B 194 Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af FN’s konvention af 13. december 2006 om rettigheder for personer med handicap.

Af: Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2008-09
Status: Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 22-04-2009

Fremsættelsestale af beslutningsforslag

20081_b194_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (22. april 2009)

Indenrigs- og socialministeren (Karen Ellemann) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om Danmarks ratifikation af FN's Konvention af 13. december 2006 om rettigheder for personer med handicap

(Beslutningsforslag nr. B 194).

Forslaget har til formål at søge Folketingets tilslutning til, at Danmark ratificerer FN's Konvention om rettigheder for personer med handicap, som blev undertegnet af Danmark den 30. marts 2007.


FN's Konvention om rettigheder for personer med handicap har sit udspring i de principper, der er fastlagt i De Forenede Nationers Pagt af 26. juni 1945 om menneskets naturlige værdighed. Hertil kommer de principper og rettigheder, som følger af de to konventioner om henholdsvis borgerlige og politiske rettigheder, og økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder af 16. december 1966. I Konventionen om rettigheder for personer med handicap anerkendes vigtigheden af de principper og retningslinier, der er indeholdt i Verdens-handlingsprogrammet for personer med handicap fra 1983 og i FN's Standardregler af 20. december 1993 om lige muligheder for handicappede. I øvrigt anerkendes i konventionen, at diskrimination af en person på grund af handicap er en krænkelse af det enkelte menneskes naturlige værdighed samt behovet for at fremme og beskytte menneskerettighederne for alle personer med handicap, herunder vigtigheden af personlig autonomi, uafhængighed og retten til at træffe frie valg.


Ved ratifikationen påtager Danmark sig en folkeretlig forpligtelse til at indrette sin lovgivning og sin administrative praksis således, at konventionens krav opfyldes. Ved lov nr. 1347 af 19/12 2008 om lov om ændring af lov om valg til Folketinget, lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet og lov om kommunale og regionale valg vedrørende hjælp til stemmeafgivningen blev disse love bragt i overensstemmelse med konventionen, og det er herefter regeringens vurdering, at der ikke er grundlag for yderligere følgelovgivning forud for ratifikation af konventionen.


Med disse bemærkninger skal jeg indstille beslutningsforslaget til Folketingest velvillige behandling.