L 158 Forslag til lov om ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet og lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed.

(Ændring af patientklagesystemet, mulighed for sekretariatsafgørelser i patienterstatningsankesager, afvikling af Det Rådgivende Praksisudvalg og afbureaukratisering ved ejerskifte i tandlægeklinikker).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 11-04-2024
1. behandlet / henvist til udvalg 18-04-2024
Sat på dagsorden til 2. behandling 30-05-2024
Sat på dagsorden til 3. behandling 04-06-2024
Ministerområde:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Resumé:
Lovforslaget indebærer en række tilpasninger af det nuværende patientklage- og erstatningsområde, med det formål at gøre det mere gennemskueligt for klagere, behandlingssteder og sundhedspersoner samt sætte øget fokus på læring og det organisatoriske ansvar. Konkret indebærer forslaget at

- patientklager fremover skal starte som forløbsklager, og at der først, hvis der gives kritik i en forløbsklage, eller der foreligger skærpende omstændigheder, kan føres en disciplinærnævnssag mod enkelte sundhedspersoner.

- Danske Patienter får til opgave at drive bisidderordningen permanent.

- Patienterstatningen får mulighed for på vegne af ankenævnet at træffe afgørelse i erstatningsankesager, hvor afgørelsen ikke giver anledning til tvivl.

- Det Rådgivende Praksisudvalg afvikles.

- ejerskifte i en tandlægeklinik afbureaukratiseres med henblik på at smidiggøre overdragelse af tandlægejournaler.

Det foreslås, at loven træder i kraft pr 1. juli 2024.