B 175 Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod udsætning af fuglevildt til jagt.

Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2023-24
Status: Betænkning afgivet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 01-03-2024

Fremsat den 1. marts 2024 af Helene Liliendahl Brydensholt (ALT), Sascha Faxe (ALT), Torsten Gejl (ALT), Christina Olumeko (ALT) og Franciska Rosenkilde (ALT)

20231_b175_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 1. marts 2024 af Helene Liliendahl Brydensholt (ALT), Sascha Faxe (ALT), Torsten Gejl (ALT), Christina Olumeko (ALT) og Franciska Rosenkilde (ALT)

Forslag til folketingsbeslutning

om forbud mod udsætning af fuglevildt til jagt

Folketinget pålægger regeringen at udarbejde en plan for gennemførelsen af et forbud og en tilhørende udfasning af udsætning af fuglevildt til jagt. Planen skal indeholde modeller med forskellige tidshorisonter for en udfasning og omkostningerne for de forskellige modeller og skal ligge klar inden udgangen af 2024, hvorefter planen skal drøftes med Folketingets partier.

Bemærkninger til forslaget

I Danmark udsættes der officielt hvert år over 1 million fugle til jagt. Det er fordelt på primært fasaner (omkring 1,1 million), gråænder (lidt over 75.000), og knap 9.000 agerhøns (»Flere udsatte fugle bliver indberettet«, Miljøstyrelsen, 2024). Ud over de indberettede tal formodes der at være et stort mørketal, dvs. individer, der ikke indberettes til myndighederne.

De dyr, der udsættes, har ingen naturfremmende funktion, men udsættes alene for at agere levende skydeskiver for jægere. Det er et stort dyreværnsproblem og etisk problem, at vi fanger, avler og udsætter dyr som underholdningsobjekter for nogle få jægere.

Fasanen er på listen over invasive arter, da den er ført til Danmark fra Asien, og den konkurrerer med hjemmehørende arter om den allerede pressede bestand af insekter, der er truet i den danske natur. Denne effekt forstærkes, når man så intensivt udsætter en flok fasaner i et område. Af lignende miljømæssige grunde har Vildtforvaltningsrådet nu anbefalet at stoppe udsætningen af gråænder, da de har en betydelig miljøpåvirkning i de søer, de udsættes i (»Indstilling til miljøministeren vedr. udsætning af fasaner, agerhøns og gråænder«, meddelelse fra Vildtforvaltningsrådet ved møde den 6. juni 2023, vildtforvaltningsraadet.dk.

Formålet med dette forslag er at sikre, at vi ikke presser naturen og miljøet unødigt ved en skadelig praksis, og at vi overholder dyrevelfærdsloven, hvor det af kapitel 2, § 6, fremgår, at »Det er forbudt at anvende levende dyr som mål ved øvelses- og kapskydninger.« (Lovbekendtgørelse nr. 61 af 19. januar 2024).

Da dyrene udsættes med det ene formål at agere skydemål, har det ikke noget med hverken regulering af dyrebestand eller jagt på dyr for føde at gøre, og derfor er det i strid med principperne i dyrevelfærdsloven.

Det er desuden et meget stort dyreværnsmæssigt problem, at mange tusinder af dyr skamskydes hvert år. Ved udsætning af dyr til jagt accepterer man, at et stort antal af dyr vil lide, fordi de bliver anskudt. Selv for så vidt angår fasaner, som ellers har en lav anskydningsrate på 6 pct., bliver over 40.000 anskudt hvert år. Anskydningsraten for gråænder ligger på 15 pct. (»Anskydning af vildt - konklusioner på undersøgelse 1997-2006«, faglig rapport fra DMU, nr. 569.2006, Danmarks Miljøundersøgelser, Miljøministeriet).

Finansiering

Når der foreligger en plan med en opgørelse af omkostninger ved forskellige modeller for udfasning, vil Alternativet indgå i forhandlinger med regeringen om mulighederne for finansiering.

Skriftlig fremsættelse

Helene Liliendahl Brydensholt (ALT):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod udsætning af fuglevildt til jagt.

(Beslutningsforslag nr. B 175)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.