Folketingsudvalg besøgte Rosengård i Malmø

05.02.2019

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget besøgte sammen med Retsudvalget og Udlændinge- og Integrationsudvalget kvarteret Rosengård i Malmø den 1. februar 2019 og fik mange informationer og erfaringer med hjem i bagagen.

Der var taget initiativ til studieturen for at indsamle viden om det svenske arbejde med boligsociale helhedsplaner og beboerdemokrati samt det politimæssige arbejde i udsatte boligområder.

Turen begyndte med et møde med kommunalråd for Miljø och Stadsbyggnad, Christoffer Karlsson. Her drøftede udvalget henholdsvis national og lokal boligpolitik og byplanlægning, og samtidig blev udvalget præsenteret for nogle af de udfordringer, som Malmø står overfor med mangel på boliger og arbejdet med at tilbyde boliger til borgere med lave indkomster. Udvalget fik herefter lejlighed til at drøfte projektet Amiralsstaden i Malmø, som har til formål at bidrage til, at Malmø-borgerne får et holdbart forsørgelsesgrundlag, et bæredygtigt hverdagsliv og øget ligestilling i folkesundheden.

Frokosten blev indtaget på en lokal café, Yalla Trappan, som er en non-profit social virksomhed og kvindekooperativ, der bl.a. også tilbyder catering. Her fik udvalget en god drøftelse om arbejdet med at få kvinder i Rosengård i arbejde. Efter frokosten gik turen til Sofielund, hvor modellen Business Improvement District (BID) blev præsenteret og drøftet med bl.a. Andreas Schönström, kommunalråd for Teknik och Service, og repræsentanter for politiet og projektet. I Sofielund står BID også for Boliger, Integration og Dialog, hvor boligudlejere og Malmø by er gået sammen med det lokale erhvervsliv, politiet og andre myndigheder for at øge trivsel, tryghed og sammenhold i Sofielund.

Program og deltagerliste kan ses her