B 152 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af kvotesystemet i dansk fiskeri og en styrkelse af kystfiskeriet, lokal beskæftigelse og bæredygtigt fiskeri.

Udvalg: Miljø- og Fødevareudvalget
Samling: 2015-16
Status: Beretning afgivet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 01-04-2016
1. behandlet/henvist til udvalg 10-05-2016
Beretning afgivet 14-09-2016
Ministerområde:
Miljø- og Fødevareministeriet
Resumé:
Beslutningsforslaget pålægger regeringen at opsige aftalen om fartøjskvoteandele (FKA) og individuelle omsættelige kvoter (IOK). Samtidig nedsættes et udvalg, som skal komme med forslag til en ny kvotemodel, der skal træde i kraft med udgangen af 2024. Folketinget pålægger ligeledes regeringen at indføre tiltag til styrkelse af det danske naturskånsomme kystfiskeri, herunder en mærkningsordning for fisk fanget med naturskånsomme redskaber, tildeling af en større andel af kvoter og en kystfiskerordning til kystfiskere, der fisker med naturskånsomme redskaber, og indførelse af en fradragsordning for førstegangssalg af kvoter til fiskere, der fisker naturskånsomt.

Med forslaget ønsker forslagsstillerne at sikre, at dansk fiskeri udvikles i en retning, der sikrer kystfiskeriets overlevelse, lokal beskæftigelse og Danmarks forpligtelser til regional og global genoprettelse af den marine biodiversitet.

Udvalget har afgivet en beretning over forslaget, hvori udvalget understreger, at et aktivt og rentabelt kystfiskeri er ønskeligt og vigtigt. Udvalget ser frem til det igangsatte servicetjek af området. Udvalget vil vende tilbage til, hvordan flere typer af fiskeri, herunder det kystnære fiskeri, kan udvikles, når servicetjekket er færdigt og i forbindelse med en kommende aftale om fiskerierhvervet.