På mandag indtager 179 teenagere Borgen

26.01.2018

Mandag den 29. januar indtager 179 skoleelever Folketingssalen, når Folketinget for tiende gang afholder Ungdomsparlament (UP18) for landets 8.-9. klasser. De unges forslag dækker en lang række emner, og debatten skal nok blive livlig.


På dagen får eleverne en unik mulighed for at prøve folketingsarbejdet af og at være folketingspolitiker for en dag.

”Ungdomsparlamentet er en helt speciel dag, hvor skoleelever fra hele kongeriget kommer ind i demokratiets maskinrum. Jeg har stor respekt for det arbejde, som eleverne har lagt i de mange forslag og jeg ser frem til at møde de 179 nye, unge ’folketingsmedlemmer’,” siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard.

Skoleelever fra hele landet indtager Folketinget

Deltagerne i UP18 er udvalgte skoleelever fra 8.-9. klasser på skoler i Danmark og Færøerne, som siden august sidste år har kunnet indsende deres egne forslag til, hvordan de vil løse samfundets udfordringer. Folketinget modtog 750 forslag, som indeholdt et hav af forskellige ideer til stramninger, forbedringer og reguleringer. 60 er blevet udvalgt til at blive behandlet af Ungdomsparlamentet.

De udvalgte forslag afspejler en stor variation i prioriteringer og strækker sig lige fra gratis psykologhjælp til kriminelle til forslag om arbejdsmiljøkrav til skoleelever og mindre nitrat i grundvandsmagasinerne.

De sidste par uger har eleverne haft livlige diskussioner i grupper på Facebook, hvor de forskellige forslag er blevet præsenteret og analyseret. Engagementet har været højt, og eleverne glæder sig til ungdomsparlamentsdagen og til at præsentere deres forslag for politikerne. Men de glæder sig også til at møde de andre unge, som skal være med til at stemme forslag igennem.

”Dét, vi glæder os allermest til, når vi skal ind på Christiansborg, er at blive omringet af så mange unge, der interesserer sig for politik,” siger en af eleverne.

 

Pia Kjærsgaard ser netop Ungdomsparlamentet som en god mulighed for at inspirere danske skoleelever til at interessere sig for politik. 

”Det er vigtigt, at vi vinder de unges interesse for demokratiet. Jeg siger ikke, at alle skal stille op til folketingsvalg, men alle skal lære at være gode demokrater. Det gør man først og fremmest ved at sige, hvad man mener og ved at begrunde sin holdning. Men vigtigst af alt: Man lytter også til andre. Og det er ikke nogen skam at ændre mening, hvis man synes, at andre har bedre argumenter end en selv. Det kaldes en demokratisk samtale, og det bliver der heldigvis trænet i som en naturlig del af skolearbejdet,” siger hun.

Forslagene overrækkes til regeringen

Inden de bliver sluppet løs i Folketingssalen, skal eleverne debattere deres forslag i politiske udvalg, der styres af rigtige folketingsmedlemmer og udvalgssekretærer. Eleverne skal også stemme om, hvilke forslag, der skal vedtages og får desuden mulighed for at stille spørgsmål til relevante ministre i spørgetiden kl. 12.30-13.30. Her vil skatteminister Karsten Lauritzen, transport- og bygningsminister Ole Birk Olesen, børne og socialminister Mai Mercado, energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og kulturminister Mette Bock sidde klar til at svare på spørgsmål fra de engagerede elever.

Dagen slutter med en reception i Landstingssalen kl. 16.45, hvor Folketingets formand overrækker de forslag, som Ungdomsparlamentet har vedtaget til skatteminister Karsten Lauritzen. Han deltog selv i det første Ungdomsparlament i 1999.

Møderne vises direkte på Folketingets tv-kanal og på folketingets hjemmeside.

Journalister kan overvære Ungdomsparlamentets møder i Folketingssalen fra presselogen. På hjemmesiden up.18.dk ligger en liste over de deltagende skoler og siden vil løbende blive opdateret med nyheder og fotos fra dagen. Har du ikke et pressekort til Folketinget kan du skrive til [email protected] og bede om at få et midlertidigt adgangskort.

 

 

 

Finn Tørngren Sørensen
Presseansvarlig
Telefon: +45 3337 3451

Send e-mail