L 32 Forslag til lov om ændring af lov om pligtaflevering af offentliggjort materiale.

(Forlængelse af revisionsklausul).

Af: Kulturminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Kulturudvalget
Samling: 2007-08 (1. samling)
Status: Bortfaldet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 24-10-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20071_l32_fremsaettelsestale (html)

Kulturministeren (Brian Mikkelsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om pligtaflevering af offentliggjort materiale. (Forlængelse af revisionsklausul).

(Lovforslag nr. L 32).

Lov nr. 1439 af 22. december 2004 om pligtaflevering af offentliggjort materiale dækker fire hovedområder: værker udgivet i eksemplarform, materiale offentliggjort i elektroniske kommunikationsnet, radio- og fjernsynsprogrammer og film produceret med henblik på offentlig fremvisning. Det var især vedrørende indsamling, bevaring og tilgængeliggørelse af materiale offentliggjort i elektroniske kommunikationsnet, at loven indeholdt afgørende nyt.


Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket virker i samarbejde som pligtafleveringsinstitutioner for internetmaterialet, og de to institutioner har udviklet et system til arkivering af websider, det såkaldte Netarkiv, som allerede har vakt international interesse.


Det indsamlede materiale fra internettet vil kunne indeholde følsomme personoplysninger, og det er derfor forudsat, at tilgængeliggørelse kun sker til forskningsbrug.


Det fremgår af lovens § 22, stk. 2, at kulturministeren skal fremsætte forslag om revision af loven senest i folketingsåret 2007-08, og baggrunden for denne bestemmelse var et ønske om en vurdering af muligheden for at afgrænse følsomme personoplysninger og dermed udvide offentlighedens adgang til brug af det nye Netarkiv.


Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket er imidlertid af den opfattelse, at det i den igangværende udviklingsfase vil være ønskeligt i lys af de indhøstede erfaringer at gennemføre en nærmere analyse af mulighederne for at afgrænse følsomme personoplysninger, før en evt. indholdsmæssig revision af loven kan overvejes.


Det er institutionernes vurdering, at det vil være muligt at drage konklusioner på grundlag af en sådan undersøgelse, således at forslag til evt. indholdsmæssig revision af loven vil kunne fremsættes senest i folketingsåret 2010-11.


Kulturministeriet er enig i denne vurdering.


Da der ikke i øvrigt er forhold på pligtafleveringsområdet, som på nuværende tidspunkt nødvendiggør en revision af loven, foreslås det, at en revision af loven udskydes til senest folketingsåret 2010-11.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, anbefaler jeg forslaget til Folketingets velvillige behandling.