L 135 Forslag til lov om sikkerhed i net- og informationssystemer i transportsektoren.

Af: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA)
Udvalg: Transport-, Bygnings- og Boligudvalget
Samling: 2017-18
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 07-02-2018
1. behandlet / henvist til udvalg 20-02-2018
Betænkning afgivet 24-04-2018
2. behandlet/direkte til 3. behandling 26-04-2018
3. behandlet, vedtaget 03-05-2018
Ministerområde:
Transport-, Bygnings- og Boligministeriet
Resumé:
Rammelovforslaget har til formål at gennemføre NIS-direktivet (direktiv 2016/1148 af 6. juli 2018 om foranstaltninger, der skal sikre et højt fælles sikkerhedsniveau for net- og informationssystemer i hele Unionen) på transport-, bygnings- og boligministerens område.

Med forslaget indføres bl.a. sikkerhedskrav til de væsentligste offentlige og private enheder inden for transport-, bygnings- og boligområdet, der udpeges som operatører af væsentlige transporttjenester. Disse operatører kan eksempelvis være kendetegnet ved at være offentlige eller private enheder inden for vej-, bane-, luft- og havneområdet, som leverer en transporttjeneste, der er væsentlig for opretholdelsen af kritiske samfundsmæssige eller økonomiske aktiviteter, og er afhængige af net- og informationssystemer for at levere transporttjenesten.

Ifølge forslaget skal operatørerne underrette transport-, bygnings- og boligministeren og Center for Cybersikkerhed – i sin egenskab af nationalt centralt kontaktpunkt og national it-beredskabsenhed (CSIRT) – om eventuelle hændelser, der har forstyrrende virkning på deres levering af de væsentlige transporttjenester.

Med forslaget indføres desuden administrationsbestemmelser, så der kan fastsættes mere tekniske krav i bekendtgørelser.

Transport-, bygnings- og boligministeren fører tilsyn med overholdelse af reglerne på området.

Loven træder i kraft den 10. maj 2018. Det er også datoen for gennemførelse af ovennævnte direktiv i national lovgivning.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 90 (S, DF, V, LA, RV og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 19 (EL, ALT og SF).