Folketingets hjemmesider får oplæsningsfunktion

19.05.2021

Folketingets hjemmesider er nu blevet opgraderet til at have oplæsningsfunktion ved hjælp af programmet læseWEB.

LæseWEB er en onlineløsning, der læser tekst op ved hjælp af talesyntese. Man markerer den tekst, man ønsker at få læst op, og klikker på afspilknappen, hvorefter teksten automatisk læses op. LæseWEB er med til at øge Folketingets hjemmesiders tilgængelighed.

Oplæsningsfunktion hjælper læsesvage

Læsevanskeligheder er en sproglig funktionsnedsættelse, der findes i mange grader fra ordblindhed til læsesvaghed.

Ordblindhed er et medfødt og usynligt handicap, der giver vanskeligheder ved læsning og skrivning. Ifølge Ordblindeforeningen vides det ikke helt præcis, hvor mange ordblinde der er i Danmark. Man regner med, at omkring 7-8 pct. (knap 400.000) af den danske befolkning er ordblinde.

Med den nye oplæsningsfunktion vil personer med læsevanskeligheder få lettere adgang til den information, der findes på Folketingets hjemmesider.

Sådan bruger du læseWEB

LæseWEB-panelet aktiveres ved at klikke på øret i værktøjsbjælken øverst i højre hjørne på siden. Hvis du klikker på playknappen uden at markere tekst på siden, starter oplæsningen automatisk fra toppen af siden. Ønsker du kun bestemte passager oplæst, skal du stoppe oplæsningen med stopknappen. Dernæst kan du markere den tekst, du ønsker oplæst, og starte oplæsningen igen med playknappen.

Du kan via farvemarkeringer følge med i oplæsningen på skærmen, og det er muligt via tandhjulsknappen at ændre på indstillinger for talehastighed og toneleje, og om oplæsningen skal ske med en kvinde- eller mandestemme.

Sådan bruger du læseWEB med tastatur

Når du har fokus på øret i værktøjsbjælken øverst på siden, kan du aktivere læseWEB-panelet med »enter« og dernæst bruge disse genveje:

  • »Alt + l« starter oplæsning
  • »Alt + s« stopper oplæsning
  • »Alt + i« åbner indstillinger for oplæsningen
  • »Alt + j« åbner for hjælp til læseWEB.

Brug tab for at navigere i de forskellige indstillingsmuligheder, og luk indstillingsvinduet med »Alt + c«.