Skolevalg 2019: Flest stemmer til blå blok

31.01.2019

I dag har elever fra 8., 9. og 10. klasser over hele landet været til valg. Stemmerne er talt op. Det største parti er Socialdemokratiet, Venstre indtager andenpladsen, mens Det Konservative Folkeparti kommer ind på tredjepladsen.

63.463 elever fra landets 8., 9. og 10. klasser har i dag været forbi stemmeboksen for at sætte deres kryds ved det parti, de er mest enige med. Samlet set får blå blok flest stemmer.
Socialdemokratiet vinder Skolevalg 2019 med 22,6 procent af stemmerne. Venstre får 17,0 procent, mens Det Konservative Folkeparti kommer ind på en tredjeplads med 13,1 procent.  

Samlet vinder blå blok med 51,2 procent af stemmerne mod 48,8 procent til rød blok. 

Skolevalg resultat

 »Folketingets sammensætning står til at blive ændret totalt, hvis de unge måtte bestemme. Nogle partier bliver mere end fordoblet, mens andre halveres. Dansk Socialdemokratisk Ungdom, der ved de to forrige skolevalg har stået svagt, er nu næsten på samme niveau som moderpartiet. I absolut antal stemmer har blå blok fået flest, men hvis man tager højde for spærregrænsen på to procent, som Nye Borgerlige og Kristendemokraterne netop ikke når op på, får rød blok alligevel flest mandater,« siger valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen. 

 »Jeg er simpelthen så stolt af DSU og Socialdemokratiet, og det jeg er allermest stolt af, det er at socialdemokratiet er et nuanceret parti. Det her viser, at skoleeleverne ikke er interesserede i de populære svar, de er interesserede i de rigtige svar. Det er fantastisk det her,« siger Frederik Vad Nielsen fra DSU.

Og Venstres Ungdoms formand, Jacob Sabroe, udtaler:
 »Der er stadigvæk klart flertal til blå blok. Ungdommen vil stadigvæk gerne have Lars Løkke Rasmussen som statsminister. 51,2 procent har peget på blå blok. Venstre er klart det største borgerlige parti, der er masser at glædes over«.

Infografik partier

Tre intense uger med skolevalg 

Valgaftenen fra Christiansborg blev transmitteret direkte på dr.dk og Folketingets tv-kanal, hvor udsendelsen efterfølgende kan ses on-demand.  Med valgaftenen og valgfester flere steder rundt om i landet slutter tre intense uger for landets skoleelever i 8., 9. og 10-klasse. Eleverne har valgt mærkesager og udarbejdet kampagner og ungdomspartierne har kæmpet om elevernes stemmer - ligesom ved et autentisk folketingsvalg.

Det er Folketinget og Undervisningsministeriet, der i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd står bag Skolevalg 2019. Formålet er at få de unge til at deltage i demokratiet og forberede dem på at stemme til valg, når de får stemmeret.  

Se det endelige valgresultat på skolevalg.dk. Her kan du også finde resultater for regioner, kommuner og skoler. Gense udsendelsen på ft.dk eller Folketingets side på Facebook.