Folketingets udvalg er nedsat

04.07.2019

Folketingets faste udvalg er netop nedsat og sammensat efter de nye størrelsesforhold i folketingsgrupperne efter folketingsvalget den 5. juni 2019.

Som en konsekvens af den ændrede sammensætning af Folketinget efter folketingsvalget den 5. juni er sammensætningen af Folketingets udvalg også ændret. Alle folketingsgrupper har indstillet deres udvalgsmedlemmer, og torsdag den 4. juli blev de nye udvalg nedsat ved et møde i Folketingssalen.
 
Hvert af Folketingets stående udvalg har 29 medlemmer på nær Indfødsretsudvalget, Finansudvalget og Udvalget til Valgs Prøvelse, der kun består af 17 medlemmer, og Udvalget for Forretningsordenen, der har 21 medlemmer.
 
Det er Udvalget for Forretningsordenen (UFO) der beslutter eventuelle ændringer af de stående udvalgs navne og sagsområder. De hidtidige 23 stående udvalg bliver opretholdt med følgende ændringer:
 
  • Undervisningsudvalget (UNU) skifter navn til Børne- og Undervisningsudvalget (BUU)
  • Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget (EFK) skifter navn til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget (KEF)
  • Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget (ERU) skifter navn til Erhvervsudvalget (ERU)
  • Social-, Indenrigs- og Børneudvalget (SOU) skifter navn til Social- og Indenrigsudvalget (SOU)
  • Transport-, Bygnings- og Boligudvalget (TRU) skifter navn til Transport- og Boligudvalget (TRU)

Udvalg svarende til fagministerier

Hvert udvalgsområde svarer omtrent til et af ministeriernes fagområder. F.eks. er Skatteudvalgets fagministerium Skatteministeriet, og udvalget har, som navnet fortæller, med skatteområdet at gøre – skat, afgifter, arbejdsmarkedsbidrag osv. ‒ mens Retsudvalget har med rets- og politivæsenet at gøre og har Justitsministeriet som fagministerium.
Udvalgene fører politisk kontrol og behandler alle lov- og beslutningsforslag inden for deres område. F.eks. behandler Sundheds- og Ældreudvalget alle lov- og beslutningsforslag på sundheds- og ældreområdet, og udvalget følger også med i udviklingen på området, så medlemmerne af udvalget er klædt på til at føre kontrol med regeringen.

Partierne er repræsenteret efter størrelse

Som udgangspunkt er de enkelte folketingsgrupper repræsenteret i udvalgene i forhold til deres størrelse, men når udvalgene skal sammensættes, slår folketingsgrupperne sig ofte sammen i valggrupper for at få flest mulige pladser i udvalgene.
 
Alle folketingsmedlemmer – på nær de medlemmer, der er ministre – er medlem af mindst ét og oftest 3-5 udvalg. Medlemmer af mindre partier er nødvendigvis medlem af flere udvalg end medlemmer af store partier. Udvalgets formand og næstformand vælges af udvalget. Til hvert udvalg er der som udgangspunkt knyttet to af Folketingets embedsmænd ‒ en udvalgssekretær og en udvalgsassistent.