L 33 Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove.

(Justering af reglerne om pensionsordninger).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 07-10-2004

Fremsættelsestale af lovforslag

20041_l33_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (7. oktober 2004)

 

 

Skatteministeren (Kristian Jensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove (Justering af reglerne om pensionsordninger)

(Lovforslag nr. L 33).

Lovforslaget fremsættes som led i regeringens bestræbelser på at fjerne huller i den gældende skattelovgivning. Regeringen iværksatte i sidste folketingssamling en undersøgelse af skattelovgivningen for at afdække sådanne uhensigtsmæssigheder, og nærværende lovforslag er en fortsættelse af dette arbejde.

Formålet med lovforslaget er blandt andet at sikre, at de gunstige skatteregler for uafdækkede pensionstilsagn for direktører ikke med fordel kan udnyttes i situationer, hvor direktøren reelt stilles som var der tale om en almindelig pensionsordning.

For det andet skal lovforslaget sikre, at livsforsikringsselskaber ikke skal kunne fratrække pensionsafkastskat vedrørende opsparing i investeringsfonde tilknyttet klasse III-livsforsikring (unit-link) ved opgørelsen af den selskabsskattepligtige indkomst, når afkast af sådan opsparing ikke medregnes til den selskabsskattepligtige indkomst.

Herudover bliver der foreslået en række ændringer, som ikke vedrører skattehuller. Det bliver f.eks. foreslået, at skatteydere, der har ikke fradragsberettigede pensionsordninger oprettet før den 18. februar 1992 får frihed til at vælge at få disse beskattet efter reglerne i lovens afsnit II A. Ordninger oprettet eller erhvervet den 18. februar 1992 eller senere er omfattet af disse regler. Dermed skabes der ligestilling mellem to ens ordninger.

Endelig foreslås en række præciseringer af de gældende regler i pensionsafkastbeskatningsloven, ligesom det foreslås, at oplysningspligten efter skattekontrollovens § 11 C i forbindelse med udenlandske pensionsordninger udvides til tillige at omfatte pensionsordninger i udenlandske pensionskasser, pensionsfonde og andre, der udbetaler pensioner.

Ændringen af den skattemæssige behandling af visse uafdækkede pensionsordninger vil umiddelbart ikke have nævneværdige provenumæssige konsekvenser, men vil forhindre et fremtidigt utilsigtet provenutab, som ikke kan kvantificeres nærmere. Justeringen af reglerne om opsparing i investeringsfonde (unit-link) anslås med betydelig usikkerhed at forhindre et utilsigtet provenutab for det offentlige i størrelsesordenen 25 mio. kr. årligt ved en forudsætning om, at alle bruger fradraget. Beløbet ville vokse i takt med en øget udbredelse af ordningerne. Ændring af ikrafttrædelsesbestemmelsen for reglerne i pensionsbeskatningslovens afsnit II A skønnes at medføre et mindre varigt provenutab.

Det skønnes, at lovforslaget vil medføre udgifter for ToldSkat på 0,2 mio. kr. til systemtilretning.

Idet jeg i øvrigt henviser til bemærkningerne til lovforslaget, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.