L 138 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse.

(Godkendelse af affaldsgrundlag ved nye affaldsforbrændingsanlæg og udvidelser af eksisterende affaldsforbrændingsanlæg).

Af: Miljøminister Connie Hedegaard (KF)
Udvalg: Miljø- og Planlægningsudvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 31-03-2005
1. behandlet / henvist til udvalg 26-04-2005
Betænkning afgivet 25-05-2005
2. behandlet/direkte til 3. behandling 09-06-2005
3. behandlet, vedtaget 14-06-2005
Ministerområde:
Miljøministeriet
Resumé:
Loven indebærer, at kommunernes godkendelse af nye affaldsforbrændingsanlæg og udvidelse af eksisterende anlæg forudsætter miljøministerens godkendelse af, at det fornødne affaldsgrundlag er til stede.

Baggrund:

Baggrunden for lovforslaget var at undgå et reguleringsmæssigt tomrum, som ifølge bemærkningerne til lovforslaget ville opstå, efter at Energistyrelsen havde ændret den såkaldte projektbekendtgørelse (bekendtgørelsen om varmeplanlægning og godkendelse af anlægsprojekter for kollektive varmeforsyningsanlæg). Ændringen lagde kompetencen til at godkende udvidelsen af kapaciteten på de enkelte affaldsforbrændingsværker på kommunalt niveau og havde ifølge bemærkningerne til lovforslaget den utilsigtede effekt, at der ikke længere ville være tilstrækkelig sikkerhed for, at der var tilstrækkeligt affald til stede på de enkelte værker.
Formålet med lovforslaget var i forlængelse heraf at sikre, at det statslige niveau kunne sikre en tilpasning af forbrændingskapaciteten i forhold til de regionale affaldsmængder.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 116 stemmer.