L 93 Forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

(Anvendelse af peberspray som magtmiddel, undersøgelse af den indsattes person og opholdsrum og udvidelse af behandlingsgarantien for indsatte i fængsler og arresthuse).

Af: Justitsminister Lars Barfoed (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2010-11 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 08-12-2010
1. behandlet / henvist til udvalg 11-01-2011
Betænkning afgivet 10-02-2011
2. behandlet/direkte til 3. behandling 01-03-2011
3. behandlet, vedtaget 03-03-2011
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Loven skaber mulighed for, at ansatte i Kriminalforsorgens institutioner kan anvende peberspray ved magtanvendelse over for de indsatte. Den indfører også en udvidet behandlingsgaranti for stofmisbrugere, der er indsat i Kriminalforsorgens institutioner, og en adgang for Direktoratet for Kriminalforsorgen til at foretage undersøgelse af, hvilke effekter en indsat har i sin besiddelse i sit opholdsrum eller på sin person. De to initiativer gennemføres som led i regeringens (Venstre og Det Konservative Folkeparti) handlingsplan mod narkotikamisbrug fra oktober 2010.

Lovforslaget byggede på de erfaringer, man havde haft med at anvende peberspray som magtanvendelsesmiddel under en forsøgsordning. Her havde anvendelse af peberspray haft den ønskede effekt og virkning, nemlig primært at virke præventivt og i øvrigt at pacificere indsatte, så yderligere magtanvendelse ikke havde været nødvendig.

Behandlingsgarantien for stofmisbrugere udvides til at omfatte personer, som afsoner en kort fængselsstraf, og varetægtsarrestanter. Formålet er at sikre, at alle indsatte i danske fængsler og arresthuse kan få behandling for deres stofmisbrug, for bl.a. at forebygge, at indsatte begår ny kriminalitet.

Som et yderligere led i regeringens handlingsplan mod narkotikamisbrug bliver der fastsat administrative regler om at anvende narkotikahunde til at undersøge indsatte og besøgende for ulovlige stoffer.
Afstemning:
Vedtaget 115 stemmer for forslaget (V, S, DF, SF, KF, RV, LA) 2 stemmer imod forslaget (EL) 0 stemmer hverken for eller imod forslaget