkt. finder tilsvarende anvendelse på aktier i selskaber optaget til handel på den alternative markedsplads, som den skattepligtige efter § 1, stk. 1, ejer indirekte, forudsat at den direkte ejer ikke er skattepligtig efter § 1, stk. 1. Fradraget efter 2. pkt. tilkommer den skattepligtige efter § 1, stk. 1, som er den nærmeste indirekte ejer af aktien. Er den direkte ejer af aktierne ejet af flere ejere, skal en til ejerandelen svarende del af aktierne betragtes som ejet af hver af de indirekte ejere. Ejerandelen efter 4. pkt. er ejerandelen opgjort ved udløbet af den direkte ejers indkomstår. Det årlige fradrag efter 1. pkt. kan ikke overstige 0,05 pct. af vedkommende skattepligtiges samlede pensionsformue ved indkomstårets udløb. 1.-6. pkt. finder ikke anvendelse, hvis den skattepligtige efter stk. 2 kan fradrage et beløb, der svarer til 5 pct. af anskaffelsessummen af medlemsbeviser i innovationsforeninger, jf. lov om innovationsforeninger, når innovationsforeningen har anbragt midler i selskaber optaget til handel på en alternativ markedsplads omfattet af kapitel 11a i lov om værdipapirhandel m.v.«

 

 

 

§ 7. Skattepligtige omfattet af § 1, stk. 1, er ikke skattepligtige af den del af formueafkastet, som kan henføres til livsforsikringshensættelser eller pensionshensættelser med tillæg af en forholdsmæssig andel af bonusudjævningshensættelser for forsikringer og pensionsaftaler, der var i kraft ved udgangen af 1982, og som er i kraft ved udgangen af indkomståret, dog for hver forsikring eller pensionsaftale højst præmiereserven opgjort ved udgangen af 1982 med tillæg af fordelt bonus, der ikke er overført til præmiereserven, og en forholdsmæssig andel af ufordelte beløb indeholdt i bonusfonden på dette tidspunkt, bortset fra hensættelser vedrørende livrenter uden ret til bonus tegnet før den 1. maj 1982. Beskatningsgrundlaget efter §§ 2-6 nedsættes med den procentdel, der svarer til forholdet mellem de i 1. pkt. nævnte hensættelser og passiverne ifølge årsregnskabet med tillæg af betalt acontoskat, jf. § 20, stk. 1, og fradrag af afsat tilgodehavende endelig skat, jf. § 22, stk. 1, og § 24, stk. 1.

--- Stk. 2-10.

 

2. I § 7, stk. 1, § 15, stk. 1, og § 16, stk. 1, indsættes efter »med tillæg af betalt acontoskat, jf. § 20, stk. 1,« : »og af kapitalnedsættelser i indkomståret«.

 

 

 

§ 15. Skattepligtige omfattet af § 1, stk.1, er ikke skattepligtige af den del af formueafkastet, som kan henføres til forsikringer eller pensionskasseordninger omfattet af pensionsbeskatningslovens §§ 53 A eller 53 B eller forsikringer, der ikke er omfattet af pensionsbeskatningsloven, og som alene kan komme til udbetaling i tilfælde af den forsikredes sygdom, invaliditet eller død inden forsikringens aftalte udløbstidspunkt, såfremt det aftalte udløbstidspunkt ikke ligger senere end første policedag efter den forsikredes fyldte 80. år. Beskatningsgrundlaget nedsættes med den procentdel, der svarer til forholdet mellem livsforsikringshensættelserne henholdsvis pensionshensættelserne til de pågældende livsforsikringer og pensionsordninger og passiverne ifølge årsregnskabet med tillæg af betalt acontoskat, jf. § 20, stk. 1, og fradrag af afsat tilgodehavende endelig skat, jf. § 22, stk. 1, og § 24, stk. 1.

--- Stk. 2-7.

