L 179 Forslag til lov om ændring af lov om udenrigstjenesten.

(Implementering af direktiv 2015/637/EU om koordinations- og samarbejdsforanstaltninger for at lette konsulær beskyttelse af ikkerepræsenterede unionsborgere i tredjelande og obligatorisk digital kommunikation i forhold til tjenestehandlinger i udenrigstjenesten).

Af: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA)
Udvalg: Udenrigsudvalget
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 01-03-2018

Skriftlig fremsættelse (1. marts 2018)

20171_l179_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (1. marts 2018)

Udenrigsministeren (Anders Samuelsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om udenrigstjenesten (Implementering af direktiv 2015/637 om koordinations- og samarbejdsforanstaltninger for at lette konsulær beskyttelse af ikkerepræsenterede unionsborgere i tredjelande og om obligatorisk digital kommunikation i forhold til tjeneste­handlinger i udenrigstjenesten)

(Lovforslag nr. L 179)

Vedlagte forslag til lov om ændring af lov om udenrigstjenesten har til formål at implementere Rådets direktiv (EU) 2015/637 af 20. april 2015 om konsulær beskyttelse af ikke-repræsenterede unionsborgere i tredjelande. Direktivet indebærer, at en unionsborger kan modtage konsulær bistand fra et andet medlemslands repræsentation i et tredjeland, hvor vedkommendes eget land ikke er repræsenteret. Det er der ikke noget nyt i - EU-samarbejdet har fungeret på dette område i flere år, men nu er der behov for rent teknisk at implementere det i dansk lovgivning.

Derudover indeholder forslaget en præcisering af personkredsen, som udenrigstjenesten yder konsulær bistand til i udlandet. Med lovforslaget foreslås at lovfæste udenrigstjenestens hidtidige praksis om at yde bistand til ikkerepræsenterede EU-borgere, ikkerepræsenterede nordiske statsborgere og udlændinge med fast bopæl i Danmark - udover til danske statsborgere.

Vedlagte forslag indeholder endvidere et forslag om obligatorisk digital kommunikation i forbindelse med tjenestehandlinger udbudt af udenrigstjenesten. Lovændringen indeholder en teknisk hjemmel til, at udenrigstjenesten kan gøre det obligatorisk for borgere og virksomheder at benytte digitale selvbetjeningsløsninger i forbindelse med ekspedering af udenrigstjenestens udbudte tjenestehandlinger.

Idet jeg i øvrigt henviser til de bemærkninger, der ledsager lovforslaget, skal jeg tillade mig at anbefale det til Folketingets velvillige behandling.