L 93 Forslag til lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd. (Kønssammensætning i offentlige udvalg m.v.).

Af: Minister for ligestilling Karen Jespersen (V)
Udvalg: Det Politisk-Økonomiske Udvalg
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 11-12-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l93_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (11. december 2008)

Minister for ligestilling (Karen Jespersen) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd (Kønssammensætning i offentlige udvalg m.v.)

(Lovforslag nr. L 93).

Lovforslaget skal skabe en mere effektiv regulering af kønssammensætningen af ministernedsatte udvalg m.v., ved at ministre fremover skal (i stedet for kan) lade en udvalgspost stå tom, hvis indstillende organisationer eller myndigheder ikke enten a) indstiller både en kvinde eller en mand eller b) giver en saglig begrundelse for undladelsen.


Dette skal ligeledes gælde for bestyrelsesposter, som har en tilsvarende bestemmelse om indstillinger af medlemmer til bestyrelsesposter fra myndigheder og organisationer, som helt eller delvist udpeges af en ressortminister.


Tidsintervallet for indberetning af kønssammensætningen i statslige bestyrelser (ikke ministernedsatte udvalg, der rapporteres løbende) ændres, så det følger ligestillingsredegørelserne, dvs. hvert andet år i stedet for hver tredje år.


Der foretages en mindre ændring af reglerne om kommunale og regionale udvalgs kønssammensætning. Ligestillingsministeren udarbejder en liste over de udvalg m.v., som træffer konkrete eller generelle afgørelser, og hvis sammensætning er fastsat ved lov, hvorfor myndigheder og organisationer skal være repræsenteret af retssikkerhedsmæssige grunde. Hvis et udvalg m.v. ikke står på denne liste kan en enig kommunalbestyrelse eller regionsråd lade udvalget m.v. fungere uden det pågældende medlem.


Endelig ændres indstillingsproceduren ved udpegning af ulige antal medlemmer til udvalg og bestyrelser. Myndigheder og organisationer skal i tilfælde af ulige antal medlemmer indstille lige mange kvinder og mænd, dvs. at hvis der f.eks. skal udpeges 3 medlemmer til et udvalg, skal der indstilles 2 kvinder og 2 mænd. Herefter beslutter ressortministeren, henholdsvis regionsrådet eller kommunalbestyrelsen, hvilke 3 medlemmer, der skal udpeges. Herved sikre et reelt valg hos den besluttende myndighed.


Forslaget vurderes ikke at have økonomiske eller administrative konsekvenser for stat eller erhvervsliv.


Lovforslaget træder i kraft den 1. maj 2009.


Med disse bemærkninger skal jeg indstille lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.