L 9 Forslag til lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love. (Fradragsret for indbetalinger til udenlandske pensionsordninger).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 28-11-2007

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l9_fremsaettelsestale (html)

Skatteministeren (Kristian Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af pensionsbeskatningsloven og forskellige andre love (Fradragsret for indbetalinger til udenlandske pensionsordninger)

(Lovforslag nr. L 9).

Med dette lovforslag udmøntes den aftale, som regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har indgået om den fremtidige pensionsbeskatning som følge af EF-Domstolens underkendelse af de danske pensionsbeskatningsregler i dom af 30. januar 2007 i sag C-150/04, Kommissionen mod Danmark.


Lovforslaget er en genfremsættelse med enkelte tekniske justeringer af lovforslag L 24, Folketinget 2007-08, 1. samling. Lovforslaget blev fremsat den 11. oktober 2007, men nåede ikke at blive behandlet i Folketinget, inden der blev udskrevet valg.


Efter gældende ret er alene indbetalinger på danske pensionsordninger fradragsberettigede. Denne regel blev imidlertid underkendt af EF-Domstolen ved dommen af 30. januar 2007. Ved kun at give fradragsret for indbetalinger til danske pensionsordninger, mens der ikke indrømmes fradrag for indbetalinger til pensionsordninger i andre medlemsstater, har Danmark ifølge Domstolen således tilsidesat sine forpligtelser i henhold til fællesskabsrettens regler om fri bevægelighed for tjenesteydelser mv.


Efter lovforslaget gives der fra 1. januar 2008 derfor fradragsret for indbetalinger på pensionsordninger hos pensionsudbydere i andre medlemsstater. Det sker efter en aftalemodel. Aftalemodellen medfører, at de udenlandske pensionsudbydere skal indgå en forpligtende aftale med de danske myndigheder om at foretage indberetning, indeholdelse og indbetaling af skat på tilsvarende vis som danske pensionsudbydere.


For pensionsordninger, som personer har i forbindelse med en tilflytning her til landet, foreslås særligt lempelige regler.


Udover ændringer i pensionsbeskatningsloven indeholder lovforslaget konsekvensændringer til dels ændringerne i pensionsbeskatningsloven, dels det samtidigt hermed fremsatte forslag til pensionsafkastbeskatningslov (L 10), hvor skattepligten efter pensionsafkastbeskatningsloven omlægges fra institutniveau til individniveau for pensionsordninger i livsforsikringsselskaber mv., som følge af at der gives adgang til fradragsret for indbetalinger til udenlandske pensionsordninger.


Den samlede omlægning af pensionsbeskatningen vurderes stort set at blive neutral i forhold til de offentlige finanser.


Danmark skal opfylde sine forpligtelser i henhold til fællesskabsrettens regler om fri bevægelighed for tjenesteydelser mv. så hurtigt som muligt. Regeringen lægger afgørende vægt på, at udenlandske pensionsudbydere med virkning fra den 1. januar 2008 kan oprette fradragsberettigede pensionsordninger for herboende. På denne baggrund anbefales det, at Folketingets behandling af lovforslaget gennemføres hurtigst muligt, og at der dispenseres fra reglen i Folketingets forretningsorden om, at der skal gå 30 dage fra lovforslagets fremsættelse til dets vedtagelse.


Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til Folketingets hurtige og velvillige behandling.