B 112 Forslag til folketingsbeslutning om at indføre fradrag på varmepumper.

Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 2. beh./Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 20-02-2024

Fremsat den 20. februar 2024 af Steffen W. Frølund (LA), Steffen Larsen (LA), Ole Birk Olesen (LA) og Alex Vanopslagh (LA)

20231_b112_som_fremsat.pdf
Html-version

Fremsat den 20. februar 2024 af Steffen W.  Frølund (LA), Steffen Larsen (LA), Ole Birk Olesen (LA) og Alex Vanopslagh (LA)

Forslag til folketingsbeslutning

om at indføre fradrag på varmepumper

Folketinget pålægger regeringen at fremsætte lovforslag om indførelse af en fradragsordning i stedet for tilskudspuljer til investeringer i varmepumper i løbet af folketingsåret 2024-25.

Bemærkninger til forslaget

Omstillingen af el- og fjernvarmesektoren er vigtig for, at Danmark når sin målsætning om 70 pct.s reduktion af drivhusgasudledningen i 2030. Forslagsstillerne ønsker derfor, at der indføres en fradragsordning på investeringer i varmepumper som erstatning for den gældende tilskudspuljeordning, der bremser salget af de innovative løsninger, omstillingen afhænger af.

Ifølge Energistyrelsens »Klimastatus og -fremskrivning« fra april 2023 forventes udledningerne fra el- og fjernvarmesektoren at falde fra 5,8 mio. t CO2e i 2022 til 1,2 mio. t CO2e i 2025 - og helt ned til 0,1 mio. t CO2e i 2035. Kraftig udbygning med varmepumper til produktion af fjernvarme udgør et essentielt bidrag til de skønnede CO2e-reduktioner (»Klimastatus og -fremskrivning 2023«, side 16).

Der er derfor behov for at skabe bedre incitamentstrukturer for investeringer i tiltag, der skal sikre, at Danmark indfrier sine klimamålsætninger. Efter forslagsstillernes opfattelse bremses den grønne omstilling af bureaukratiske barrierer og særregler, som ofte afholder borgere og virksomheder fra at omstille til klimaeffektive løsninger. Dette gælder bl.a. varmepumper, som i 2023 har været omfattet af en tilskudspulje. Selv om tilskudsordninger som varmepumpepuljen har til formål at tilskynde grønne investeringer, viser historikken, at puljepolitikken oftest har den modsatte, negative effekt. Derfor mener forslagsstillerne, at en fradragsordning er mere effektiv og hensigtsmæssig.

Tilskudsordninger har den ulempe, at markedsaktører forholder sig afventende til at investere i varmepumper. Årsagen er, at det ofte er uvist, hvornår ansøgningsperioderne for tilskud er åbne, hvad man kan få i tilskud, og om puljen er stor nok til at imødekomme alle berettigede ansøgere (»Åbning af varmepumpepulje udskudt«, www.tekniq.dk, den 8. juni 2023). Dermed opstår en suboptimal situation, hvor man hellere venter på et potentielt tilskud, som måske aldrig kommer, end at investere her og nu. Varmepumpemarkedet har f.eks. været hårdt ramt af, at ansøgningsperioden til varmepumpepuljen er blevet udskudt ad flere omgange i 2023. Hvor der var stor travlhed i efteråret 2022, faldt antallet af indgåede aftaler ganske markant, da man varslede et kommende tilskud til boligejere på mellem 17.000-27.000 kr. i første kvartal af 2023 - til stor frustration for en presset varmepumpebranche. Det er en situation, der kun er blevet forstærket, efter åbningen af puljen blev udskudt til først andet og siden hen tredje kvartal (»Udskudt varmepumpepulje fører til stor nedgang i salget af varmepumper«, via.ritzau.dk, den 16. juni 2023).

En fradragsordning på varmepumper vil skabe mere fleksible og langsigtede rammer for borgere og virksomheder, der skal indgå aftaler herom. Det bemærkes, at en fradragsordning vil gøre det sværere for myndighederne at føre kontrol med, hvor mange penge der bruges på støtte. Forslaget hviler dog på antagelsen om, at nødvendigheden i at indfri vores drivhusgasreduktionsmål må stå over hensynet til at have kontrol med udgifterne. Forslagsstillerne mener desuden, at det er mere hensigtsmæssigt, at borgere og virksomheder kan investere i vished her og nu, end at staten kontrollerer omfang og tidsrum for, hvornår det er mest optimalt at bruge penge på grønne løsninger som varmepumper.

Det lægges til grund, at fradraget finansieres med de sparede udgifter fra afskaffelsen af varmepumpepuljen. Hertil kommer, at den foreslåede ordning kræver mindre administration, hvorfor der også spares på det bureaukratiske arbejde, hvad der må antages at være i alles interesse. Regeringen skal således justere fradraget til et niveau, der ikke medfører merudgifter i forhold til nuværende ordning.

Skriftlig fremsættelse

Steffen W. Frølund (LA):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til folketingsbeslutning om at indføre fradrag på varmepumper.

(Beslutningsforslag nr. B 112)

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.