L 55 Forslag til lov om ændring af lov om CO2-kvoter. (Nedsættelse af grænsen for virksomheders anvendelse af kreditter).

Af: Klima- og energiminister Connie Hedegaard (KF)
Udvalg: Det Energipolitiske Udvalg
Samling: 2007-08 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 16-01-2008

Fremsættelsestale af lovforslag

20072_l55_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (16. januar 2008)

Klima- og energiministeren (Connie Hedegaard) :

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om ændring af lov om CO2-kvoter

(Lovforslag nr. L 55).

Ifølge EU´s CO2-kvotedirektiv skal medlemslandenes udkast til plan for tildeling af gratis CO2-kvoter, godkendes af Europa-Kommissionen. Danmarks kvotetildelingsplan for 2008-2012 blev godkendt af Kommissionen den 31. august 2007 på betingelse af, at den mængde kreditter, som virksomhederne kan anvende i EU's kvoteordning, reduceres.


Lovforslaget gennemfører denne betingelse og indeholder ikke andre ændringsforslag.


Ifølge kvoteloven kan virksomhederne under nærmere angivne betingelser anvende såkaldte CDM- og JI-kreditter i stedet for CO2-kvoter til dækning af deres CO2-udledning. Der afleveres i så fald kreditter i stedet for gratis tildelte CO2-kvoter. CDM- og JI-kreditter stammer fra reduktionsprojekter gennemført i andre lande og skal godkendes efter FN´s regler. Anvendelse af kreditter i stedet for CO2-kvoter kan indebære en økonomisk fordel for virksomhederne, da prisen på kreditter forventes at være lavere end prisen på CO2-kvoter. Det skyldes, at der kan være en vis usikkerhed og dermed økonomisk risiko forbundet med fremskaffelse og godkendelse af kreditterne. Det skal dog understreges, at der knytter sig stor usikkerhed til vurderingen af den fremtidige prisforskel mellem CO2-kvoter og kreditter.


Den reduktion af virksomhedernes mulighed for anvendelse af kreditter, som lovforslaget indebærer, kan betyde, at virksomhederne får større udgifter til kvotekøb i perioden 2008-2012, hvis prisen for EU's CO2-kvoter i 2008-2012 (som antaget) bliver højere end prisen på CDM- og JI-kreditter. Ud fra de nu foreliggende data antages det, at de danske virksomheder samlet set ved lovforslaget kan få ekstra omkostninger på mellem 15-20 mio. kr. årligt. Lovforslaget gennemfører imidlertid en betingelse stillet af EU-Kommissionen og er en nødvendighed for at opfylde Kommissionens betingelse for godkendelse af hele kvotetildelingsplanen for 2008-2012.


Lovforslaget er nærmere beskrevet i forslagets almindelige bemærkninger.


Idet der i øvrigt henvises til lovforslaget med bemærkninger, anbefales forslaget til Folketingets velvillige behandling.