B 13 Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en valgretskommission.

Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2008-09
Status: Forkastet

Beslutningsforslag som fremsat

Fremsat: 21-10-2008

Beslutningsforslag som fremsat

20081_b13_som_fremsat (html)

Fremsat den 21. oktober 2008 af Rasmus Prehn (S), Jonas Dahl (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

Forslag til folketingsbeslutning

om nedsættelse af en valgretskommission

Med henblik på at udvikle og fremtidssikre unges deltagelse og repræsentation i de demokratiske institutioner pålægges regeringen at nedsætte en valgretskommission, som skal rådgive Folketinget om nedsættelse af valgretsalderen til 16 år i Danmark. Valgretskommissionen skal afgive sin betænkning inden udgangen af 2009.


Bemærkninger til forslaget

Den 19. september 2008 var det 30 år siden, at et flertal i befolkningen ved en folkeafstemning tilsluttede sig Folketingets lovforslag om at nedsætte valgretsalderen til 18 år. Dengang fulgte Danmark en europæisk bølge om at sætte valgretsalderen ned.


Nu er den europæiske demokratibevægelse startet igen, denne gang for at få sat valgretsalderen ned til 16 år. Det er allerede sket i Tyskland, hvor valgretsalderen i flere delstater er blevet sænket til 16 år, og senest i Østrig, hvor man - efter en periode med valgret til de 16- og 17-årige i en række delstater - i 2006 valgte at nedsætte valgretsalderen generelt, således at 16-årige nu kan stemme til både de nationale valg og valg til Europa-Parlamentet.


I Norge har Stortinget besluttet, at man ved det kommende kommunalvalg i 2011 - som en forsøgsordning - nedsætter valgretsalderen til 16 år i flere kommuner. Det sker som et led i en større lokalpolitisk indsats for at få især unge til at deltage mere i lokalpolitik.


I England nedsatte justitsminister Jack Straw i februar 2008 en Youth Citizen Commission, som skal undersøge, om valgretsalderen skal nedsættes til 16 år i England. Baggrunden for nedsættelsen af kommissionen er en såkaldt grønbogskonklusion om vigtigheden af at aktivere unge som medborgere, så de kan deltage aktivt i samfundet.


Den europæiske demokratibevægelse er startet igen, og Danmark bør igen være fremsynet og gå med i spidsen. Meget er sket, siden valgretsalderen for 30 år siden blev nedsat til 18 år, både med de unge og med den måde, hvorpå de deltager og bliver repræsenteret i samfundet. Vi bør derfor undersøge, om nedsættelse af valgretsalderen til 16 år kan være en metode til at udvikle og fremtidssikre det danske demokrati, en måde, hvorpå det kan sikres, at unge også i fremtiden vil føle sig repræsenterede som en del af samfundet - med de rettigheder og forpligtelser, det indebærer.


Flere udviklingstendenser peger på, at det er nødvendigt at tage affære


De unge på 16 og 17 år er klar til at deltage aktivt i demokratiet. Erfaringerne fra udlandet tyder på, at unge godt kan håndtere det ansvar, det indebærer at stemme. I Østrig er erfaringen, at de unge under 18 år har højere valgdeltagelse end vælgere over 50 år. Ser vi på de danske forhold, viser en undersøgelse, at de unge under 18 år både interesserer sig for politik, har en holdning til, i hvilken retning Danmark skal udvikle sig, og har noget at bidrage med i politiske diskussioner. Samtidig er de unges interesse for at deltage i partipolitisk arbejde stigende. Således er medlemsantallet i de partipolitiske ungdomsorganisationer i 2008 steget for første gang i mange år (tal fra DUF).


Undersøgelse af 16-17-åriges holdning til politik (gallupundersøgelse for DUF, 2008)


 
Helt enig + Enig
Jeg har en holdning til, i hvilken retning Danmark skal udvikle sig.
91 pct.
Når der diskuteres politik blandt venner, har jeg noget at bidrage med.
74 pct.
I hvor høj grad interesserer du dig for politik?
78 pct.
Jeg interesserer mig for, hvad der sker i samfundet.
92 pct.


Den demografiske udvikling i Danmark peger mod, at antallet af ældre i aldersgruppen 65 år og derover i de kommende år vil stige langt mere end andre aldersgrupper, deriblandt de unge (jf. Danmarks Statistik, 2008). Denne udvikling kan føre til en demokratisk skævvridning, hvor unges problemer og behov ikke bliver taget i betragtning i så høj grad, som det ville være rimeligt. En sænkning af valgretsalderen vil derfor sikre en bedre demokratisk balance mellem unge og ældre i et samfund som det danske med stadig flere ældre.


Ved sidste kommunalvalg var unge igen underrepræsenterede både på kandidatlisterne og i kommunalbestyrelserne (»Nye kommunalvalg? Kontinuitet og forandring ved valget i 2005«, Roger Buch & Jørgen Elklit (red.), 2007). Det er bekymrende, at så få unge finder vej ind i lokalpolitik, hvor tilgængeligheden burde være størst. Også her kunne en lavere valgretsalder medvirke til at styrke de unges engagement i folkestyret og gøre kommunalbestyrelserne mere repræsentative.


De nævnte udviklingstendenser udgør tilsammen både en demokratisk udfordring og en mulighed. Det vil derfor være naturligt og rettidigt at undersøge mulighederne for at sætte valgretsalderen ned til 16 år i Danmark.


Valgretskommissionens kommissorium


Valgretskommissionens opgave bliver - med henblik på at udvikle og fremtidssikre unges deltagelse og repræsentation i de demokratiske institutioner - at rådgive Folketinget om nedsættelse af valgretsalderen til 16 år i Danmark. Regeringen skal forelægge udkast til valgretskommissionens kommissorium for Folketingets Kommunaludvalg.


Undersøgelserne skal inkludere:


- Kortlægning af de juridiske og demokratiske aspekter af at nedsætte valgretsalderen til 16 år i Danmark, herunder de internationale erfaringer.

- Vurdering af hensigtsmæssigheden af at iværksætte forsøg med nedsættelsen af valgretsalderen til 16 år, f.eks. ved valg til Europa-Parlamentet.

- Vurdering af eventuelt øvrige tiltag, som ville kunne stimulere unges demokratiske deltagelse.



Forslag til valgretskommissionens sammensætning


Med henblik på at sikre, at valgretskommissionen udgør et bredt spektrum af interesser og faglig kompetence, kunne kommissionen inkludere bl.a.:


- Repræsentanter for kommuner og regioner, f.eks. KL og Danske Regioner.

- Repræsentanter for Justitsministeriet og Velfærdsministeriet.

- Uafhængige eksperter, der dækker valgloven og forfatningsret.

- Ungdomsforskere, f.eks. fra Institut for Fremtidsforskning, Center for Ungdomsforskning (CeFU) og Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR).

- Repræsentanter for interesseorganisationer, som afspejler unges interesser, f.eks. Dansk Ungdoms Fællesråd.

- Repræsentanter for de politiske partier, en fra hvert af partierne i Folketinget.



Valgretskommissionen opfordres endvidere til at konsultere andre ministerier og faggrupper, i det omfang det skønnes hensigtsmæssigt. Valgretskommissionen skal afgive sin betænkning inden udgangen af 2009.


Skriftlig fremsættelse

Rasmus Prehn (S):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:


Forslag til folketingsbeslutning om nedsættelse af en valgretskommission.

(Beslutningsforslag nr. B 13).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.