L 158 Forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed.

(Ændring af patientklagesystemet, mulighed for sekretariatsafgørelser ved patienterstatningsankesager, afvikling af Det Rådgivende Praksisudvalg og afbureaukratisering ved ejerskifte i tandlægeklinikker).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 11-04-2024
1. behandlet / henvist til udvalg 18-04-2024
Sat på dagsorden til 2. behandling 30-05-2024
3. behandling planlagt til 04-06-2024
Ministerområde:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Resumé:
Lovforslaget indebærer en række tilpasninger af det nuværende patientklage- og erstatningsområde, med det formål at gøre det mere gennemskueligt for klagere, behandlingssteder og sundhedspersoner samt sætte øget fokus på læring og det organisatoriske ansvar. Konkret indebærer forslaget at

- patientklager fremover skal starte som forløbsklager, og at der først, hvis der gives kritik i en forløbsklage, eller der foreligger skærpende omstændigheder, kan føres en disciplinærnævnssag mod enkelte sundhedspersoner.

- Danske Patienter får til opgave at drive bisidderordningen permanent.

- Patienterstatningen får mulighed for på vegne af ankenævnet at træffe afgørelse i erstatningsankesager, hvor afgørelsen ikke giver anledning til tvivl.

- Det Rådgivende Praksisudvalg afvikles.

- ejerskifte i en tandlægeklinik afbureaukratiseres med henblik på at smidiggøre overdragelse af tandlægejournaler.

Det foreslås, at loven træder i kraft pr 1. juli 2024.