Udenrigsudvalget blev klogere på situationen i Ukraine

02.05.2018

Fem medlemmer fra Folketingets Udenrigsudvalg besøgte Ukraine i dagene 23.-26. april 2018.

Formålet med besøget var at få dybere indsigt i den politiske udvikling i Ukraine – både i forhold til reformerne vedr. antikorruption og decentralisering og den igangværende konflikt i Østukraine mellem regeringsstyrker og russisk-sindede separatister.

Kampen mod korruption

Programmet bestod af møder i Kiev med blandt andre 6 parlamentarikere fra Verkhovna Rada, det ukrainske parlamentet, hvilket gav mulighed for en åbenhjertig drøftelse om og status på de politiske reformprocesser i Ukraine, herunder et aktuelt forslag om en uafhængig anti-korruptionsdomstol samt energipolitik i og udenfor Ukraines grænser. Forslaget om en anti-korruptionsdomstol har for nylig været 1. behandlet i parlamentet.

I programmet var der også inkluderet et mødet med Artem Sytnyk, som er leder af det nationale anti-korruptionskontor i Ukraine (NABU). Han er kendt for sin indsats mod korruption i samfundet, og selvom der er fremskridt at spore, ser det ikke ud til, at han bliver arbejdsløs i nær fremtid. Danmark står for implementeringen af et EU-program fra 2017 om antikorruption i Ukraine og følger derfor udviklingen nøje.

Besøg på kontaktlinjen

Dag 3 og 4 besøgte udvalget områder tæt på kontaktlinjen nær Kramatorsk for ved selvsyn at konstatere, hvordan den fastlåste situation er. Det blev blandt andet til et besøg ved Maiorsk checkpoint på selve kontaktlinjen, hvor ukrainere fra begge sider kunne krydse kontaktlinjen for at besøge venner eller familie på den anden side. For ukrainere i det ikke-regeringskontrollerede område er det nødvendigt at krydse kontaktlinjen for at kunne få pension fra de ukrainske myndigheder. UNHCR og andre er til stede for at gøre krydsning af kontaktlinjen mindre besværlig, blandt andet via opstillede telte og rådgivere.

Landsbyer hårdt ramt af konflikten

Udvalget besøgte også den lille landsby, Kurdiumivka, med ca. 800 indbyggere, som har været udsat for beskydning og bombardementer i løbet af de fire år, som konflikten foreløbigt har varet. Landsbyboerne kunne personligt fortælle udvalgsmedlemmerne om deres oplevelser og erfaringer i en krigszone, og det gjorde et stort indtryk.

Internationale hjælpeorganisationer hjælper blandt andet med mad, vand og genopbygning af huse i konfliktområdet. Blandt dem er Internationalt Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp, og de kunne berette, at konflikten i Østukraine påvirker 4,4 mio. mennesker, heraf er 1,6 mio. internt fordrevne. Dansk Flygtningehjælp arbejder via Danish Demining Group med minerydning i området, hvilket er et meget stort problem. Det er også fortsat sådan, at den indgåede våbenhvile brydes dagligt. Det kunne OSCE-observatører fortælle udvalget.

Program, deltagere m.m.