L 61 Forslag til lov om fremskaffelse af humant blod til behandlingsformål

(blodforsyningsloven).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Sundhedsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 23-02-2005
1. behandlet / henvist til udvalg 03-03-2005
Betænkning afgivet 06-04-2005
2. behandlet/direkte til 3. behandling 12-04-2005
3. behandlet, vedtaget 21-04-2005
Ministerområde:
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Resumé:
Loven gennemfører to EF-direktiver om kvalitet og sikkerhed ved humant blod og dele af blod til behandlingsformål. Loven viderefører i øvrigt hidtil gældende danske bestemmelser i blodforsyningsloven. Den hidtidige adgang for Statens Serum Institut til at få leveret blod til forskningsformål udvides dog med loven til også at omfatte andre virksomheder, der arbejder med blodforskning

Baggrund:

Formålet med lovforslaget var en dansk gennemførelse af to EF-direktiver om kvalitet og sikkerhed ved humant blod og dele af blod til behandlingsformål. Hensigten med de nye fællesskabskrav var at sikre et højt og ensartet niveau i EU for kvalitet, sikkerhed og overvågning af blod, der anvendtes inden for patientbehandling, gennem indførelse af nye standarder og krav til forbedring af blods kvalitet og sikkerhed. Ud over højnelse af kvalitetsniveauet var formålet også at sikre donation i et omfang svarende til behovet for blod.
Det fremgik af bemærkningerne, at lovforslaget ikke ville ændre ved de grundlæggende principper i dansk blodforsyning om, at donation af blod skulle være frivillig og uden betaling, samt at tapning kun måtte udføres af blodbanker tilknyttet det offentlige sygehusvæsen og som hovedregel kun med henblik på patientbehandling i Danmark.
Lovforslaget indeholdt af lovtekniske grunde også de gældende bestemmelser i blodforsyningsloven med det formål, at reglerne om blodforsyning til behandling kunne holdes samlet i én lov.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget med 110 stemmer (V, S, DF, KF og RV); 10 (SF og EL) stemte hverken for eller imod.