L 196 Forslag til lov om ændring af søloven og forskellige andre love.

(Digital skibsregistrering, pant, udlæg m.v. i fiskerirettigheder, fordeling af bjærgeløn og skibes hjemsted).

Af: Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (KF)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 29-03-2006

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l196_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (29. marts 2006)

 

Økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af søloven og forskellige andre love (Digital skibsregistrering, pant, udlæg m.v. i fiskerirettigheder og fordeling af bjærgeløn og skibes hjemsted)

(Lovforslag nr. L 196).

Formålet med forslaget om digital skibsregistrering er at skabe mulighed for digital, papirløs skibs­regis­trering i Danmark. Forslaget følger regeringens målsætning om at etablere en digital forvaltning. Digitalisering af skibsregistreringen vil gøre det muligt for skibsregistrets brugerkreds, dvs. især de maritime erhverv, advokater samt finansielle virksomheder at anmelde matrikulære ændringer, såsom ændringer af et skibs navn eller hjemsted, og rettigheder over skibe fx panterettigheder til registrering via digital kommunikation. En gennemførelse af forslaget vil på sigt blandt andet medføre, at skøder og pantebreve oprettes som rent elektroniske dokumenter. Denne del af lovforslaget vil derfor reducere de administrative byrder for erhvervslivet og samtidig give mulighed for en mere smidig, hurtig og moderne skibsregistrering.

Baggrunden for forslaget om pant i fiskerirettigheder er, at der i fiskerilovgivningen er indført mulighed for, at ejeren af et fiskeskib direkte kan sælge visse fiskerirettigheder, der er gjort omsættelige. Som en konsekvens heraf vil disse rettigheder også kunne pantsættes særskilt i personbogen uafhængigt af de panterettigheder, der måtte være registreret i skibsregistret vedrørende et fiskerfartøj. Sådanne fiskerirettigheder har stor værdi og udgør en væsentlig del af et fiskeskibs indtjeningsevne. Med forslaget vil pant i et fiskefartøj, der er registreret i skibsregistret, automatisk komme til at omfatte fiskerirettigheder, som er tilknyttet det pågældende skib. Derved skabes en billigere og administrativt enklere sikring af fiskerierhvervets långivere.

Ændringen af reglerne om bjærgeløn gør bestemmelsen mere tidssvarende og forbedrer danske skibes konkurrencesituation. Det foreslås, at den mulighed for at indgå en aftale med mandskabet om afkald på bjærgeløn, der i dag gælder for egentlige bjærgningsfartøjer, også skal gælde for skibe, hvor bjærgningsvirksomhed indgår eller kan indgå som en naturlig del af driften. Hermed bringes bestemmelsen i bedre overensstemmelse med den retspraksis, der er i andre nordiske lande.

Jeg henviser i øvrigt til lovforslaget og de bemærkninger, der ledsager det, og anbefaler forslaget til Folketingets velvillige behandling.