 

 

§ 16. Skattepligtige omfattet af § 1, stk. 1, er ikke skattepligtige af den del af formueafkastet, som kan henføres til hensættelser vedrørende livrenter uden ret til bonus tegnet før den 1. maj 1982. Beskatningsgrundlaget nedsættes med den procentdel, der svarer til forholdet mellem livsforsikringshensættelserne vedrørende livrenter uden ret til bonus og passiverne ifølge årsregnskabet med tillæg af betalt acontoskat, jf. § 20, stk. 1, og fradrag af afsat til tilgodehavende endelig skat, jf. § 22, stk. 1, og § 24, stk. 1.

--- Stk. 2-3.

 

 

 

 

 

 

 

3. I § 13 indsættes som stk. 7 :

» Stk. 7. Ved opgørelse af gevinst og tab på unoterede aktier eller anparter, som en skattepligtig omfattet af § 1, stk. 2, har anbragt i en af de i § 1, stk. 2, nr. 1-2, nævnte opsparingsordninger, skal der til brug for lagerbeskatningen efter stk. 3 ved indkomstårets begyndelse respektive indkomstårets udløb anvendes det største beløb af enten anskaffelsessummen eller selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart ifølge seneste aflagte årsregnskab pr. 1. november i indkomståret, når aktierne eller anparterne ikke handles på et nationalt eller EU-retligt reguleret marked. Er aktierne eller anparterne i selskabet tillagt forskellige rettigheder, skal der korrigeres herfor ved opgørelsen af selskabets indre værdi pr. aktie eller anpart efter 1. pkt., såfremt de forskellige rettigheder har betydning for disses værdi. Den enkelte kontohaver skal årligt, og senest den 30. november i det enkelte indkomstår, give pengeinstituttet oplysning om værdierne opgjort efter 1.-2. pkt. til brug for beskatningen efter denne lov. Giver kontohaveren ikke pengeinstituttet oplysning om værdierne efter 1.-2. pkt. rettidigt, anvender pengeinstituttet anskaffelsessummen ved opgørelse af lagerbeskatningen efter stk. 3.«

 

 

 

 

 

4. Efter § 29 indsættes:

» § 29 A. Hvis en kontohaver ikke giver pengeinstituttet oplysning om værdierne efter § 13, stk. 7, rettidigt, skal pengeinstituttet i forbindelse med indgivelsen af opgørelsen efter § 21 orientere den centrale told- og skatteforvaltning om, at oplysning om de nævnte værdier ikke er modtaget. Den centrale told- og skatteforvaltning sender herefter en meddelelse til kontohaveren om, at denne ikke har indsendt oplysninger om værdierne efter § 13, stk. 7, til pengeinstituttet rettidigt og orienterer pengeinstituttet herom. Kontohaveren skal senest 1 måned efter meddelelsen i 2. pkt. give pengeinstituttet oplysning om værdierne efter § 13, stk. 7.«

 

 

 

§ 30. Skatteministeren kan fastsætte de nærmere regler om lovens administration, herunder om

 

5. I § 30, nr. 8, indsættes efter »efter § 23« : »eller afgift efter § 38 i pensionsbeskatningsloven«.

1) kravene til udskillelsen af de værdipapirer, der er nævnt i § 2, stk. 2, og § 2, stk. 3, nr. 3,

 

 

2) det regnskabsmæssige grundlag for udarbejdelsen af opgørelsen efter §§ 20-24,

 

 

3) forskrifter for, hvilke oplysninger der skal meddeles den centrale told- og skatteforvaltning til brug ved opgørelsen af beskatningsgrundlaget og den skattepligtige del heraf, samt den form, i hvilken disse oplysninger skal gives,

 

 

4) regler for omregning af anskaffelsessummer og afhændelsessummer til kontantværdi, jf. § 13, stk. 3,

 

 

5) regler for tilpasningen af beskatningsgrundlaget og den skattepligtige del heraf samt af fristen for indsendelse af opgørelse og skat og tilpasning af forrentningen heraf ved flytning af en ordning til eller fra et pengeinstitut samt regler for, hvem det påhviler at indbetale skatten,

 

 

6) regler for administrationen af 25-pct.-grænsen i § 4, stk. 1,

 

 

7) regler for videregivelse af oplysninger mellem institutioner og pengeinstitutter til brug ved skatteberegningen i forbindelse med overførsler som nævnt i § 7, stk. 9,

 

 

8) regler for modregning af negativ skat efter § 25 ved indbetaling af skat efter § 23, og herunder regler for pengeinstitutternes hæftelse for beløb modregnet i strid med § 25 samt forrentning af disse,

 

 

9) kravene til udskillelsen af de aktiver, der er nævnt i § 11.

