L 152 Forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Dna-profil-register, retsplejeloven og lov om registrering af køretøjer.

(Udveksling af oplysninger om dna-profiler, fingeraftryk og køretøjer med stater uden for Den Europæiske Union).

Af: Justitsminister Lars Barfoed (KF)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 04-03-2010
1. behandlet / henvist til udvalg 26-03-2010
Betænkning afgivet 06-05-2010
2. behandlet/direkte til 3. behandling 01-06-2010
3. behandlet, vedtaget 03-06-2010
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Formålet med loven er at give lande uden for EU adgang til at søge i de danske registre over dna-profiler, fingeraftryk og køretøjer i forbindelse med samarbejdet om kriminalitetsbekæmpelse.
Adgangen til registrene skal bygge på en aftale mellem Danmark og det enkelte land uden for EU.

Målet er at styrke det internationale samarbejde om bekæmpelse af kriminalitet. Efterforskningen på tværs af grænserne vil således kunne blive mere effektiv, når en stat bl.a. kan målrette sine anmodninger om retshjælp til den eller de stater, der har oplysninger om en dna-profil eller et fingeraftryk.

Ordningen indebærer, at der kan gives adgang til såkaldte referencedata, dvs. dna-profilen eller fingeraftrykket og et referencenummer. Det vil således ikke umiddelbart være muligt at identificere den pågældende person, som er optaget i de danske registre.

Hidtil havde derværet en adgang for andre EU-lande til at søge i de danske registre over dna-profiler, fingeraftryk og køretøjer i forbindelse med kriminalitetsbekæmpelse. Denne adgang blev skabt ved lov nr. 479 af 17. juni 2008, der gennemførte den såkaldte Prümafgørelse.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget med 91 stemmer (V, S, DF, KF, RV, LA, Pia Christmas-Møller (UFG) og Christian H. Hansen (UFG)) mod 2 (EL); 16 (SF) stemte hverken for eller imod.