B 72 Forslag til folketingsbeslutning om at ændre reglerne for offentlige indsamlinger.

Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2009-10
Status: Beretning afgivet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 03-12-2009
1. behandlet/henvist til udvalg 02-02-2010
Beretning afgivet 19-08-2010
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Forslaget pålægge regeringen at ændre reglerne for humanitære organisationers og patientorganisationers mulighed for landsindsamlinger snarest muligt.
Forslagsstillerne ønskede, at der skete en modernisering og liberalisering af reglerne for, hvem der måtte foretage landsindsamlinger.

Baggrunden var, at de gældende regler fra 1971 var utidssvarende. F.eks. eksisterede flere af de organisationer, som fik mulighed for landsindsamlinger i 1971, ikke længere. Der var siden kommet en række nationale og internationale humanitære aktører og patientorganisationer, herunder soldaterforeninger, til, som ikke kunne lave landsindsamlinger efter de gældende regler. Derudover var der foreninger, der kun havde ret til at samle ind i et geografisk afgrænset område, men som også gerne ville have mulighed for at lave landsdækkende indsamlinger.

Retsudvalget afgav beretning over forslaget den 19. augsut 2010. Af beretningen fremgår, at udvalget med tilfredshed har konstateret, at justitsministeren i forlængelse af de problemstillinger, som beslutningsforslaget satte fokus på, har besluttet at nedsætte et udvalg, som skal gennemgå reglerne for offentlige indsamlinger.