L 6 Forslag til lov om ændring af varemærkeloven, straffeloven, lov om radio- og fjernsynsvirksomhed samt forskellige andre love.

(Styrket indsats mod piratkopiering m.v.).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 08-10-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l6_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (8. oktober 2008)

Økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af varemærkeloven, straffeloven, lov om radio- og fjernsynsvirksomhed samt forskellige andre love (Styrket indsats mod piratkopiering m.v.)

(Lovforslag nr. L 6).

Lovforslaget har primært til formål at gennemføre regeringens initiativer om en styrket indsats mod piratkopiering. Piratkopiering er et stadigt stigende problem til skade for både forbrugerne, virksomhederne og samfundsøkonomien, og forslaget sigter på at reducere omfanget af denne form for kriminalitet.


Lovforslaget omfatter en skærpelse af sanktionerne for piratkopiering gennem højere strafferammer, en skærpelse af bødeniveauet samt en udvidelse af ansvarsgrundlaget til ud over forsæt også at omfatte grov uagtsomhed.


Med lovforslaget får myndighederne bedre mulighed for at efterforske og agere i sager om piratkopiering. Forslaget omfatter således en udvidet adgang til offentlig påtale, ligesom der skabes hjemmel til, at told- og skatteforvaltningen kan videregive informationer om piratkopiering til den konkrete rettighedshaver. Forslaget om de højere strafferammer indebærer, at politiet får beføjelser til at benytte flere efterforskningsmidler. Det er forventningen, at de foreslåede ændringer vil have en præventiv effekt, ligesom de vil styrke virksomhedernes mulighed for at håndhæve deres rettigheder, når de bliver udsat for piratkopiering.


Lovforslaget vil bringe straffe- og påtalebestemmelserne i henholdsvis varemærke-, design-, patent- og brugsmodelloven i harmoni med de tilsvarende bestemmelser i ophavsretsloven, der blev skærpet i 2004. Hermed skabes et ensartet grundlag for efterforskning, påtale og sanktionering af piratkopiering, uanset hvilke immaterielle rettigheder en krænkelse omfatter.


Lovforslaget omfatter ligeledes en forhøjelse af strafferammerne for udbredelse af dekodningsudstyr, som giver uautoriseret adgang til indholdet af kodede radio- og tv-programmer, således at de svarer til strafferammerne på ophavsretsområdet.


Endvidere sigter lovforslaget på at smidiggøre og afbureaukratisere reglerne for meddelelse af et patent, idet det bliver muligt at vælge, om et patent skal meddeles på dansk som hidtil eller på engelsk med patentkrav på dansk. Derudover foretages en enkelt justering vedrørende gebyrhjemlen, der tager højde for ændrede EU-regler vedrørende supplerende beskyttelsescertifikater (forlængelse af patenttiden) for lægemidler til pædiatrisk brug.


Endelig indeholder forslaget tre tekniske rettelser i byggeloven.


Med disse bemærkninger, og idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkningerne til dette, skal jeg anbefale lovforslaget til Tingets velvillige behandling.