Høring om folkelig forankring af den danske udviklingsbistand
Udvalg: Udenrigsudvalget
Mødedato: 08-05-2014
Starttidspunkt: 13.15
Sluttidspunkt: 15.00
Lokale: 1-133
Folketingets Udenrigsudvalg inviterer til høring om folkelig forankring af den danske udviklingsbistand i lokale 1-133 på Christiansborg.

Hvert år yder Danmark omkring 16 milliarder kroner i dansk udviklingsbistand til verdens fattigste. I mange år har den danske befolknings opbakning til bistanden ligget på et stabilt højt niveau, og mange danskere har set det som vores pligt som rigt velfærdsland at bidrage til bekæmpelsen af fattigdom i verdenen omkring os. Samtidig har mange set dansk udviklingsbistand som en metode, hvorigennem et lille land kan få indflydelse i verdenen.

Imidlertid har den hidtidige store opbakning til det danske bistandsengagement været faldende de seneste par år, om end den fortsat nyder stor opbakning. Således kunne en ny undersøgelse afsløre, at 65 pct. af danskerne er tilhængere af, at der gives udviklingsbistand. Udviklingsbistanden er endnu ikke udsat for besparelser, men hvis den folkelige støtte fortsat viser faldende tendenser, kan det vise sig vanskeligt at fastholde det høje niveau.

Udenrigsudvalget ønsker at starte en diskussion af, hvordan der sikres en bred folkelig forankring af den danske udviklingsbistand. Hvordan skal vi forstå folkelig forankring? Og hvad kan gøres for at styrke danskernes tillid og opbakning til det store danske bistandsengagement? Er NGO'ernes professionalisering i dag medvirkende til, at den almindelige dansker føler sig sat uden for indflydelse? Skal vi tænke den danske bistandsoplysningsindsats helt anderledes i dag? Eller er det selve udviklingsbistanden, vi skal tænke anderledes - og ikke bare oplysningsindsatsen?

For mere information, se Udenrigsministeriets rapport 'Danskernes holdninger og kendskab til ulandsbistand 2013'.

Det og mange andre spørgsmål håber udenrigsudvalget at få en god og konstruktiv debat om. Udvalget håber derfor, at så mange som muligt har lyst til at bidrage til debatten. Selve programmet for høringen ligger endnu ikke fast, men vil blive lagt op her på siden snarest muligt.

Program

Folketingets TV: Se høringen på Folketingets TV - søg efter dato for høringen

Kontakt
Udvalgssekretær
Niklas Borker Bjerre
3337 3621
Send e-mail
Udvalgsassistent
Amalie Andresen
3337 3618
Send e-mail