 

 

 

 

 

 

 

§ 2

I lov om beskatningen af pensionsordninger m.v. (pensionsbeskatningsloven), jf. lovbekendtgørelse nr. 816 af 30. september 2003, som ændret senest ved § 2 i lov nr. 1388 af 20. december 2004, foretages følgende ændringer:

 

 

 

§ 15 A. -

Stk. 2. Den, der opretter en pensionsordning omfattet af stk. 5 og 6, skal i en periode på mindst 10 år forud for det indkomstår, hvori pensionsordningen oprettes, have drevet selvstændig erhvervsmæssig virksomhed eller have været hovedaktionær som nævnt i aktieavancebeskatningslovens § 11, stk. 2-4, i et selskab, der driver erhvervsmæssig virksomhed. En efterlevende ægtefælle efter en person, der drev selvstændig erhvervsmæssig virksomhed eller var hovedaktionær, jf. 1. pkt., og som efter dødsfaldet er indtrådt i boets eller afdødes skattemæssige stilling med hensyn til virksomheden eller aktiebesiddelsen efter dødsboskattelovens § 36, jf. § 43, eller § 59, anses for at have drevet selvstændig erhvervsmæssig virksomhed eller have været hovedaktionær, jf. 1. pkt., i samme periode, som den nu afdøde har drevet sådan virksomhed eller været hovedaktionær forud for dødsfaldet. Er den efterlevende ægtefælle indtrådt i boets skattemæssige stilling med hensyn til virksomheden eller aktiebesiddelsen efter dødsboskattelovens § 36, jf. § 43, anses den efterlevende ægtefælle endvidere for at have drevet selvstændig erhvervsmæssig virksomhed henholdsvis have været hovedaktionær i boperioden.

--- Stk. 3-8.

 

1. I § 15 A, stk. 2, 1. pkt., indsættes efter »mindst 10 år« : »inden for de seneste 15 år«.

 

2. I § 15 A, stk. 2, indsættes efter 1. pkt.:

»Det er ikke et krav, at perioden efter 1. pkt. skal udgøre en sammenhængende periode på mindst 10 år.«

 

 

 

§ 15 B. Et beløb svarende til den indkomst, der hidrører fra den skattepligtiges sportsudøvelse, kan indskydes på en rateforsikring i pensionsøjemed, jf. § 8, eller en rateopsparing i pensionsøjemed, jf. § 11 A, hvorfra rateudbetalingen kan påbegyndes før det fyldte 40. år og tidligere end 5 år efter, at policen eller kontoen er oprettet.

 

3. § 15 B, stk. 1, affattes således:

» § 15 B. Et beløb svarende til den indkomst, der hidrører fra den skattepligtiges sportsudøvelse, kan indskydes på en rateforsikring i pensionsøjemed, jf. § 8, eller en rateopsparing i pensionsøjemed, jf. § 11 A, hvorfra rateudbetalingen kan påbegyndes tidligere end 5 år efter, at policen eller kontoen er oprettet, og før udløbet af det indkomstår, hvor den skattepligtige fylder 40 år. For sådanne rateudbetalinger finder § 20 anvendelse.«

 

 

 

Stk. 2. Ved oprettelsen af en ordning som nævnt i stk. 1 skal policen eller opsparingskontrakten påføres en oplysning om, at ordningen er omfattet af stk. 1. Påtegningen skal slettes i det indkomstår, hvor den forsikrede eller kontohaveren fylder 40 år. Reglerne i § 8 henholdsvis § 11 A og reglerne i § 18, stk. 3 og 4, finder anvendelse fra og med det indkomstår, hvor påtegningen er slettet.

