L 114 Forslag til lov om ændring af lov om investeringsforeninger og specialforeninger samt andre kollektive investeringsordninger m.v. og forskellige andre love. (Professionelle foreninger).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2006-07
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 10-01-2007
1. behandlet / henvist til udvalg 25-01-2007
Betænkning afgivet 29-03-2007
Ændringsforslag uden for betænkning afgivet 12-04-2007
2. behandlet/direkte til 3. behandling 17-04-2007
3. behandlet, vedtaget 24-04-2007
Ministerområde:
Økonomi- og Erhvervsministeriet
Resumé:
Formålet med loven er at skabe en lempeligere regulering af foreninger, der alene henvender sig til professionelle investorer - som f.eks. pensionskasser. Loven medfører en opdeling mellem foreninger, der henvender sig til institutionelle investorer, og foreninger, der henvender sig til almindelige investorer. Dette sker ved at indsætte et kapitel i loven, som særskilt retter sig mod foreninger, der alene henvender sig til professionelle investorer. Foreningerne får betegnelsen professionelle foreninger. Sondringen mellem professionelle og ikkeprofessionelle investorer fastlægges med udgangspunkt i den definition af professionelle kunder, der er i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/39/EF om markeder for finansielle instrumenter (MiFID-direktivet).
Samtidig smidiggøres reglerne for investeringsforeningerne og specialforeningerne, så de får en låneadgang på 10 pct. af formuen til kortvarig finansiering af afvikling af handler. Investeringsrammen for placeringsforeninger gøres herudover mere fleksibel.
Endelig ændres reglerne for investeringsforvaltningsselskaber og depotselskaber, så disse selskaber henholdsvis kan administrere og være depotselskab for professionelle foreninger. Der foretages også konsekvensrettelser i lov om finansiel virksomhed, lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond og lov om arbejdsskadesikring.
Afstemning:
L 114 vedtaget med 106 stemmer (V, S, DF, KF, RV og SF) mod 2 (EL).