L 46 Forslag til lov om ændring af lov om opfindelser ved offentlige forskningsinstitutioner.

(Erhvervsmæssig nyttiggørelse af rettigheder m.v.).

Af: Videnskabsminister Helge Sander (V)
Udvalg: Udvalget for Videnskab og Teknologi
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 30-10-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l46_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (30. oktober 2008)

Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling (Helge Sander):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om opfindelser ved offentlige forskningsinstitutioner. (Erhvervsmæssig nyttiggørelse af rettigheder m.v.).

(Lovforslag nr. L 46).

Formålet med lovrevisionen er at fremme den erhvervsmæssige nyttiggørelse af forskningsresultater fra den offentlige forskning.


Lovforslaget indebærer, at offentlige forskningsinstitutioner får øgede muligheder for at beskytte og nyttiggøre opfindelser, der er gjort i samarbejde med private samarbejdsparter, studerende og andre institutioner, og bedre mulighed for at nyttiggøre ophavsrettigheder til edb-programmer.


Endvidere lægger lovforslaget op til at lette etablering af nye forskningsbaserede virksomheder ved at udvide institutionernes muligheder for at modtage betaling for immaterielle rettigheder i form af ejerandele i selskaber med begrænset ansvar frem for kontant betaling.


Endelig rummer lovforslaget nogle tekniske ændringer, der begrænser det offentliges økonomiske risiko og fjerner kravet om central godkendelse af institutionernes interne regler for opfindervederlag.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til velvillig behandling i det høje Ting.