L 33 Forslag til lov om pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer.

Af: Justitsminister Søren Pape Poulsen (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 30-11-2017

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 30. november 2017

20171_l33_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Retsudvalget den 30. november 2017

1. Ændringsforslag

Justitsministeren har stillet 1 ændringsforslag til lovforslaget.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 4. oktober 2017 og var til 1. behandling den 24. oktober 2017. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Retsudvalget.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 4 møder.

Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og justitsministeren sendte den 13. juli 2017 dette udkast til udvalget, jf. REU alm. del - bilag 337 (folketingsåret 2016-17). Den 4. oktober 2017 sendte justitsministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget. Den 13. oktober 2017 sendte justitsministeren supplerende høringssvar og et notat herom til udvalget.

Skriftlige henvendelser

Udvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget skriftlige henvendelser fra:

Danmarks Rejsebureau Forening og Forbrugerrådet Tænk,

Feriehusudlejernes Brancheforening og HORESTA og

Rejsearrangører i Danmark.

Justitsministeren har over for udvalget kommenteret de skriftlige henvendelser til udvalget.

Deputationer

Endvidere har følgende mundtligt over for udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget:

Danmarks Rejsebureau Forening og Forbrugerrådet Tænk,

Feriehusudlejernes Brancheforening og HORESTA og

Rejsearrangører i Danmark.

Spørgsmål

Udvalget har stillet 6 spørgsmål til justitsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.

3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Et flertal i udvalget (V, LA, RV, ALT, SF og KF) indstiller lovforslaget til vedtagelse med det stillede ændringsforslag.

Et mindretal i udvalget (DF og EL) indstiller lovforslaget til forkastelse ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme for det stillede ændringsforslag.

Idet Enhedslistens medlemmer af udvalget henviser til EL's ordførertale og en række korte bemærkninger ved 1. behandling af lovforslaget, stemmer EL imod lovforslaget af principielle grunde, fordi der er tale om et totalharmoniseringsdirektiv, og fordi forbrugerbeskyttelsen for den nye type af rejser omtalt i lovforslaget og det bagvedliggende direktiv - de sammensatte rejsearrangementer - ikke kommer i nærheden af forbrugerbeskyttelsen for pakkerejser. EL er således imod, at Danmark nu tilslutter sig et direktiv, der bliver næsten umuligt at ændre på, idet ændringerne skal foregå gennem det tunge EU-system, frem for at bevare et minimumsdirektiv, som det nuværende jo er, og som giver mulighed for, at Danmark kan forbedre forbrugerbeskyttelsen for pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer, hvis vi ønsker det - uden at skulle »vente på« de andre EU-lande.

Et andet mindretal i udvalget (S) vil ved 2. behandling af lovforslaget redegøre for sin stilling til lovforslaget. Mindretallet vil stemme for det stillede ændringsforslag.

Et tredje mindretal i udvalget (IA) vil stemme hverken for eller imod lovforslaget ved 3. behandling. Mindretallet vil stemme hverken for eller imod det stillede ændringsforslag.

Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 17

Af justitsministeren, tiltrådt af et flertal (udvalget med undtagelse af IA):

1) Stk. 1, nr. 1, affattes således:

»1) prisen for befordring af passagerer som følge af udgifter til brændstof eller andre energikilder,«.

[Sproglig præcisering]

Bemærkninger

Til nr. 1

Der er tale om en sproglig præcisering af lovforslagets § 17, stk. 1, nr. 1. Med forslaget vil ordlyden i bestemmelsen svare fuldt ud til ordlyden af artikel 10, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2302 af 25. november 2015 om pakkerejser og sammensatte rejsearrangementer samt om ændring af forordning (EF) nr. 2006/2004 og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2011/83/EU og om ophævelse af Rådets direktiv 90/314/EØF og dermed sikre, at der sker tilstrækkelig tekstnær gennemførelse af direktivbestemmelsen. Forslaget indebærer således ikke nogen indholdsmæssig ændring.

Peter Skaarup (DF) fmd. Peter Kofod Poulsen (DF) Susanne Eilersen (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Dorthe Ullemose (DF) Lise Bech (DF) Preben Bang Henriksen (V) Jan E. Jørgensen (V) Britt Bager (V) Mads Fuglede (V) Carl Holst (V) Michael Aastrup Jensen (V) Henrik Dahl (LA) Christina Egelund (LA) Naser Khader (KF) Simon Kollerup (S) Lars Aslan Rasmussen (S) Mette Reissmann (S) Mogens Jensen (S) nfmd. Rasmus Prehn (S) Trine Bramsen (S) Kaare Dybvad (S) Rune Lund (EL) Christian Juhl (EL) Rasmus Nordqvist (ALT) Sofie Carsten Nielsen (RV) Zenia Stampe (RV) Karsten Hønge (SF) Aaja Chemnitz Larsen (IA)

Tjóðveldi og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)46
Dansk Folkeparti (DF)37
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)34
Enhedslisten (EL)14
Liberal Alliance (LA)13
Alternativet (ALT)10
Radikale Venstre (RV)? 8
Socialistisk Folkeparti (SF)7
Det Konservative Folkeparti (KF)6
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Tjóðveldi (T)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)1

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 33

Bilagsnr.
Titel
1
Høringsoversigt og høringssvar, fra justitsministeren
2
Supplerende høringssvar og høringsoversigt, fra justitsministeren
3
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
4
Henvendelse af 30/10-17 fra Rejsearrangører i Danmark (intern)
5
Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
6
Henvendelse af 1/11-17 fra Danmarks Rejsebureau Forening og Forbrugerrådet Tænk
7
Henvendelse af 22/9-17 fra Feriehusudlejernes Brancheforening og HORESTA
8
Ændringsforslag, fra justitsministeren
9
Henvendelse af 13/11-17 fra Feriehusudlejernes Brancheforening og HORESTA
10
1. udkast til betænkning
11
2. udkast til betænkning


Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 33

Spm.nr.
Titel
1
Spm. om ministerens kommentar til henvendelsen af 30/10-17 fra Rejsearrangører i Danmark, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
2
Spm. om kommentar til henvendelsen af 1/11-17 fra Danmarks Rejsebureau Forening og Forbrugerrådet Tænk, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
3
Spm. om at kommentere henvendelsen af 22/9-17 fra Feriehusudlejernes Brancheforening og HORESTA, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
4
Spm. om at kommentere henvendelsen af 13/11-17 fra Feriehusudlejernes Brancheforening og HORESTA, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
5
Spm., om ministeren vil præcisere, hvornår der foreligger uundgåelige og ekstraordinære omstændigheder på et rejsemål, til justitsministeren, og ministerens svar herpå
6
Spm., om ministeren vil tage initiativ til, at den nuværende praksis med at have 14 dages »rullende« afbestillingsret fortsætter, til justitsministeren, og ministerens svar herpå