L 14 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø.

(Begrænsning af arbejdsgiverens strafansvar og skærpelse af straffene for visse overtrædelser, der begås af ansatte m.v.).

Af: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Udvalg: Arbejdsmarkedsudvalget
Samling: 2005-06
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 05-10-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20051_l14_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (5. oktober 2005)

 

Beskæftigelsesministeren (Claus Hjort Frederiksen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Begrænsning af arbejdsgiverens strafansvar og skærpelse af straffene for visse overtrædelser, der begås af ansatte m.v.)

(Lovforslag nr. L 14).

Forslaget er en udmøntning af regeringsgrundlaget, hvorefter arbejdsgivere, der har gjort alt for at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø, ikke bliver straffet, når medarbejdere overtræder reglerne.

Regeringen finder det ikke rimeligt, at arbejdsgivere i dag kan blive straffet for ansattes overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen, uanset at arbejdsgiveren har opfyldt alle sine arbejdsmiljømæssige forpligtigelser, herunder at arbejdsgiveren har sørget for, at arbejdsforholdene er (sikkerheds- og sundhedsmæssigt) fuldt forsvarlige, at arbejdsgiveren fyldestgørende har instrueret de ansatte, samt at arbejdsgiveren har ført et effektivt tilsyn med, at arbejdet udføres (sikkerheds- og sundhedsmæssigt) fuldt forsvarligt.

Forslaget har derfor primært til formål at indføre bestemmelser, der begrænser arbejdsgiverens strafansvar i de situationer, hvor arbejdsgiveren har gjort alt, hvad der var muligt for at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø, men hvor de ansatte alligevel overtræder reglerne.

Endvidere foreslås det, at der sker en skærpelse af straffene for visse forsætlige eller groft uagtsomme overtrædelser, der begås af ansatte i situationer, hvor arbejdsgiveren har opfyldt alle sine arbejdsmiljømæssige forpligtigelser.

Det foreslås, at gennemføre ændringer i arbejdsmiljøloven som følge af den kommende kommunalreform.

Denne del af lovforslaget er et led i udmøntningen af regeringens aftale fra juni 2004 med Dansk Folkeparti om en strukturreform og den efterfølgende aftalte udmøntningsplan fra september 2004.

Det foreslås, at ændringerne træder i kraft den 1. januar 2006, dog således at ændringerne som følge af den kommende kommunalreform først træder i kraft den 1. januar 2007.

Idet jeg henviser til lovforslaget og bemærkningerne hertil, skal jeg herved anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.