L 92 Forslag til lov om ændring af lov om landbrugsejendomme.

(Ligestilling af lejere i landbrugsejendommes beboelsesbygninger med andre lejere).

Udvalg: Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Samling: 2005-06
Status: 3. beh./Forkastet

Lovforslag som fremsat

Fremsat: 30-11-2005

Lovforslag som fremsat

20051_l92_som_fremsat (html)

L 92 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af lov om landbrugsejendomme. (Ligestilling af lejere i landbrugsejendommes beboelsesbygninger med andre lejere).

Fremsat den 30. november 2005 af Majbrit Berlau (EL), Jørgen Arbo‑Bæhr (EL), Line Barfod (EL), Per Clausen (EL), Rune Lund (EL) og Frank Aaen (EL)

Forslag

til

Lov om ændring af lov om landbrugsejendomme

(Ligestilling af lejere i landbrugsejendommes beboelsesbygninger med andre lejere)

 

§ 1

I lov nr. 435 af 9. juni 2004 om landbrugsejendomme foretages følgende ændring:

1.§ 28, stk. 3, ophæves.

§ 2

Loven træder i kraft den 1. februar 2006.

Bemærkninger til lovforslaget

Lovforslaget er en genfremsættelse af L 230 fra folketingsåret 1999-2000, se Folketingstidende 1999-2000, Folketingets forhandlinger side 7300, 8245 og 8540, tillæg A side 6400 og 6401 og tillæg B side 982. Formålet med lovforslaget er at give lejere af beboelsesbygninger knyttet til landbrugsejendomme samme retsstilling som andre lejere med hensyn til opsigelsesbetingelserne.

Forslaget blev første gang fremsat i forbindelse med en artikel i Århus Stiftstidende, der beskrev, hvorledes lejere under trussel af opsigelse påtvinges huslejestigninger

Danmarks Radio påviste i sin udsendelse Kontant den 20. september 2005, at problemet ikke er blevet mindre eller for den sags skyld mindre aktuelt, og derfor finder Enhedslisten, at det er nødvendigt at genfremsætte forslaget.

For at sikre alle lejeres retsstilling bør lejelovens almindelige opsigelsesbestemmelser overføres til også at gælde lejere af landbrugets beboelsesbygninger, og derfor foreslås det at ophæve landbrugslovens § 28, stk. 3.

Forslagsstillerne er opmærksomme på, at en erhverver af en landbrugsejendom kan have behov for at råde over udlejede beboelsesbygninger og samtidig opfylde sin bopælspligt efter landbrugsloven.

For at imødekomme kravene om regelforenkling foreslås en opsigelsesfrist på 1 år i lighed med lejelovens almindelige opsigelsesbetingelser.

Forslagsstillerne finder, at en ændring af landbrugsloven er nødvendig også for de udlejere, der anvender lejekontrakter, idet landbrugsloven til enhver tid kan overtrumfe en lejekontrakt, og dermed er lejere i beboelsesejendomme knyttet til landbrugsejendomme retsligt stillet meget dårligt.

Moderne landbrug drives, når det er bedst, ud fra ordentlige, langsigtede planer, og det er svært at forestille sig, at landmænd hovsaplanlægger, både hvad angår egne boligbehov, og hvad angår kommende ansatte med kortere tidsfrister. Derfor er 1 års opsigelse en rimelig og fornuftig tidsfrist.

Skriftlig fremsættelse

Majbrit Berlau (EL):

Som ordfører for forslagsstillerne tillader jeg mig herved at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om landbrugsejendomme. (Ligestilling af lejere i landbrugsejendommes beboelsesbygninger med andre lejere).

(Lovforslag nr. L 92).

Jeg henviser i øvrigt til de bemærkninger, der ledsager lovforslaget, og anbefaler det til Tingets velvillige behandling.

 

 


Bilag 1

Lovforslaget sammenholdt med gældende lov

Gældende formulering

 

Lovforslaget

 

 

 

 

 

§ 28. €€€€€€€€

Stk. 3. Lejemål vedrørende landbrugsejendommes beboelsesbygninger kan uanset bestemmelserne i lejelovgivningen og uanset, om der i lejeforholdet er fastsat længere varsel, opsiges med 6 måneders varsel, når boligen ønskes anvendt til opfyldelse af bopælskravet ved erhvervelse af ejendommen eller som bolig for personer, der beskæftiges med ejendommens drift.

 

 

§ 1

 

I lov om landbrugsejendomme, jf. lov nr. 435 af 9. juni 2004 foretages følgende ændring:

 

 

1. § 28, stk. 3, ophæves.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

§ 2

Loven træder i kraft den 1. februar 2006.