--- Stk. 3-5.

 

4. § 15 B, stk. 2, 2. pkt., affattes således:

»Påtegningen skal slettes i det indkomstår, hvor den forsikrede eller kontohaveren fylder 41 år.«

 

 

 

Stk. 6. En rateopsparing i pensionsøjemed som nævnt i stk. 1 skal indeholde bestemmelse om, at det opsparede pensionsbeløb skal udbetales i rater over højst 10 år. Den samlede årlige rateudbetaling kan højst udgøre et grundbeløb på 187.000 kr. reguleret efter personskattelovens § 20 for hvert indkomstår, hvor der sker udbetaling. Hvis rateudbetalingen skal påbegyndes før det fyldte 40. år, vælger kontohaveren, hvor stor en del af ordningens værdi der skal danne grundlag for rateudbetalingen. Udbetalingsforløbet fastlægges efter § 11 A, stk. 2 og 3. For ordningens resterende værdi finder reglerne i § 11 A anvendelse. Der kan ikke foretages indskud på ordningen, før det udbetalingsforløb, der er påbegyndt før kontohaverens fyldte 40. år, er afsluttet. Herefter kan indskud tidligst foretages i det indkomstår, der følger efter indkomståret for sidste rateudbetaling. For sådanne indskud finder reglerne i § 18, stk. 3 og 4, samt § 18 A tilsvarende anvendelse. Der kan indskydes indkomst, som ikke hidrører fra den skattepligtiges sportsudøvelse, og de samlede indbetalinger kan overstige grundbeløbet i stk. 3. 8. og 9. pkt. finder anvendelse, selv om påtegningen på opsparingskontrakten ikke er slettet, jf. stk. 2.

 

5. I § 15 B, stk. 6, ændres »før det fyldte 40. år,« til: »i overensstemmelse med stk. 1,« og »før kontohaverens fyldte 40. år,« ændres til: »i overensstemmelse med stk. 1,«.

 

 

 

 

 

6. Efter § 17 indsættes i kapitel 1 :

» § 17 A. Vælger en kontohaver med en rateopsparing i pensionsøjemed eller en opsparing i pensionsøjemed at udtage unoterede aktier eller anparter, der ikke handles på et nationalt eller EU-retligt reguleret marked, fra det særskilte depot og erhverve disse for frie midler, skal den enkelte kontohaver give pengeinstituttet oplysning om værdien af aktierne eller anparterne til brug for en eventuel beskatning efter denne lov.«

 

 

 

§ 30. Ved overdragelse eller anden overførsel til eje eller pant samt ved andre dispositioner m.v., der medfører, at en pensionsordning med løbende udbetalinger, en rateforsikring eller rateopsparing i pensionsøjemed eller en kapitalforsikring eller opsparing i pensionsøjemed ikke længere opfylder betingelserne i kapitel 1, svares en afgift på 60 pct. af det beløb, som på tidspunktet for dispositionen m.v. kunne være udbetalt ved ordningens ophævelse, eventuelt af kapitalværdien af fripolice eller lignende. Samme afgift svares ved ændring af udbetalingsvilkårene for en rateforsikring eller rateopsparing i pensionsøjemed efter det aftalte tidspunkt for første udbetaling. Foretages dispositionen m.v. efter den tidligere ejers død, udgør afgiften dog 40 pct. af det afgiftspligtige beløb. Af dispositioner m.v. som nævnt i 1. pkt. over en indeksordning svares en afgift på 40 pct. af det beløb, som på tidspunktet for dispositionen m.v. kunne være udbetalt ved ordningens ophævelse.

--- Stk. 2-7.

 

7. I § 30, stk. 1 , indsættes efter 4. pkt.:

»1. pkt. finder tilsvarende anvendelse på overførsler fra en konto i Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som ikke er omfattede af § 41, stk. 1, nr. 8, jf. § 7 a i lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond.«

 

 

 

Stk. 8. Den afgiftspligtige, jf. § 38, stk. 1, skal sørge for, at forsikringsselskabet, banken eller sparekassen m.v. får underretning om dispositionen m.v. inden 1 måned.

