L 8 Forslag til lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser, lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, lov om erhvervsgrunduddannelse m.v. og lov om produktionsskoler.

(Tilskud til udlændinges deltagelse i erhvervsuddannelse, Tvistighedsnævnets kompetence, omlægning af finansieringsmodellen for erhvervsgrunduddannelse, permanentgørelse af produktionsskoleforsøg for elever fra Sydslesvig m.v.).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 08-10-2009
1. behandlet / henvist til udvalg 03-11-2009
Betænkning afgivet 08-12-2009
2. behandlet/direkte til 3. behandling 15-12-2009
3. behandlet, vedtaget 18-12-2009
Ministerområde:
Undervisningsministeriet
Resumé:
Loven indebærer bl.a., at muligheden for, at uddannelsessøgende fra tredjelande kan få en gratis erhvervsuddannelse i Danmark, som udgangspunkt bliver afskåret. Taxametertilskuddet for disse uddannelsessøgende bortfalder, og eventuelt udbud af uddannelser skal ske som indtægtsdækket virksomhed. Denne del af loven er opfølgning på en tilsynssag med seks landbrugsskoler i 2008-2009.

Loven indebærer endvidere bl.a.,
- at formanden for Tvistighedsnævnet og Ankenævnet vedrørende Praktikvirksomheder skal være landsdommer,
- at Tvistighedsnævnets kompetence kommer til at omfatte social- og sundhedsuddannelsen, den pædagogiske assistentuddannelse og landbrugsuddannelsen i lighed med øvrige erhvervsuddannelser,
- at finansieringsmodellen vedrørende erhvervsgrunduddannelsen bliver omlagt fra aktstykke til lov, og
- at en forsøgsmæssig ordning vedrørende optagelse af produktionsskoleelever fra danske skoler i Sydslesvig bliver permanent.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget med 99 stemmer (V, S, DF, SF, KF, RV og LA) mod 1 (EL).