L 7 B Forslag til lov om ændring af søloven og tinglysningsafgiftsloven.

(Justering og klarificering af reglerne om udenlandske ejeres adgang til at få skibe under dansk flag og forenklet registrering af rettigheder i mellemstore fritidsfartøjer).

Af: Erhvervsminister Brian Mikkelsen (KF)
Udvalg: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
2. behandlet/direkte til 3. behandling 28-11-2017
3. behandlet, vedtaget 30-11-2017
Oprindeligt forslag:
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Med lovforslaget justeres reglerne for udenlandske rederiers adgang til at sætte skibe under dansk flag. Rederier fra tredjelande sidestilles med EU-/EØS-lande i forhold til det såkaldte etableringskrav, ligesom de krav, der følger i medfør af det såkaldte aktivitetskrav, klarificeres. Kravet om, at der skal dokumenteres aktivitet, bl.a. økonomisk aktivitet, i Danmark, bevares. Med lovforslaget er det hensigten at tydeliggøre, hvilken aktivitet der skal til, for at udenlandske rederier kan sætte skibe under dansk flag. Denne del af loven træder i kraft den 1. januar 2018.

Panterettigheder i mellemstore fritidsfartøjer (5-20 BT) registreres i dag i skibsregisteret. Med lovforslaget vil registreringen fremadrettet skulle ske i personbogen, hvor registreringen sker digitalt og med færre administrative dokumentationskrav end i skibsregisteret. Denne del af loven træder i kraft den 1. marts 2018.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 97 (S, DF, V, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 9 (EL), hverken for eller imod stemte 0.