L 169 Forslag til lov om ændring af lov om social service.

(Forstærket indsats mod asocial adfærd ved etablering af netværkssamråd, udvidelse af målgruppen for magtanvendelse over for børn og unge, der er anbragt uden for hjemmet m.v.).

Af: Minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold Manu Sareen (RV)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2013-14
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 26-03-2014
1. behandlet / henvist til udvalg 11-04-2014
Betænkning afgivet 15-05-2014
2. behandlet/direkte til 3. behandling 27-05-2014
3. behandlet, vedtaget 03-06-2014
Ministerområde:
Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold
Resumé:
Loven forstærker indsatsen mod asocial adfærd med to initiativer. Det ene initiativ støtter indsatsen over for unge med asocial eller kriminel adfærd ved at indføre en bestemmelse om netværkssamråd i lov om social service. Bestemmelsen er rettet mod unge, der er mistænkt for at have begået alvorlig kriminalitet. Netværkssamråd betegner et møde mellem kommunen og den unge, familien, netværket og fagpersoner, hvor der drøftes en handleplan, der kan hjælpe den unge på ret kurs igen. Denne lovændring træder i kraft den 1. oktober 2014.

Med det andet initiativ ændrer man i reglerne om magtanvendelse over for børn og unge og sikrer bl.a., at der ikke længere er en hjemmel til at fiksere børn og unge. Dernæst er der skabt hjemmel til, at unge over 18 år, der er anbragt på et anbringelsessted som led i en strafferetlig afgørelse eller kendelse, bliver omfattet af reglerne om magtanvendelse over for børn og unge i serviceloven. Endelig er det tydeliggjort, at undersøgelse af person og opholdsrum kan finde sted uden retskendelse, hvis betingelserne er opfyldt.

Loven trådte i kraft den 1. juli 2014.
Afstemning:
Vedtaget 110 stemmer for forslaget (V, S, DF, RV, SF, EL, LA, KF, UFG) 0 stemmer imod forslaget 0 stemmer hverken for eller imod forslaget