Kriseberedskab og prisuddeling på Nordisk Råds 73. session

28.10.2021

Hvad har Norden lært af coronakrisen, og hvordan skal det nordiske krise- og beredskabssamarbejde styrkes fremover? Det er et bærende tema på Nordisk Råds session, som Folketinget er vært for den 1.-4. november.

Nordisk Råds session er Folketingets største enkeltstående arrangement og er et mødested, ikke kun for nordiske parlamentarikere, men også for mange nordiske organisationer.

I år er der fokus på pandemien og samarbejdet mellem Nordisk Råd og de nordiske statsministre. Samarbejdet drøftes på et topmøde med statsministrene den 3. november. Her har Nordisk Råds medlemmer mulighed for at debattere direkte med statsministrene i plenum.

»Topmødet med statsministrene bliver det vigtigste indslag på sessionen. Her skal vi diskutere, hvad vi kan lære af coronakrisen, hvordan vi kan samarbejde bedre, før vi eksempelvis lukker vores grænser, hvordan vi kan undgå at lukke grænser, og hvordan vi kan hjælpe hinanden i stedet for at skabe problemer for hinandens medborgere. Vi skylder vores medborgere at være bedre forberedte på den næste krise,« siger Nordisk Råds præsident, Bertel Haarder.

Liste med opfordringer til statsministrene

Op til topmødet har Nordisk Råds Præsidium udarbejdet en liste over konkrete forslag til bedre samordning under kriser. Bl.a. opfordrer rådet statsministrene til at arbejde for en ny nordisk aftale om beredskabssamarbejde og krisehåndtering. Nordisk Råd efterlyser også en ensartet eller fælles nordisk kriseberedskabslov og en ny, nordisk beredskabsenhed. Desuden er kriseberedskab et gennemgående tema i en række betænkninger, og hvis de godkendes, bliver de til rekommandationer, som gives videre til de nordiske regeringer.

NATO’s generalsekretær besøger sessionen 

Forsvars- og sikkerhedspolitik er et andet centralt emne på sessionen. Det understreges af, at NATO’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, er inviteret som gæstetaler samme dag som topmødet. Talen efterfølges af en forsvarsdebat i plenum. Nordisk Råds vicepræsident, Annette Lind, ser frem til Stoltenbergs besøg.
 
»Jeg glæder mig meget til at møde min partifælle, Stoltenberg. Jeg er selv udenrigspolitisk ordfører for Socialdemokratiet, så det betyder rigtig meget for mig at høre, hvad generalsekretæren har at sige.«

Nordisk Råds prisuddeling

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser for at hylde de nordiske landes litteratur, sprog, musik og film samt nytænkende indsatser inden for miljøområdet, og på sessionens anden dag uddeles Nordisk Råds priser i Skuespilhuset i København. Under ledelse af skuespilleren Jakob Oftebro modtager vinderne deres priser af H.K.H. Kronprinsesse Mary, skuespiller David Dencik, tidligere miljøprisvinder Selina Juul, komponist Phillip Faber samt Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, og Færøernes lagmand, Bárður á Steig Nielsen.
 
»Det bliver en jubelfest, når vi i Det Kongelige Teaters nye Skuespilhus ved havnefronten kan uddele Nordisk Råds priser foran et nordisk publikum, der nu for første gang i halvandet år kan samles fysisk. Der bliver herlig musik og fællessang, og hele Norden kan følge med på TV, når prismodtagerne bliver ”afsløret”, præsenteret og hyldet«, siger Bertel Haarder, Nordisk Råds præsident.
 
Folketinget arrangerer prisuddelingen i samarbejde med Nordisk Råd og DR.

Fakta

  • Nordisk Råds 73. session åbnes officielt tirsdag den 2. november kl. 14, men den starter allerede dagen før med bl.a. partigruppemøder. Sessionen afsluttes torsdag den 4. november kl. 16.

  • På sessionens sidste dag vælges en ny præsident og en ny vicepræsident for 2022. De kommer fra Finland, som har præsidentskabet for Nordisk Råd i 2022.

  • Nordisk Råd er det officielle organ for samarbejdet mellem de nordiske parlamenter. Rådet har 87 medlemmer, som kommer fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige samt Færøerne, Grønland og Åland.