B 49 Forslag til folketingsbeslutning om mangfoldighedsledelse på alle offentlige arbejdspladser m.v.

Udvalg: Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Samling: 2005-06
Status: Bortfaldet

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 14-12-2005
1. behandlet/henvist til udvalg 24-02-2006
Ministerområde:
Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration
Resumé:
Beslutningsforslaget indebar, at Folketinget skulle opfordre regeringen til at fremsætte de nødvendige lovforslag og tage de nødvendige initiativer til at gennemføre beslutningsforslagets tre hovedelementer:
- Dels at alle offentlige arbejdspladser forpligtedes til at indføre en handlingsplan for mangfoldighedsledelse, herunder at have konkrete målsætninger for udviklingen i andelen af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk og foretage en årlig opfølgning herpå. Ifølge bemærkninger til forslaget betød mangfoldighedsledelse bl.a., at der fokuseredes på de individuelle kompetencer, som forskellige individer medbragte, og på, at netop det, som adskilte et individ fra mængden, kunne udnyttes og dermed tillægges værdi frem for at blive set som et handicap.
- Dels at sociale klausuler anvendtes til fremme af mangfoldighedsledelse hos virksomheder, der samarbejdede med det offentlige. Et eksempel på en social klausul kunne være, at offentlige institutioner i forbindelse med indkøb opstillede kontraktvilkår om, at den virksomhed, der handledes med, ville arbejde for etnisk ligestilling.
- Og endelig at alle offentlige og private virksomheder skulle gives mulighed for at få udarbejdet en gratis mangfoldighedsprofil hos Danmarks Statistik årligt. Ifølge bemærkningerne til forslaget var det efter Det Radikale Venstres opfattelse et stort problem ved etableringen af handlingsplaner om mangfoldighedsledelse og for ligebehandling på danske virksomheder, at det ikke var tilladt for virksomhederne at registrere de ansattes etnicitet m.m. En mulighed for at danne sig dette overblik eksisterede gennem CPR-opgørelser over medarbejderstabens oprindelse fra Danmarks Statistik (DST). CPR-opgørelserne kostede imidlertid på det tidspunkt omkring 50.000 kr. ekskl. moms.