B 50 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning
om gennemførelse af kontrol med markedsføring af
usunde føde- og drikkevarer til børn samt fremme af
sunde madvarer.
Fremsat den 18. november 2004 af
Ritt Bjerregaard (S), Inger Bierbaum (S), Ole Vagn
Christensen (S),
Erik Mortensen (S), Lone Møller (S), Margot Torp (S) og
Jens Peter Vernersen (S)
Forslag til folketingsbeslutning
om gennemførelse af kontrol med
markedsføring af usunde
føde- og drikkevarer til børn samt fremme
af sunde madvarer
Folketinget opfordrer regeringen til i
indeværende folketingssamling at fremsætte de
lovforslag samt udarbejde de administrative forskrifter, der er
nødvendige, for
- at beskytte børn mod markedsføring
af usunde føde- og drikkevarer samt
- at give børn viden om og adgang til sunde
fødevarer.
Lovforslagene og de administrative forskrifter
bør omfatte:
- Beskyttelse af børn mod reklamer for
usunde føde- og drikkevarer, specielt i tv.
- Forbud mod markedsføring og salg i skoler
og andre institutioner af usunde føde- og drikkevarer,
specielt fra automater og lignende.
- Fremme af oplysning om og undervisning af
børn i sunde kost- og motionsvaner.
- Sikring af tilbud om sunde og attraktive
måltider til børn og unge i skoler og institutioner
via inspiration, praktisk vejledning og økonomisk
hjælp.
Bemærkninger til forslaget
Ernæringsproblemets
omfang
Forekomsten af overvægt og fedme er
stærkt stigende. I de sidste 25 år er antallet af
overvægtige og fede danskere steget med 25 pct. Specielt er
stigningen stor blandt børn og unge. Gennemsnitsvægten
for børn mellem 12 og 15 år er således steget
med 1,5 kg de sidste 4 år. I dag er 1,3 millioner danskere
overvægtige, og 400.000 er fede.
Overvægt og fedme er et resultat af, at
mange danskere spiser for meget, for sødt og for fedt i
forhold til aktivitetsniveauet. Den dårlige kost er
imidlertid også medvirkende årsag til en række
kroniske sygdomme, som i dag udgør de største
problemer på sundhedsområdet. Det drejer sig om
hjerte-kar-sygdomme, visse kræftformer, forhøjet
blodtryk, alderssukkersyge, knogleskørhed m.m. Fælles
for disse lidelser er, at de udvikler sig langsomt, men når
de først er opstået, er de vanskelige eller umulige at
helbrede. De skal derfor forebygges, og det er nødvendigt at
starte med børnene.
Markedsføring af mad- og
drikkevarer
Markedsføringen af føde- og
drikkevarer er massiv. Det er anslået, at
fødevareerhvervet årligt bruger 500 mio. kr. på
reklamer, heraf 150 mio. kr. alene på reklamer for slik. En
sådan markedsføring påvirker givetvis vores
forbrug af mad- og drikkevarer, specielt børnenes.
Markedsføringen tager form af reklamer i tv, radio og
skrevne medier og på internettet, sponsorering af sport og
kultur, product placement og markedsføring i skoler. I
Danmark bruges 85 pct. af fødevareerhvervets reklamebudget
på tv-reklamer.
Tv-reklamer
En undersøgelse fra Forbrugerinformationen
fra 2000 viste, at hver sjette reklame på TV 2 henvendte sig
til børn, og af disse var 93 pct. for decideret usunde
fødevarer. Samtidig viser undersøgelser i udlandet,
at børn, der ser meget tv, også spiser flere usunde
mad- og drikkevarer.
I mange lande har man allerede forsøgt at
beskytte børn mod tv-reklamer for usunde føde- og
drikkevarer. I Norge, Sverige og provinsen Quebec i Canada har man
indført forbud mod tv-reklamer for mad- og drikkevarer
rettet mod børn, mens man i andre lande har indført
visse begrænsede restriktioner. I Danmark må
tv-reklamer for slik, softdrinks, snacks og lign. f.eks. ikke
antyde, at produktet kan erstatte et regulært måltid.
