L 141 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven.

(Ophævelse af overgangsordningen for statsborgere i Bulgarien, Estland, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn).

Af: Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2008-09
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-02-2009

Fremsættelsestale af lovforslag

20081_l141_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2009)

Integrationsministeren (Birthe Rønn Hornbech):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af udlændingeloven (Ophævelse af overgangsordningen for statsborgere i Bulgarien, Estland, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn)

(Lovforslag nr. L 141).

Det følger af tiltrædelsestraktaten for Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn, som blev medlem af EU i 2004, at overgangsreglerne for arbejdskraftens frie bevægelighed fra disse lande helt ophører pr. 1. maj 2009.


Det følger endvidere af aftalen af 4. december 2008 mellem regeringen, Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre (forligskredsen) at overgangsreglerne for arbejdstagere fra Rumænien og Bulgarien også skal ophøre pr. 1. maj 2009.


Lovforslaget, som jeg fremsætter her i dag, ophæver således de overgangsregler, som statsborgere fra de nævnte 10 lande har været omfattet af.


Det er regeringens opfattelse, at udvidelsen af EU med Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn pr. 1. maj 2004 og med Bulgarien og Rumænien pr. 1. januar 2007 har haft afgørende betydning for den positive økonomiske og politiske udvikling i Europa.


Siden de første forhandlinger i 2003 har forligskredsen lagt vægt på at åbne det danske arbejdsmarked for arbejdstagere fra de nye østeuropæiske EU-lande. Samtidig har det været afgørende at sikre ordnede forhold og at modvirke omgåelse og illegalt arbejde. For at sikre en gradvis overgang til EU's almindelige regler for arbejdskraftens fri bevægelighed, er overgangsreglerne blevet lempet i flere omgange siden 2004. Østaftalen har været en succes. Den har bidraget til at sikre ordnede forhold på det danske arbejdsmarked, samtidig med at østeuropæiske arbejdstagere har bidraget positivt til vækst og beskæftigelse i Danmark - bl.a. ved at modvirke flaskehalsproblemer på det danske arbejdsmarked.


Siden Rumænien og Bulgarien den 1. januar 2007 blev medlem af EU, har Danmark anvendt samme overgangsforanstaltninger for disse to lande som for Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn. Således blev rumænske og bulgarske arbejdstagere også omfattet af de lempelser, som forligskredsen besluttede i den seneste revision af østaftalen af 29. juni 2007, hvorved overgangsordningen blev ophævet for overenskomstdækket arbejde.


På den baggrund og da tilgangen af arbejdskraft fra Rumænien og Bulgarien til Danmark har været beskeden og ikke har foranlediget problemer på det danske arbejdsmarked, er der ikke noget, der tilsiger, at der efter 1. maj 2009 skal opretholdes overgangsregler for alene disse to lande.


Lovforslaget indebærer således, at overgangsordningen for arbejdstagere fra alle 10 østeuropæiske lande ophæves med virkning fra den 1. maj 2009. Dette vil sige, at kravet om arbejdstilladelse ophæves. De pågældende vil i stedet - i alle sager - blive omfattet af EU-reglerne på lige fod med statsborgere fra de oprindelige EU-lande.


Myndighedsindsatsen i forhold til at forebygge omgåelse og illegalt arbejde fortsættes.