 

8. I § 30, stk. 8, indsættes efter »inden 1 måned« : », jf. dog § 30 B«.

 

 

 

 

 

9. Efter § 30 A indsættes:

» § 30 B. Opnår en kontohaver med en rateopsparing i pensionsøjemed eller en opsparing i pensionsøjemed at eje 25 pct. eller mere af aktie- eller anpartskapitalen i et unoteret aktie- eller anpartsselskab, hvis aktier eller anparter ikke handles på et nationalt eller EU-retligt reguleret marked, skal kontohaveren inden 3 måneder efter det tidspunkt, hvor ejerandelen har overskredet procentgrænsen, nedbringe ejerandelen til under 25 pct., eller erhverve samtlige af de pågældende aktier eller anparter i det særskilte depot for frie midler. Ved opgørelsen af kontohaverens ejerandel finder aktieavancebeskatningslovens § 11, stk. 2-4, tilsvarende anvendelse. Såfremt kontohaveren ikke inden udløbet af fristen nedbringer ejerandelen til under 25 pct., eller erhverver de pågældende aktier eller anparter for frie midler, skal kontohaveren straks give meddelelse til pengeinstituttet om overskridelsen. Reglerne i § 30, stk. 1, finder herefter tilsvarende anvendelse for det beløb i ordningen, der kan henføres til de kapitalandele, som er placeret i det unoterede selskab, og som kunne være udbetalt ved ophævelse af ordningen.

 

 

Stk. 2. Såfremt kontohaveren ikke inden udløbet af fristen som nævnt i pensionsafkastbeskatningslovens § 29 A giver oplysninger om værdierne som nævnt i pensionsafkastbeskatningslovens § 13, stk. 7, finder reglerne i § 30, stk. 1, herefter tilsvarende anvendelse for det beløb i ordningen, der kan henføres til de kapitalandele, der er placeret i det unoterede selskab, og som kunne være udbetalt ved ophævelse af ordningen.

 

 

Stk. 3. Falder værdien af en rateopsparing i pensionsøjemed eller en opsparing i pensionsøjemed, bortset fra den del af opsparingen, der er anbragt i et unoteret aktie- eller anpartsselskab, jf. stk. 1, til under 350.000 kr. ved indkomstårets udløb, skal kontohaveren inden 3 måneder efter indkomstårets udløb enten afstå de unoterede aktier og anparter eller erhverve de pågældende aktier og anparter for frie midler. Såfremt kontohaveren ikke inden udløbet af fristen afstår de unoterede aktier og anparter eller erhverver de pågældende aktier og anparter for frie midler, skal kontohaveren straks give meddelelse til pengeinstituttet herom. Reglerne i § 30, stk. 1, finder herefter tilsvarende anvendelse for det beløb i ordningen, der kan henføres til de kapitalandele, der er placeret i det unoterede selskab, og som kunne være udbetalt ved ophævelse af ordningen.«

 

 

 

§ 55. Indkomstskattepligten i henhold til § 20, § 46, stk. 1, § 49, stk. 2, § 53, § 53 A, stk. 2 og 3, og § 53 B, stk. 6, påhviler ejeren, den pensionsberettigede eller den, der efter ejerens eller den pensionsberettigedes død i henhold til bestemmelserne i policen mv. er berettiget til de pågældende udbetalinger. Indkomstskattepligten i henhold til § 20, stk. 1, nr. 4, og § 46, stk. 1, påhviler dog ejerens fraskilte eller fraseparerede ægtefælle, når ydelserne tilfalder ægtefællen i kraft af udlodning ved skifte af fællesbo eller den, der efter ægtefællens død i henhold til policen mv. er berettiget til pension, jf. § 30, stk. 2.

 

10. I § 55 ændres »den pensionsberettigede eller den« til: » den pensionsberettigede, den«, og efter »de pågældende udbetalinger« indsættes: », den pågældende direktør eller den eller dem, der efter direktørens død er berettiget til udbetalinger af eller fra ordningen«.