§ 20-spørgsmål S 2001 Om spredning af radioaktivt materiale til terrormål.

Til: Udenrigsminister Per Stig Møller (KF)
Dato: 17-01-2005
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Anmeldt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 17-01-2005
Spørgsmålets ordlyd:
Hvilke oplysninger kan udenrigsministeren give om Danmarks hidtidige og fremtidige indsats for at hindre spredning af radioaktivt materiale til terrorformål?
Skriftlig begrundelse:
I forbindelse med Danmarks indtræden i FN's sikkerhedsråd og ønske om at påtage sig formandskabet for FN's antiterrorkomité er det oplyst, at Udenrigsministeriet har iværksat en undersøgelse om svage stater og terrorisme og om, hvordan man kan forhindre masseødelæggelsesvåben i at komme i terroristernes hænder. På en konference i december 2004 i København arrangeret af Dansk Institut for Internationale Studier beskæftigede flere eksperter sig med risikoen for, at spaltet materiale, der kan indgå i fremstillingen af kernevåben, kan komme i terrorristers hænder, og at der hvert år registreres et stort antal tyverier eller bortkomster af radioaktivt materiale, bl. a. i Rusland. Det vil have katastrofal virkning, hvis sådant materiale benyttes af terrorister til afpresning af stater eller til rene ødelæggelsesformål. Hvis Danmark skal kunne påtage sig formandskabet for antiterrorkomitéen, er det vigtigt, at vi kan præsentere den kompetence og de ressourcer, der gør os egnede til at stå i spidsen for dette arbejde. Spørgeren beder derfor udenrigsministeren redegøre for de forhold, der gør Danmark særlig kvalificeret til at stå i spidsen for arbejdet med at opspore og standse spredningen af radioaktivt materiale.
Dokumentdato: 17-01-2005
Modtaget: 17-01-2005
Omdelt: 17-01-2005

Hvilke oplysninger kan udenrigsministeren give om Danmarks hidtidige og fremtidige indsats for at hindre spredning af radioaktivt materiale til terrorformål?

Hvilke oplysninger kan udenrigsministeren give om Danmarks hidtidige og fremtidige indsats for at hindre spredning af radioaktivt materiale til terrorformål? (pdf-version)
Html-version