B 44 Forslag til folketingsbeslutning om etablering af en offerrådgivning i Grønland.

Udvalg: Grønlandsudvalget
Samling: 2023-24
Status: Beretning afgivet
Afgivet: 21-02-2024

Beretning om Forslag til folketingsbeslutning om etablering af en offerrådgivning i Grønland afgivet af Grønlandsudvalget den 21. februar 2024

20231_b44_beretning.pdf
Html-version

Beretning afgivet af Grønlandsudvalget den 21. februar 2024

1. Politiske bemærkninger

Udvalget

Udvalget bemærker, at ofres møde med retssystemet bør være så trygt som muligt, så de på bedst mulig vis kan komme videre i livet efter deres oplevelser.

Udvalget bemærker endvidere, at ofre for kriminalitet bør ydes hjælp og støtte, og at etableringen af en offerrådgivning i Grønland vil bidrage hertil.

Der er på den baggrund enighed i udvalget om, at det er vigtigt, at der etableres en offerrådgivning i Grønland, som er tilpasset grønlandske forhold.

Udvalget noterer sig, at etableringen af en offerrådgivning forudsætter relevante rådgivere, og at regeringen ikke alene kan løfte opgaven med at skaffe relevante rådgivere i Grønland.

Udvalget er navnlig af den årsag enig i, at beslutningsforslaget ikke pålægger regeringen at sikre, at der er en færdigetableret offerrådgivning i Grønland inden udgangen af indeværende folketingssamling, men at det pålægger Justitsministeriet inden udgangen af indeværende folketingssamling at udarbejde en konkret plan for, hvordan der hurtigst muligt kan etableres en offerrådgivning i Grønland.

Javnaðarflokkurin havde ved beretningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med politiske bemærkninger i beretningen.

2. Udvalgsarbejdet

Beslutningsforslaget blev fremsat den 9. november 2023 og var til 1. behandling den 6. februar 2024. Beslutningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Grønlandsudvalget.

Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og dokumenter

Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Møder

Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 2 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 3 bilag på beslutningsforslaget.

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 1 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som ministeren har besvaret.

P.u.v.

Aki-Matilda Høegh-Dam

formand