Bertel Haarder æres ved portræt

26.10.2023

Tidligere folketingsmedlem Bertel Haarder har været det længst siddende medlem af Folketinget i nyere tid. Det æres med et portræt malet af kunstmaler Maria Wandel. Portrættet blev offentliggjort i dag til en reception med tale fra bl.a. Folketingets formand.

Folketinget har to officielle portrætsamlinger af henholdsvis tidligere statsministre og formænd for Folketinget. Derudover hænger der i Christiansborgs stueetage, i hvad der også kaldes "Skufferummet", en række portrætter af folketingspolitikere, som har spillet en særlig rolle i dansk politik. I dag hænger der eksempelvis portrætter af Aksel Larsen, Poul Møller, Erhard Jakobsen og Niels Helveg Petersen, og fremover vil der hænge et portræt af Bertel Haarder.
 
Portrættet af Bertel Haarder blev offentliggjort i dag til en reception, hvor kunstmaler Maria Wandel og Folketingets formand Søren Gade (V) holdt en tale. Talen ser tilbage på Bertel Haarders politiske karriere og takker ham for hans utrættelige indsats for folkestyret: 
 
»Din politiske karriere spænder over perioder med store ændringer. Du har oplevet S-regeringer under Anker Jørgensen, Poul Nyrup, Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen og med borgerlige regeringer under Schlüter, Uffe Ellemann, Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke. Du nåede at være minister i 7.904 dage. Den længst siddende minister siden systemskiftet i 1901. En rekord, som bliver næsten umulig at slå. Men rekorden er ikke din største bedrift. Det er dit enorme engagement. Din lyst til at ville noget i dansk politik. Din nysgerrighed og gejst. Du var i alle år et politisk kraftværk.«
 
Du kan læse talen fra Folketingets formand i sin fulde længde nedenfor.