L 37 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven og integrationsloven.

(Revision af reglerne om uledsagede mindreårige udlændinge m.v.).

Af: Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V)
Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2010-11 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 28-10-2010
1. behandlet / henvist til udvalg 09-11-2010
Betænkning afgivet 07-12-2010
2. behandlet/direkte til 3. behandling 10-12-2010
3. behandlet, vedtaget 16-12-2010
Ministerområde:
Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration
Resumé:
Med loven indføres en række ændringer i forhold til, hvordan man i Danmark håndterer sager om uledsagende mindreårige udlændinge: Bl.a. vil loven betyde, at en udlænding, der har opholdstilladelse i Danmark som uledsaget mindreårig, fremover normalt vil skulle udrejse, når den pågældende fylder 18 år. Desuden vil Udlændingeservice med loven kun have pligt til at eftersøge en mindreårig udlændings familie, hvis den mindreårige samtykker. De danske myndigheders pligt til at lede efter den mindreåriges familie vil fremover heller ikke gælde, hvis der er etableret modtage- og omsorgscentre i den mindreåriges hjemland. Uledsagede mindreårige fra EU/EØS-lande vil heller ikke være omfattet af ordningerne om forberedt hjemsendelse og eftersøgning. Endelig vil regeringen styrke nærområdeindsatsen ved at etablere modtage- og omsorgsfaciliteter i hjemlandene for uledsagede mindreårige, primært i Afghanistan.
Lovforslaget var delvis et resultat af aftalen af 15. marts 2010 mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti om et serviceeftersyn af udlændinge- og integrationspolitikken.
Afstemning:
Vedtaget 59 stemmer for forslaget (V, DF, KF, LA) 50 stemmer imod forslaget (S, SF, RV, EL, UFG) 0 stemmer hverken for eller imod forslaget