L 92 Forslag til lov om ændring af lov om leje af almene boliger, lov om leje og forskellige andre love. (Initiativer for at forhindre udsættelser af lejere som følge af manglende betaling af husleje m.v.).

Af: Velfærdsminister Karen Jespersen (V)
Udvalg: Boligudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 11-12-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l92_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (11. december 2008)

Velfærdsministeren (Karen Jespersen) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om leje af almene boliger, lov om leje og forskellige andre love (Initiativer for at forhindre udsættelser af lejere som følge af manglende betaling af husleje m.v.)

(Lovforslag nr. L 92).

Lovforslaget udmønter en del af satspuljeaftalen for 2009 og er et led i regeringens samlede boligsociale indsats for at forhindre, at lejere sættes ud af boligen, fordi huslejen ikke er betalt. Det fremgik også af regeringsgrundlaget »Mulighedernes Samfund«, at regeringen vil gennemføre en sådan indsats.


I lovforslaget foreslås flere konkrete initiativer for at forhindre udsættelser af lejere, som ikke har betalt deres husleje. Det tilstræbes særligt med initiativerne at sikre en tidligere og mere målrettet indsats over for udsættelsestruede lejere. Indsatsen omfatter følgende initiativer:


1. Almene boligorganisationer forpligtes til at underrette kommunen senest samtidig med, at en sag om huslejerestance oversendes til fogedretten.

2. En forlængelse af lejelovgivningens påkravsfrister fra 3 dage til 14 dage. Samtidig foreslås en ændret og forenklet beregningsmåde for påkravsgebyr, som foreslås sat til 250 kr.


3. Tidligere vurderingspligt for kommuner ved udsættelsessager.


4. Særlig forpligtelse for kommunerne til at overveje administration af visse grupper af udsæt-telsestruede lejeres økonomi.


5. Udvidelse af mulighederne for flyttehjælp, så der kan tildeles flyttehjælp til lejere, der flytter fra en dyr til en billigere bolig.


6. Nyt beboerindskudslån trods uafviklet tidligere beboerindskudslån.


7. Vejledning af kommunerne i diverse eksisterende og nye værktøjer, der kan hjælpe udsættel-sestruede lejere.



Initiativerne 1-6 indgår i lovforslaget, medens initiativ 7 om vejledning af kommunerne påtænkes udmøntet i en særlig vejledningsindsats, som vil blive gennemført, når lovændringerne er vedtaget.


Forslaget skønnes at medføre merudgifter til kommunal administration, flyttehjælp, beboe-rindskudslån m.v. Der er i forbindelse med satspuljeaftalen afsat en samlet ramme til initiativerne på 36 mio. kr. i 2009, 37,4 mio. kr. i 2010, 39 mio. kr. i 2011 og 42,1 mio. kr. i 2012. Af de samlede udgifter vurderes ca. 10 mio. kr. årligt at skulle finansiere administrative merudgifter for kommu-nerne.


De økonomiske konsekvenser skal forhandles med de kommunale parter.


Forslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.


Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft den 1. april 2009.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, skal jeg anbefale forslaget til Tingets velvillige behandling.