Sammenfattes erfaringerne fra de lande, hvor der er indført
forbud mod tv-reklamer for mad- og drikkevarer rettet mod
børn, viser det sig, at forbuddet har en effekt, men denne
kan ophæves helt eller delvis af, at erhvervet kanaliserer
pengene fra tv til andre markedsføringsmetoder samt satser
på populære tv-kanaler for børn, der sendes fra
andre lande. Forbud mod tv-reklamer for usunde mad- og drikkevarer
rettet mod børn kan derfor ikke stå alene, men
må inddrage overvejelser om begrænsning af alternative
markedsføringsmetoder samt internationalt samarbejde om
begrænsninger.
Markedsføring i skoler og
institutioner
Markedsføring af mad- og drikkevarer i
skoler kan ske ved opstilling af læskedriksautomater,
uddeling af undervisningsmateriale eller reklamer, finansiering af
begivenheder el.lign. Der er i dag grænser for denne
markedsføring. Bl.a. skal skole og forældre være
indforståede med markedsføringen, og firmaets logo
må kun i beskedent omfang bruges på sponsoreret
materiale. Det skal sikres, at skolen ikke bliver arena for
markedsføring af usunde mad- og drikkevarer, og reglerne
bør skærpes i overensstemmelse hermed.
Sunde og usunde føde- og
drikkevarer
Når man i forbindelse med
markedsføring taler om usunde føde- og drikkevarer,
tænker man normalt på slik, sodavand, chips,
sukkerholdige morgenmadsprodukter og lignende, der ofte betegnes
junkfood. Disse indeholder mange kalorier, sukker, fedt og salt.
Der er imidlertid mange af de produkter, som er designet til
børn, der er vanskeligere at klassificere som enten sunde
eller usunde. Det gælder f.eks. søde
mælkeprodukter og dessertlignende produkter.
Ernæringsrådet og Fødevarestyrelsen bør
derfor anmodes om at etablere kriterier for at klassificere
føde- og drikkevarer i disse kategorier.
Fremme oplysning og undervisning
af børn om sunde kostvaner
Det er ikke nok at beskytte børn og unge
mod skadelig markedsføring. De må også oprustes
til at kunne leve sundt i den moderne verden. I folkeskolen
indgår madlavning og ernæring kun som en lille del af
andre fag og får som regel kun ringe opmærksomhed.
Ernæringsundervisning må indføres/styrkes
på alle trin i skolesystemet med henblik på at give
børn og unge livsfærdigheder, der sætter dem i
stand til at skabe sunde mad- og motionsvaner inden for en moderne
livsstil. Der bør i den forbindelse lægges vægt
på, at børn og unge lærer at skelne mellem
reklamer og reel oplysning. Undersøgelser viser nemlig, at
børn har meget svært ved at kende forskel.
Sikring af sunde tilbud
I dansk tradition har vi ikke bespisning i skoler
og børnehaver. Ansvaret overlades til hjemmet, som
imidlertid ofte har vanskeligt ved at sørge for, at
børnene får en ordentlig kost. Det forstærkes
af, at skoleboder og forretninger i nærheden af skolen
frister med et rigt udvalg af junkfood, som samtidig
markedsføres massivt gennem tv og andre medier. Det er
derfor nødvendigt at sikre tilgængeligheden af sunde
og attraktive måltider til børn og unge i skoler og
institutioner via inspiration, vejledning og økonomisk
hjælp, således at børn i skoler og institutioner
skal have tilbud om et offentligt ernæringsrigtigt
måltid i løbet af dagen.
Andre aktuelle initiativer
I det engelske parlament er der den 18. maj i
år fremsat et lovforslag, Children€™s Food Bill,
som skal fremme børns sundhed ved bl.a. at sætte en
stopper for markedsføring til børn af
junkføde- og -drikkevarer. Forslaget er støttet af
205 MP€™er og 120 britiske organisationer.
I Europa-Parlamentet er der fremsat forslag om, at
man skal anmode Kommissionen om at foreslå en lovgivning, der
forhindrer markedsføring til børn af levnedsmidler,
der kan være ødelæggende for deres helbred.
Skriftlig fremsættelse
Ritt Bjerregaard (S):
Som ordfører for forslagsstillerne
tillader jeg mig herved at fremsætte:
Forslag til folketingsbeslutning om
gennemførelse af kontrol med markedsføring af usunde
føde- og drikkevarer til børn samt fremme
af sunde madvarer.
(Beslutningsforslag nr. B 50).
Jeg henviser i øvrigt til de
bemærkninger, der ledsager forslaget, og anbefaler det til
Tingets velvillige behandling.