B 50 Forslag til folketingsbeslutning om at lovliggøre partnerægdonation.

Udvalg: Ligestillingsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Tilbagetaget

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 14-11-2023

Fremsat den 14. november 2023 af Sólbjørg Jakobsen (LA), Helena Artmann Andresen (LA), Louise Brown (LA), Alex Vanopslagh (LA), Helene Liliendahl Brydensholt (ALT), Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen (ALT), Christina Olumeko (ALT) og Franciska Rosenkilde (ALT)

20231_b50_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 14. november 2023 af Sólbjørg Jakobsen (LA), Helena Artmann Andresen (LA), Louise Brown (LA), Alex Vanopslagh (LA), Helene Liliendahl Brydensholt (ALT), Nikoline Erbs Hillers-Bendtsen (ALT), Christina Olumeko (ALT) og Franciska Rosenkilde (ALT)

Forslag til folketingsbeslutning

om at lovliggøre partnerægdonation

Folketinget pålægger regeringen inden udgangen af folketingsåret 2023-24 at fremsætte et lovforslag, der lovliggør partne‍rægdonation uden en sundhedsfaglig begrundelse.

Bemærkninger til forslaget

Formålet med beslutningsforslaget er at lovliggøre partner‍ægdonation, hvor æg doneres fra en partner til en anden partner, uden at der behøver at være en sundhedsfaglig begrundelse for det. Ved partnerægdonation bliver barnet genetisk beslægtet med sin ene mor og født af sin anden mor og vil på denne måde være forbundet til begge.

Antallet af lesbiske par i fertilitetsbehandling steg i perioden 2012 til 2021 fra 315 til 595 (»Antallet af enlige og lesbiske i fertilitetsbehandling er fordoblet på 10 år«, www.kristeligt-dagblad.dk, den 6. juli 2022). Trods denne fremgang bliver mange danske regnbuefamilier mødt af udfordringer på rejsen mod at opfylde drømmen om at få et barn.

I dag må der kun foretages partnerægdonation, hvis brugen af donerede ægceller er sundhedsfagligt begrundet. Partnerægdonation er således kun lovligt, hvis den ene kvinde i parforholdet, som skal føde barnet, ikke selv har et befrugtningsdygtigt æg. Overtrædelse straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder (§ 5, stk. 1, og § 29, stk. 1, lovbekendtgørelse nr. 902 af 23. august 2019 om assisteret reproduktion i forbindelse med behandling, diagnostik og forskning m.v.).

Det er forslagsstillernes opfattelse, at det bør være muligt for kvinder, som lever i forhold bestående af to kvinder, at donere deres æg til deres partner - også selv om donationen ikke er sundhedsfagligt begrundet. På denne måde kan begge kvinder deltage i graviditetsprocessen, og samtidig kan parret selv bestemme, hvilken kvinde der donerer ægget, og hvilken kvinde der bærer barnet.

Processen foregår i overensstemmelse med en almindelig fertilitetsbehandling (IVF-behandling), dvs. ægløsningsinduktion, ægudtagning, ægbefrugtning og embryooverførsel (»Reciprocal IVF for Lesbian Couples«, Reproductive Science Center of New Jersey, fertilitynj.com). Hertil bemærkes det, at partnerægdonation allerede tillades i udlandet, f.eks. i Portugal, Spanien, Storbritannien og USA, og kendes som fænomenet shared motherhood. Derfor tager nogle danske par til udlandet for at få foretaget denne form for fertilitetsbehandling.

Argumentet imod partnerægdonation uden en sundhedsfaglig begrundelse har hidtil været, at der eksisterer en øget risiko for svangerskabsforgiftning ved denne type af fertilitetsbehandling. Det bemærkes imidlertid, at sundhedsrisicie‍ne forbundet med partnerægdonation svarer til dem, som eksisterer ved almindelig fertilitetsbehandling (IVF-behandling) (»Reciprocal IVF for Lesbian Couples«, Reproductive Science Center of New Jersey, fertilitynj.com).

Beslutningsforslaget skal ses, i lyset af at forslagsstillerne ønsker at gøre det nemmere for regnbuefamilier at få børn. Regnbuebørn er ofte planlagte ønskebørn, da en eller flere forældre har haft et brændende ønske om at kunne give sin kærlighed videre til et barn (»Hvad er et regnbuebarn? «, Cryos International, www.cryosinternational.com). Det er forslagsstillernes opfattelse, at gammeldags lovgivning ikke bør stå i vejen for partnerægdonation.

Danske Regioner vurderer, at en gennemsnitlig IVF-behandling koster ca. 13.663 kr., og at der er en merudgift på ca. 20.000 kr., hvis der benyttes donoræg (Ligestillingsudvalget, alm. del - svar på spørgsmål 23, folketingsåret 2022-23, 2. samling). Det er dog forslagsstillernes intention, at parrene selv skal betale for partnerægdonationen. Forslagsstillerne forventer desuden, at merudgifterne til IVF-behandling med partnerægdonation vil være meget små, da man må forvente, at de fleste af disse par i forvejen vil gøre brug af fertilitetsbehandling med almindelige donoræg.

Skriftlig fremsættelse

Sólbjørg Jakobsen (LA):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at lovliggøre partnerægdonation.

(Beslutningsforslag nr. B 50)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.