Tak. I Alternativet mener vi, at det er afgørende for klimaet, naturen og miljøet, at vi omstiller landbruget til en mere bæredygtig fødevareproduktion. For os giver det mening, at vi understøtter en udvikling i landbruget, så vi får færre store og ensartede bedrifter og vi får flere mindre landbrug med beskæftigelse og forankring i lokalsamfundet – såkaldte småskalalandbrug.
Vi mener, at vi bør prioritere landbrugsmetoder, der er mere skånsomme for naturen, miljøet, drikkevandet og klimaet. Det er metoder som permakultur og skovlandbrug. Det er økologiske og regenerative landbrugsmetoder. Denne type småskalalandbrug producerer typisk på mindre arealer sammenlignet med konventionelle bedrifter.
Typisk har man mere diverse produktioner. Der dyrkes måske en kombination af årstidens grønsager, der er optimeret til at give det størst mulige udbytte på mindst mulig plads, med særlig øje for samtidig at skabe høj biodiversitet og sikre kulstofbinding og sund jord. Derudover har man måske en mindre ægproduktion, hvor den lokale købmand eller restauranter køber æg ved døren. Måske står man endda selv for leveringen. Måske har man også enkelte større dyr, der indgår i landbrugets cyklus. Derudover drives der måske en gårdbutik eller en lokal café på gården, som inviterer lokalmiljøet ind. Der drives måske også en skolehave, hvor lokale børn jævnligt engagerer sig og lærer om den cyklus, som jordbrug er.
Dette er et tænkt eksempel, som dog er tæt på virkeligheden. Der findes nemlig mange af denne type småskalalandbrug i Danmark, og i Alternativet mener vi, at vi skal have langt flere af den type. Mener ministeren, at denne type landbrug har plads i dagens og ikke mindst fremtidens landbrug i Danmark?