L 118 Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen.

(Fripladstilskud i skolefritidsordninger af økonomiske, sociale eller pædagogiske grunde).

Af: Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2004-05 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 17-11-2004

Fremsættelsestale af lovforslag

20041_l118_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (17. november 2004)

 

 

Undervisningsministeren (Ulla Tørnæs) :

 

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Fripladstilskud i skolefritidsordninger af økonomiske, sociale eller pædagogiske grunde)

(Lovforslag nr. L 118).

 

Dette lovforslag fremsættes som led i udmøntningen af regeringens aftale med Dansk Folkeparti om finansloven for 2005.

Med lovforslaget forpligtes kommunerne til at tilbyde hel eller delvis friplads til familier med børn optaget i en skolefritidsordning (SFO) svarende til, hvad der gælder for børn i dagtilbud. Herefter gives der hel eller delvis fritagelse for egenbetalingen, når forældrenes årlige indkomst er under 387.400 kr. i 2004, eller hvor sociale eller pædagogiske forhold gør sig gældende.

Efter de hidtil gældende regler er det frivilligt for kommunerne at tilbyde hel eller delvis friplads til familier med børn i skolefritidsordning. Oplysninger fra kommunerne viser, at der i 2005 vil være 46 kommuner, der ikke yder fripladstilskud til børn i skolefritidsordninger. Dette skal ses i forhold til, at der i 2005 vil være 247 kommuner med pladser i skolefritidsordninger svarende til godt 138.000 pladser på landsplan.

Det forhold, at det er frivilligt for kommunerne, om de vælger at yde fripladstilskud, indebærer, at der mellem kommunerne kan være ganske betydelige forskelle i SFO-betalingen for familier med lave indkomster, ligesom familier med lave indkomster kan opleve en relativt stor stigning i betalingen ved overgang fra børnehave til SFO. Derfor foreslås det med dette lovforslag, at kommunerne bliver forpligtet til at yde fripladstilskud, når betingelserne herfor er opfyldt.

Det foreslås, at Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggenders regler om kommunale tilskud til brug for dagtilbud m.v. finder anvendelse ved ydelse af hel eller delvis fripladstilskud i SFO. Beregningen af fripladser foretages således på samme måde som for de kommuner, der i dag tilbyder hel eller delvis friplads.

Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. januar 2005, hvorved det får virkning for fripladstilskud til børn, der er optaget i en skolefritidsordning på dette tidspunkt, eller som optages herefter.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til hurtig og velvillig behandling i det høje Ting.